Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom. Dodajamo pregled, kdo v Sloveniji načrtuje postavitev velike sistemske baterije.
ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' ELES daje pobudo: 'Poiščimo nov, velik projekt pametnih omrežij' V slovenski elektroenergetiki se je v zadnjem letu veliko premaknilo, zlasti pri hranilnikih, aktivnem odjemu, e-mobilnosti, medsektorskem povezovanju in start-upih, je naštel Uroš Salobir iz družbe ELES. Iščejo pa nov nacionalni projekt.
Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Priznanje elektroenergetikov tudi novinarju Financ Na konferenci Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRE-CIRED so podelili priznanja in plakete za življenjsko delo, izjemne dosežke in tudi za novinarske prispevke.

Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.

Čas branja: 2 min
27.05.2016  15:10
Družbi ZEOS in PUP-Saubermacher sta občinam Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava predali 36 zabojnikov za elektronske odpadke in napovedali ozaveščevalne dogodke v lokalnem okolju ter predstavili okviren načrt postavitve uličnih zbiralnikov po drugih občinah države in ostale projektne aktivnosti.
Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.
Zabojniki za elektronske odpadke v zbirnem centru Velenje 1 - PUP Saubermacher

Obveščaj me o novih člankih:  

Na dogodku v Velenju sta organizatorja projekta družba ZEOS in PUP Saubermacher predstavila postavitve uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. S podpisom listine so jih predali v uporabo in postavili na večje ekološke otoke v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Ulični zbiralniki, namenjeni za postavitev na ekološke otoke, so bili posebej za dogodek vsi zbrani na lokaciji, v prihodnjih dneh pa bodo postavljeni na lokacije, ki bodo tudi jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta, do sporočili iz ZEOS.

Podpis-listine.1464352567.jpg.o.480px.jpg
Listino o predaji zbiralnikov so podpisali (z leve): direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, direktor ZEOS Emil Šehić in direktor PUP Saumermacher Janez Herodež.

Ulični zbiralniki po vsej državi

Direktor družbe ZEOS Emil Šehić je poudaril, da je to že drugi LIFE projekt, ki ga izvajajo in, da si v naslednji petih letih njegovega trajanja želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja. Dodal je: »Ulične zbiralnike bomo v enem letu postopoma postavljali v vsa lokalna okolja države, postavili jih bomo preko 400. Poleg tega bomo postavili 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju bomo izvajali mobilna zbiranja, v načrtu pa imamo tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.« Načrtujejo in izvajajo tudi posvetovanja z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in druge dogodke za strokovno javnost.

Pomembni lokalni partnerji

Direktor družbe PUP-Saubermacher Janez Herodež je dodal: »PUP Saubermacher ne bi bil tako uspešno podjetje, če ne bi v okviru izvajanja javne gospodarske službe potekalo tako dobro sodelovanje z lokalnimi partnerji, občinami.«

Na dogodku so bili prisotni župani sedmih od osmih občin, v katere bodo v prihodnjih dneh postavili ulične zbiralnike, ki so s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah.

Skupinska-fotografija.1464352629.jpg.n.480px.jpg
V akciji sodelujejo (z leve): župan Šoštanja Darko Menih, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Ljubnega Franjo Naraločnik, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi, direktor PUP Saubermacher Janez Herodež, direktor ZEOS Emil Šehić, direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, podžupan Velenja Peter Dermol, župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar in župan občine Nazarje Matej Pečovnik.

Prihodnji ozaveščevalni dogodki

Drugi dogodek v obliki ozaveščevalne delavnice bo 22. junija 2016 ob 10.00 v Mladinskem centru Velenje, na katerem si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah, na tretjem dogodku čez dobro leto pa bodo preverili, če so bili cilji doseženi.

Posvet za izvajalce lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki

Veliko vlogo pri postavitvi uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji imajo izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki, zato je družba ZEOS zanje v mesecu maju organizirala strokovni posvet na tematiko e-odpadkov in odpadnih baterij. Udeleženci so se seznanili s problemi pri zbiranju takšnih odpadkov in z novim portalom naročanja odvozov, predvsem pa so skupaj z družbo dorekli vse podrobnosti implementacije uličnih zbiralnikov na ekološke otoke v svoje lokalno okolje.

Dogodek so končali s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nastajajoče infrastrukturne mreže, so še sporočili iz ZEOS.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 1

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope 25

Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.