Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Elektro Maribor lani na Ptujskem s tri odstotke višjo distribucijo

Čas branja: 1 min
20.04.2016  13:25
Elektro Maribor je lani distribuiral 2167 gigavatnih ur električne energije, kar je za poldrugi odstotek več kot v letu 2014. Kot je vodstvo omenjenega elektrodistributerja, ki pokriva večji del severovzhodne Slovenije, pojasnilo na novinarski konferenci območne enote Ptuj, je bilo tam povečanje porabe še večje, in sicer za tri odstotke.
Elektro Maribor lani na Ptujskem s tri odstotke višjo distribucijo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ptujska območna enota sicer pokriva 22 občin in oskrbuje več kot 36.500 odjemalcev, kar predstavlja 17 odstotkov vseh na območju Elektra Maribor. Poraba gospodinjskih odjemalcev se je povečala za 2,2 odstotka, kar je primerljivo s porabo na njihovem celotnem območju.

Za 2,8 odstotka se je povečala poraba odjemalcev na srednji napetosti, poraba poslovnih odjemalcev v spodnjem Podravju pa kar za 4,5 odstotka oziroma skoraj dvakrat več kot na celotnem območju Elektra Maribor. Kot ugotavljajo v podjetju, so na to vplivala tudi gospodarska gibanja na območju, kjer je zadnja četa poraba padala, saj se kaže predvsem rast v malem gospodarstvu.

Ob tem Elektro Maribor tudi na ptujskem območju nadaljuje zelo intenzivno investicijsko dejavnost, usmerjeno predvsem v izgradnjo bolj robustnega in pametnega elektrodistribucijskega omrežja. Medtem ko so lani opravili za okoli 3,5 milijona evrov investicij v elektrodistribucijsko infrastrukturo, bodo letos v prenovo omrežja vložili 3,1 milijona evrov.

Med pomembnejšimi naložbami omenjajo kabliranje 16,7 kilometra nizko in srednjenapetostnih vodov, gradnjo treh transformatorskih postaj, zamenjali ali zaradi kabliranja bodo odstranili več kot 1800 drogov, izvedli poseke na 44 kilometrov tras daljnovodov in priključili 1500 merilnih mest v sistem naprednega merjenja.

Še vedno pa v podjetju odpravljajo tudi posledice žledu v letu 2014. Na območju Ptuja je bilo poškodovanih 61 objektov, neposredna škoda je bila ocenjena na skoraj 1,9 milijona evrov. Doslej so odpravili 98 odstotkov poškodb, predvsem tam, kjer so poškodovano zamenjali z enakimi materiali. Rekonstrukcija, s katero želijo tudi povečati obratovalne zanesljivosti vodov, še vedno poteka in jo bodo zaključili predvidoma letos.

[Več člankov o elektrogospodarstvu v rubriki Elektrika portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?