Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.
Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Kandidat za ministra Zajc: nič več gradenj, ki bi lahko ogrozile podtalnico Državni sekretar na ministrstvu za okolje Simon Zajc je napovedal spremembo zakona, po kateri bo država občinam sofinancirala vodovode.

Kako ublažiti posledice poplav

Čas branja: 1 min
20.04.2016  13:02
Četrtina prebivalcev Slovenije živi na območjih možnih katastrofalnih poplav, ki se lahko pojavijo na 25 do sto let. Več kot 40 odstotkov škode zaradi naravnih nesreč v Sloveniji povzročijo poplave.
Kako ublažiti posledice poplav
Posledice naravnih nesreč je mogoče ublažiti s pravočasno (samo)zaščito, v Zavarovalnici Triglav so zato pripravili brezplačno mobilno aplikacijo Triglav Vreme, ki ponuja uporabnikom informacije o vremenskih razmerah, napovedih in opozorilih, na pomen pripravljenosti na vremenske ujme pa opozarja tudi s z zgodbo o poplavah.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Poplave so del naše stvarnosti. Zaradi lege Slovenije na stičišču sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja so tudi vremenski procesi burni, padavin je v primerjavi z drugimi evropskimi državami v Sloveniji precej. Julijske Alpe so eden najbolj namočenih delov Evrope. To so idealne razmere za nastanek poplav, zato jih ne moremo šteti za neobičajne. Nasprotno, poplave v Sloveniji so povsem običajen pojav, res pa je, da je teh dogodkov v zadnjih letih vse več,« pojasnjuje Janez Polajnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Neposredno škodo zaradi vremena v Sloveniji merimo v milijardah evrov. Leta 2014 so bile zaradi poplav prizadete vse slovenske regije. Zgodili so se trije večji poplavni dogodki. V zadnjih desetih letih je bilo tako precej več poplav kot na začetku 20. stoletja. Pogostejše so začele postajati po letu 1980, od leta 2007 pa skoraj ni bilo leta brez večje poplave.

Škoda, ki je nastala kot posledica vremenskih pojavov v zadnjih desetih letih, v povprečju pomeni 13-odstotni delež vseh likvidiranih škod skupaj v tem obdobju v Zavarovalnici Triglav. Polovica tovrstnih škod so izplačali zaradi posledic toče, sledijo viharji in neurja z 20 odstotki ter poplave s 17 odstotki.

[Več člankov o okolju v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]Preberite tudi:

22.04.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.