Okolje & energija

Nova spletna stran za izboljšanje kakovosti zraka

Ministrstvo za okolje in je postavilo spletno stran www.mojzrak.si, na kateri so predstavili nasvete za ravnanje, ki bo pripomoglo k izboljšanju kakovosti zraka.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

21.04.2016 16:37
Čas branja: 1 min

Poudarek spletne strani je na ukrepih za pravilno kurjenje v malih kurilnih napravah doma, ukrepih v prometu, v kmetijstvu, pri kurjenju na prostem in pri uporabi pirotehnike.

Kurjenje v kurilnih napravah

Pri kurjenju naravnega lesa se sproščajo tudi škodljive snovi, so med drugim zapisali v sporočilu ministrstva za okolje in prostor (MOP). Kakovost zraka bo boljša, če kurilne naprave redno vzdržujemo, poskrbimo za primerno suh les in pravilno rabo peči. V peč ne sodijo vlažen les, embalaža, obdelan les, iverne plošče, plastika in drugi gospodinjski odpadki. Na spletni strani so zloženka o pravilnem kurjenju z lesom in podrobnejši napotki za pravilno kurjenje z lesom.

Promet

Na spletni strani je Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah ogljikovega dioksida in onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vključuje seznam 10 najvarčnejših modelov novih osebnih avtomobilov in seznam vseh modelov novih osebnih avtomobilov, ki so v tekočem letu naprodaj v Sloveniji.

Voznik avtomobila lahko prispeva k boljši kakovosti zraka ter obenem prihrani denar z upoštevanjem nasvetov o varčni vožnji oziroma z nakupom okolju prijaznejšega avtomobila. Največ delcev, dušikovih oksidov in rakotvornega onesnaževala benzapiren prihaja iz izpuha vozil na dizelski pogon.

Kmetijstvo

Pri nepravilnem gnojenju so izpusti amonijaka v zrak zelo veliki, s tem izgubljamo v ozračje dušik, ki je dragoceno rastlinsko hranilo. Z zmanjšanjem izpustov amonijaka privarčujemo pri nakupu dušikovih gnojil. Na spletni strani so predstavljeni nasveti za zmanjšanje izpustov amonijaka v kmetijstvu.

Kurjenje na prostem

Kurjenje na prostem obremenjuje zunanji zrak z visokimi emisijami delcev PM10 in strupenimi snovmi. Zato ne kurimo zelenega odreza in drugih vrtnih ostankov na prostem, še posebej ne vlažnega. Ne sežigamo žetvenih ostankov ter ne kurimo na travnikih in gozdnih obronkih, ki niso bili pokošeni. Izjema je le sežig okuženih rastlin za zatiranje bolezni. Pri kurjenju kresov bodimo zmerni ali se jim raje odpovejmo. Na kresu in tudi sicer na prostem je prepovedano kurjenje odpadkov kot so stare avtomobilske pnevmatike, obdelan les, odpadna embalaža.

Pirotehnika

Koncentracije delcev PM10 so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane. Če bi se odpovedali ognjemetom in drugi pirotehniki, bi bila onesnaženost zraka v tem času precej manjša, so še zapisali v MOP ob predstavitvi nove spletne strani.

[Več člankov o okolju v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

AGROBIZ
Novice
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun

V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

FINANCE
Subvencije
Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju

Podjetje IONEX se je prijavilo na razpis SME Instrument tudi za večjo prepoznavnost svoje inovacije

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

AGROBIZ
Novice
SiDG s 152 žagarji v dolgoročne pogodbe o dobavi lesa iz državnih gozdov
Agrobiznis
NovicePetra Šubic SiDG s 152 žagarji v dolgoročne pogodbe o dobavi lesa iz državnih gozdov 4

Ker je odkup lesa iz zasebnih gozdov negotov, bo z dolgoročnimi dobavami iz državnih gozdov oskrba žag in primarnih predelovalcev lesa trajna in stabilna; z dolgoročnimi pogodbami bodo od Slovenskih državnih gozdov (SiDG) letos odkupili najmanj 670 tisoč kubičnih metrov lesa

FINANCE
Subvencije
To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu

V zadnjem razpisu gospodarskega ministrstva je bilo na voljo pet milijonov evrov nepovratnih spodbud

FINANCE
Okolje & energija
Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu

Kitajska očitno zmaguje v boju proti onesnaženosti zraka. Z napredkom se obeta podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot dve leti, kaže študija univerze iz Chicaga.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.