Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Kako ublažiti posledice poplav

Čas branja: 1 min
20.04.2016  13:02
Četrtina prebivalcev Slovenije živi na območjih možnih katastrofalnih poplav, ki se lahko pojavijo na 25 do sto let. Več kot 40 odstotkov škode zaradi naravnih nesreč v Sloveniji povzročijo poplave.
Kako ublažiti posledice poplav
Posledice naravnih nesreč je mogoče ublažiti s pravočasno (samo)zaščito, v Zavarovalnici Triglav so zato pripravili brezplačno mobilno aplikacijo Triglav Vreme, ki ponuja uporabnikom informacije o vremenskih razmerah, napovedih in opozorilih, na pomen pripravljenosti na vremenske ujme pa opozarja tudi s z zgodbo o poplavah.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Poplave so del naše stvarnosti. Zaradi lege Slovenije na stičišču sredozemskega, celinskega in alpskega podnebja so tudi vremenski procesi burni, padavin je v primerjavi z drugimi evropskimi državami v Sloveniji precej. Julijske Alpe so eden najbolj namočenih delov Evrope. To so idealne razmere za nastanek poplav, zato jih ne moremo šteti za neobičajne. Nasprotno, poplave v Sloveniji so povsem običajen pojav, res pa je, da je teh dogodkov v zadnjih letih vse več,« pojasnjuje Janez Polajnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Neposredno škodo zaradi vremena v Sloveniji merimo v milijardah evrov. Leta 2014 so bile zaradi poplav prizadete vse slovenske regije. Zgodili so se trije večji poplavni dogodki. V zadnjih desetih letih je bilo tako precej več poplav kot na začetku 20. stoletja. Pogostejše so začele postajati po letu 1980, od leta 2007 pa skoraj ni bilo leta brez večje poplave.

Škoda, ki je nastala kot posledica vremenskih pojavov v zadnjih desetih letih, v povprečju pomeni 13-odstotni delež vseh likvidiranih škod skupaj v tem obdobju v Zavarovalnici Triglav. Polovica tovrstnih škod so izplačali zaradi posledic toče, sledijo viharji in neurja z 20 odstotki ter poplave s 17 odstotki.

[Več člankov o okolju v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]



Preberite tudi:

22.04.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...