Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Okoljevarstveniki: vlada naj s kampanjo spodbuja postavitev fotovoltaik Organizaciji Focus in Greenpeace pozivata vlado, da spremembe uredbe o samooskrbi z električno energijo podpre z nacionalno kampanjo, ki bo spodbudila razcvet projektov energetske skupnosti.
V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V Mariboru zagnali desetmilijonski projekt V mestni občini Maribor so letos začeli z energetsko sanacijo 24 javnih stavb. Vrednost projekta je okoli deset milijonov evrov.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.

Lenarčič predčasno pristal v Egiptu namesto v Grčiji

Čas branja: 1 min
20.04.2016  17:06
Matevž Lenarčič se še nikoli ni tako namučil kot danes, so zapisali na njegovi spletni strani.
Lenarčič predčasno pristal v Egiptu namesto v Grčiji

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

"Turbulence so bile neverjetne, vidljivost slaba. Kljub izmučenosti bo Lenarčič jutri nadaljeval pot proti Grčiji. Ne vemo, ali bo nadaljeval pot do Krfa ali do Krete."

Tako so zapisali na Lenarčičevi spletni strani. O močnih vetrovih so poročali že pri prečkanju Savdske Arabije. Lenarčič je spremenil smer poleta in pristal v Egiptu, v znanem letovišču Hurgada, čeprav je bil cilj današnje etape Grčija.

Po prvotnem načrtu naj bi bil današnji polet iz Združenih arabskih emiratov do Grčije Lenarčičeva predzadnja etapa. Zadnja, iz Grčije do Portoroža, pa naj bi bila najkrajša na njegovi poti okoli sveta.

Že kmalu po vzletu pa so se začele težave. Zaradi nesporazuma s kontrolo letenja, ki mu ni dovolila leteti po pravilih vizualnega letenja, je moral eno uro krožiti nad letališčem in prilagoditi načrt zahtevam kontrole poleta. V nadaljevanju poti je imel zelo neugoden veter v nos. Občasno je pihalo tudi nad 70 kilometrov na uro in povzročilo še dodatnih pol ure zamude. Večji del poti pa so ga spremljale tudi neprijetne turbulence.

Ob tako slabih pogojih je bila povprečna hitrost letala pod 200 kilometrov na uro, poraba goriva pa izjemno visoka. Lenarčič je že po prvi tretjini poti ocenil, da ne bo dosegel današnjega cilja, Krete. Prva predvidena nadomestna postaja je bil Ciper, a ker se pogoji niso izboljšali, je tudi ta cilj kmalu postal nerealen. Lenarčič je zato prijavil tehnični pristanek v Hurgadi, kjer trenutno ureja dovoljenja za nadaljevanje poti, so sporočili iz njegove ekipe.

V Portorožu ga pričakujejo konec tedna.

[Več člankov o Lenarčičevem letu okoli sveta v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...