Okolje & energija

Iskraemeco ob 70-letnici z novimi linijami za proizvodnjo pametnih števcev

V kranjskem Iskraemecu so danes zagnali novo proizvodno linijo za izdelavo najnovejših pametnih števcev. Sočasno poteka prenavljanje ostalih linij. Po večletni transformaciji bodo v Iskraemecu junija povsem ukinili proizvodnjo mehanskih števcev. Ob tem pa ne bo odpuščanj, saj so se zaposleni usposobili za delo na drugih linijah.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
26.05.2016 14:15
Čas branja: 2 min
Iskraemeco ob 70-letnici z novimi linijami za proizvodnjo pametnih števcev
Vodstvo Iskraemeca (z leve): izvršni direktor za finance Bahaa Abdullah, predsednik upravnega odbora in lastnik podjetja Ahmed El Sewedy in glavni izvršni direktor Dieter Brunner.

Kot je na današnji novinarski konferenci ob praznovanju 70-letnice Iskraemeca povedal njegov glavni izvršni direktor Dieter Brunner, je odprtje nove linije simbol transformacije iz proizvodnje mehanskih števcev, ki so bili dolga desetletja osnova podjetja, v pametne števce, ki pomenijo njegovo prihodnost.

Od leta 2007, ko so v Iskraemeco vstopili novi strateški lastniki egiptovske skupine El Sewedy, se je podjetje finančno in organizacijsko prestrukturiralo. Velike spremembe na področju energetike pa predstavljajo vedno nove izzive na električnih omrežjih, pri čemer Iskraemeco ni več le dobavitelj števcev temveč tudi ponudnik programskih rešitev.

Oddelek razvoja in raziskav v Iskramecu, ki šteje 120 strokovnjakov, je med največjimi v merilni industriji v Evropi, saj podjetje letno v razvoj vlaga med šest in osem odstotkov prihodka. "V zadnjih sedmih letih smo v Iskraemeco vložili več kot 14 milijonov evrov in z investicijami bomo še nadaljevali. To je naša strategija," je izpostavil izvršni direktor za finance Bahaa Abdullah.

Kot je dodal, v prihodnjih petih letih načrtujejo še za osem milijonov evrov investicij. "Del našega načrta je, da prenovimo celotno proizvodnjo in moderniziramo proizvodne linije," je pojasnil in povedal, da hkrati investirajo v razvoj novih števcev in v povečanje tržnega deleža na obstoječih trgih ter nastop na novih trgih.

Iskraemeco je vodilni proizvajalec rešitev za merjenje v Nemčiji in na Nizozemskem. Uresničevanju velikega posla z Nizozemsko je namenjena tudi nova linija, ki so jo zagnali danes. Na njej bodo izdelovali četrto generacijo pametnih števcev, ki jih bodo dostavili tudi v Avstrijo in druge države.

V omenjeno linijo, ki je nastala z nadgradnjo dveh starejših, so vložili od 300.000 do 400.000 evrov. Septembra bodo nato vzpostavili še eno, milijon evrov vredno novo linijo. V podjetju sicer trenutno deluje osem linij, vsaka pa je vredna od 700.000 do milijon evrov.

V prihodnjih tednih bodo v Iskraemecu v Kranju izdelali še zadnje mehanske števce, potem pa bodo njihovo proizvodnjo povsem ustavili. Že tri leta se ukvarjajo s prekvalifikacijo zaposlenih za delo na linijah za pametne števce, zato ob zaustavitvi proizvodnje mehanskih števcev ne bo odpuščanj.

Se pa s prehodom na nove tehnologije postopoma spreminja struktura zaposlenih, ki jih je sedaj v kranjskem Iskraemecu 800. "V naše podjetje želimo privabiti najboljše možgane v Sloveniji," je izpostavil Brunner. Hkrati Iskraemeco veliko sodeluje tudi z lokalnimi podjetji.

"Počaščeni smo, da investiramo in smo del slovenske industrije," je poudaril predsednik upravnega odbora in lastnik Iskraemeca Ahmed Elsewedy in dodal, da so zelo zadovoljni z zaposlenimi. Meni, da je pred podjetjem še lepa prihodnost.

Iskraemeco je v 70 letih svojega obstoja proizvedel več kot 75 milijonov števcev. Proizvodni obrati Iskraemeca pa se nahajajo še v Egiptu, Bosni in Hercegovini, Saudski Arabiji, Maleziji ter Kolumbiji.

Matična družba v Kranju je lani ustvarila skoraj 70 milijonov evrov prihodkov, medtem ko so leta 2014 prihodki znašali 65,4 milijona evrov. Družba je lani ustvarila tudi 2,6 milijona evrov dobička.

[Več člankov o dogajanju v energetiki v rubriki Elektrika portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
(video, foto) Iskraemeco vstopa na avtomobilski trg
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video, foto) Iskraemeco vstopa na avtomobilski trg

V kranjskem Iskraemecu so odprli novo proizvodno linijo in napovedali nove usmeritve v poslovanju.

FINANCE
Manager
TOP 101: Iskraemeco cilja na pol milijarde prihodkov
Manager
ManagerVanja Tekavec TOP 101: Iskraemeco cilja na pol milijarde prihodkov

Kranjski ponudnik pametnih naprav za merjenje je zbudil našo ­pozornost z izjemno drznimi napovedmi.

FINANCE
Okolje & energija
Iskraemeco bo na Poljsko izvozil 70 tisoč pametnih števcev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Iskraemeco bo na Poljsko izvozil 70 tisoč pametnih števcev

Iskraemeco pri izvozu 70 tisoč enofaznih in trifaznih pametnih števcev sodeluje z Eneo, eno največjih poljskih energetskih družb.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

IZVOZNIKI
Novice
Zakaj so Švedi razočarali Iskraemeco, ki spreminja strategijo in osvaja vse več trgov
Izvozniki.si
NoviceMladen Miković Zakaj so Švedi razočarali Iskraemeco, ki spreminja strategijo in osvaja vse več trgov 14

Finalist izbora Zmagovalec slovenskega izvoza je prisoten v 62 državah in se širi, med zadnjimi uspešno v Dubaju in Argentini ter odpira podjetje v Indiji

FINANCE
Subvencije
To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu

V zadnjem razpisu gospodarskega ministrstva je bilo na voljo pet milijonov evrov nepovratnih spodbud

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.