Okolje & energija

Zakaj je naš delež okoljskih davkov med vsemi pobranimi davki prvi v EU

V EU so v letu 2014 pobrali za 343,6 milijarde evrov okoljskih davkov, njihov delež v celotnih davčnih prihodkih pa je znašal 6,3 odstotka. Po strategiji Evropa 2020 je cilj do leta 2020 doseči vsaj 10-odstotni delež. Tega že presega Slovenija, ki je imela leta 2014 z 10,6 odstotka najvišji delež okoljskih davkov v EU.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
22.04.2016 13:36
Čas branja: 2 min

Razmeroma visoki prihodki od okoljskih davkov v Sloveniji so predvsem posledica obsežne rabe energije, zlasti v prometu, smo v Financah zapisali lani decembra in nadaljevali: "Morda je presenetljiv podatek, da so stroške od okoljskih davkov večinoma plačala gospodinjstva. Zagotovo pa je še bolj presenetljiv naslednji podatek: tudi večino (natančneje: 65 odstotkov) davkov na transport so plačala gospodinjstva. Vpliv okoljskih davkov na najbolj izvozno usmerjen del gospodarstva je, kot so dodali v Umarju, majhen. Izjema so davki na energijo, pri katerih pa večji del pomenijo, kot smo zapisali, davki na transport. B. H."

Kot je danes objavil evropski statistični urad Eurostat, se je v zadnjem desetletju obseg okoljskih davkov v EU zvišal - leta 2004 je znašal 282 milijard evrov, delež teh prihodkov v celotnih davčnih prihodkih in socialnih prispevkih pa se je znižal - leta 2004 je bil pri 6,8 odstotka.

Delež okoljskih davkov v celotnih prihodkih od davkov in socialnih prispevkov je eden kazalnikov v osrednji evropski pobudi za bolj učinkovito rabo virov, strategiji Evropa 2020. Cilj je, da bi ta delež do leta 2020 dosegel vsaj 10 odstotkov.

Delež okoljskih davkov med vsemi davki in socialnimi prispevki je po državah EU precej različen. Nad 10 odstotki je bil leta 2014 v Sloveniji (10,6 odstotka), na Hrvaškem (10,5 odstotka) in v Grčiji (10,2 odstotka), visok delež so imele tudi Bolgarija (9,8 odstotka) in Latvija (9,3 odstotka) ter Ciper in Nizozemska (po 9 odstotkov). Najnižji delež so imele Belgija in Francija (po 4,5 odstotka) ter Nemčija, Luksemburg in Švedska (po 5,2 odstotka).

Med letoma 2004 in 2014 se je obseg pobranih okoljskih davkov povečal v vseh članicah EU z izjemo Portugalske, delež teh davkov v celotnih davčnih prihodkih pa se je v večini članic znižal, najbolj na Cipru (z 12,3 odstotka leta 2004 na devet odstotkov). Delež se je zvišal v sedmih članicah, najbolj v Grčiji (za 3,3 odstotne točke) in Sloveniji (za 1,9 odstotne točke).

V Sloveniji je bilo leta 2004 pobranih za 900 milijonov evrov, leta 2014 pa za 1,45 milijarde evrov okoljskih davkov. Delež teh davkov med vsemi davki in socialnimi prispevki se je povečal z 8,7 odstotka leta 2004 na 10,6 odstotka leta 2014.

Največji delež med okoljskimi davki v EU so predstavljali davki na energijo (76,5 odstotka), sledili so davki na transport (19,9 odstotka) ter davki na onesnaževanje in rabo virov (3,6 odstotka).

V vseh članicah so davki na energijo predstavljali daleč največji delež, še posebej izrazit pomen pa so imeli v Litvi (93,8 odstotka) ter na Češkem (92,6 odstotka) in v Luksemburgu (92,2 odstotka). Davki na transport so bili v vseh članicah razen Estonije na drugem mestu; vsaj tretjinski delež so predstavljali na Malti (40,6 odstotka), Irskem (37,9 odstotka), Danskem (36,6 odstotka), v Avstriji (36 odstotkov) in v Belgiji (34 odstotkov). Davki na onesnaženje in rabo virov so predstavljali manjše deleže; prek desetine je bil delež na Hrvaškem (17,4 odstotka), Nizozemskem (13,8 odstotka) ter v Estoniji (10,9 odstotka) in Sloveniji (10,8 odstotka).

Okoljski davek je opredeljen kot davek, katerega davčna osnova je fizična enota (ali njen ekvivalent) nečesa, kar ima dokazan, specifičen negativen učinek na okolje, navaja Eurostat in poudarja, da je davek na dodano vrednost izključen iz nabora okoljskih davkov. Za analitične namene so okoljski davki razdeljeni v štiri kategorije: davki na energijo (vključno s taksami za CO2), davki na transport, davki na onesnaženje in davki na rabo virov. Zadnji dve kategoriji sta zaradi majhnega obsega upoštevani kot ena kategorija.

[Več člankov o okoljskih vprašanjih v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Davek – novoletni »čudež« v Emiratih
FINANCE
Miro Cerar je lani pobral za milijardo več davkov kot predlani
Finance
Tanja Smrekar Miro Cerar je lani pobral za milijardo več davkov kot predlani 23

Furs je lani pobral za 920 milijonov evrov več dajatev kot leto prej; Furs pravi, da na račun gospodarske rasti in boljše kulture

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Furs ob nagradnih igrah zdaj ponuja še mentorstvo filmarjem
Finance
Tanja Smrekar Furs ob nagradnih igrah zdaj ponuja še mentorstvo filmarjem 9

Finančna uprava objavlja nagradni natečaj za pripravo kratkega filma »Kaj imam od davkov?«

Moje finance
Slovenija
Intervju: Šefinja Fursa o obdavčitvi kriptovalut, Airbnb, računov v tujini, ...
Moje finance
SlovenijaMarja Milič Intervju: Šefinja Fursa o obdavčitvi kriptovalut, Airbnb, računov v tujini, ...

Iz prve roke smo izvedeli, kako naj bi davke plačevali kriptovlagatelji, pa tudi tisti, ki oddajajo stanovanja prek Airbnb.

FINANCE
''Znižali bomo davke in zvišali pokojnine!''
Finance
Marko Pahor ''Znižali bomo davke in zvišali pokojnine!'' 5

Če ne želimo dodatnega zadolževanja – in verjamem, da dodatnega zadolževanja ne bo nihče zapisal v predvolilne obljube –, potem je treba nekje zmanjšati porabo, da lahko znižamo davke.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti