(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
Na Rižanskem vodovodu krizni sestanek zaradi iztirjenja vlaka pri Hrastovljah Na Rižanskem vodovodu krizni sestanek zaradi iztirjenja vlaka pri Hrastovljah Na sedežu Rižanskega vodovoda v Kopru se je malo pred osmo uro začel krizni sestanek v širši sestavi, na katerem razpravljajo o posledicah torkovega iztirjenja tovornega vlaka, po katerem je prišlo do iztekanja kerozina. Ključno bo ugotoviti, ali je morda prišlo do ogrožanja vodnega zajetja Rižane.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.
Merklova z avtomobilsko industrijo o zmanjšanju izpustov Merklova z avtomobilsko industrijo o zmanjšanju izpustov Nemška kanclerka Angela Merkel je v ponedeljek z vodji nemških političnih strank, sindikatov in avtomobilskih proizvajalcev razpravljala o tem, kako zmanjšati avtomobilske izpuste in doseči podnebne cilje. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi mnenj, morebitnih konkretnih vladnih ukrepov še ni.

Lenarčič predčasno pristal v Egiptu namesto v Grčiji

Čas branja: 1 min
20.04.2016  17:06
Matevž Lenarčič se še nikoli ni tako namučil kot danes, so zapisali na njegovi spletni strani.
Lenarčič predčasno pristal v Egiptu namesto v Grčiji

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

"Turbulence so bile neverjetne, vidljivost slaba. Kljub izmučenosti bo Lenarčič jutri nadaljeval pot proti Grčiji. Ne vemo, ali bo nadaljeval pot do Krfa ali do Krete."

Tako so zapisali na Lenarčičevi spletni strani. O močnih vetrovih so poročali že pri prečkanju Savdske Arabije. Lenarčič je spremenil smer poleta in pristal v Egiptu, v znanem letovišču Hurgada, čeprav je bil cilj današnje etape Grčija.

Po prvotnem načrtu naj bi bil današnji polet iz Združenih arabskih emiratov do Grčije Lenarčičeva predzadnja etapa. Zadnja, iz Grčije do Portoroža, pa naj bi bila najkrajša na njegovi poti okoli sveta.

Že kmalu po vzletu pa so se začele težave. Zaradi nesporazuma s kontrolo letenja, ki mu ni dovolila leteti po pravilih vizualnega letenja, je moral eno uro krožiti nad letališčem in prilagoditi načrt zahtevam kontrole poleta. V nadaljevanju poti je imel zelo neugoden veter v nos. Občasno je pihalo tudi nad 70 kilometrov na uro in povzročilo še dodatnih pol ure zamude. Večji del poti pa so ga spremljale tudi neprijetne turbulence.

Ob tako slabih pogojih je bila povprečna hitrost letala pod 200 kilometrov na uro, poraba goriva pa izjemno visoka. Lenarčič je že po prvi tretjini poti ocenil, da ne bo dosegel današnjega cilja, Krete. Prva predvidena nadomestna postaja je bil Ciper, a ker se pogoji niso izboljšali, je tudi ta cilj kmalu postal nerealen. Lenarčič je zato prijavil tehnični pristanek v Hurgadi, kjer trenutno ureja dovoljenja za nadaljevanje poti, so sporočili iz njegove ekipe.

V Portorožu ga pričakujejo konec tedna.

[Več člankov o Lenarčičevem letu okoli sveta v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...