Okolje & energija

Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.

Družbi ZEOS in PUP-Saubermacher sta občinam Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava predali 36 zabojnikov za elektronske odpadke in napovedali ozaveščevalne dogodke v lokalnem okolju ter predstavili okviren načrt postavitve uličnih zbiralnikov po drugih občinah države in ostale projektne aktivnosti.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

27.05.2016 15:10
Čas branja: 2 min
Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.
Zabojniki za elektronske odpadke v zbirnem centru Velenje 1 - PUP Saubermacher

Na dogodku v Velenju sta organizatorja projekta družba ZEOS in PUP Saubermacher predstavila postavitve uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. S podpisom listine so jih predali v uporabo in postavili na večje ekološke otoke v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Ulični zbiralniki, namenjeni za postavitev na ekološke otoke, so bili posebej za dogodek vsi zbrani na lokaciji, v prihodnjih dneh pa bodo postavljeni na lokacije, ki bodo tudi jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta, do sporočili iz ZEOS.

Podpis-listine.1464352567.jpg.o.480px.jpg
Listino o predaji zbiralnikov so podpisali (z leve): direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, direktor ZEOS Emil Šehić in direktor PUP Saumermacher Janez Herodež.

Ulični zbiralniki po vsej državi

Direktor družbe ZEOS Emil Šehić je poudaril, da je to že drugi LIFE projekt, ki ga izvajajo in, da si v naslednji petih letih njegovega trajanja želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja. Dodal je: »Ulične zbiralnike bomo v enem letu postopoma postavljali v vsa lokalna okolja države, postavili jih bomo preko 400. Poleg tega bomo postavili 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju bomo izvajali mobilna zbiranja, v načrtu pa imamo tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.« Načrtujejo in izvajajo tudi posvetovanja z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in druge dogodke za strokovno javnost.

Pomembni lokalni partnerji

Direktor družbe PUP-Saubermacher Janez Herodež je dodal: »PUP Saubermacher ne bi bil tako uspešno podjetje, če ne bi v okviru izvajanja javne gospodarske službe potekalo tako dobro sodelovanje z lokalnimi partnerji, občinami.«

Na dogodku so bili prisotni župani sedmih od osmih občin, v katere bodo v prihodnjih dneh postavili ulične zbiralnike, ki so s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah.

Skupinska-fotografija.1464352629.jpg.n.480px.jpg
V akciji sodelujejo (z leve): župan Šoštanja Darko Menih, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Ljubnega Franjo Naraločnik, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi, direktor PUP Saubermacher Janez Herodež, direktor ZEOS Emil Šehić, direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, podžupan Velenja Peter Dermol, župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar in župan občine Nazarje Matej Pečovnik.

Prihodnji ozaveščevalni dogodki

Drugi dogodek v obliki ozaveščevalne delavnice bo 22. junija 2016 ob 10.00 v Mladinskem centru Velenje, na katerem si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah, na tretjem dogodku čez dobro leto pa bodo preverili, če so bili cilji doseženi.

Posvet za izvajalce lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki

Veliko vlogo pri postavitvi uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji imajo izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki, zato je družba ZEOS zanje v mesecu maju organizirala strokovni posvet na tematiko e-odpadkov in odpadnih baterij. Udeleženci so se seznanili s problemi pri zbiranju takšnih odpadkov in z novim portalom naročanja odvozov, predvsem pa so skupaj z družbo dorekli vse podrobnosti implementacije uličnih zbiralnikov na ekološke otoke v svoje lokalno okolje.

Dogodek so končali s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nastajajoče infrastrukturne mreže, so še sporočili iz ZEOS.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Okolje & energija
Slovenski župani: energija iz odpadkov in shranjevanje vodika
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Slovenski župani: energija iz odpadkov in shranjevanje vodika

V Ljubljani bi imeli napravo za uplinjanje odpadkov, v Kopru geotermalno elektrarno, v Velenju bi izkoriščali odpadni vodik iz TEŠ, v Mariboru pa bi zasneževali z vodo, ki gre zdaj v Dravo, so našteli župani mestnih občin.

FINANCE
Okolje & energija
EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar EU hoče biti 'vodilna svetovna sila pri ravnanju z odpadki in recikliranju'

Evropska komisija je sprejeta pravila, ki predstavljajo najmodernejšo zakonodajo o odpadkih na svetu, so sporočili iz Bruslja.

FINANCE
Okolje & energija
Kako bodo šli v prihodnje nad velike količine odpadkov v slovenskem morju
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bodo šli v prihodnje nad velike količine odpadkov v slovenskem morju 1

»Z Luko Koper pripravljamo pogodbo o ukrepanju na morju, dokler ne dobimo lastnega plovila,« je povedal direktor Uprave za pomorstvo Jadran Klinec.

FINANCE
Okolje & energija
Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Provokativna študija: Ne recikliranje, sežiganje odpadkov rešuje oceane 27

Recikliranje evropskih odpadkov je pripomoglo k onesnaženju oceanov; bolje bi naredili, če bi odpadke sežgali ali primerno odložili, je zapisal finski profesor Mikko Paunio.

FINANCE
Okolje & energija
Cena sežiga odpadkov se je podvojila. GZS pozvala k samooskrbi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Cena sežiga odpadkov se je podvojila. GZS pozvala k samooskrbi

Kaj je odpadek, kaj pa izdelek in kdaj naj uporabljamo zakonodajo o odpadkih, je pogosto nejasno, je povedala na Okoljskem dnevu gospodarstva Janja Leban, direktorica Službe za varstvo okolja pri GZS.

FINANCE
Okolje & energija
Želja komunalcev: državna sežigalnica, ki ne bi postavljala tržnih cen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Želja komunalcev: državna sežigalnica, ki ne bi postavljala tržnih cen 17

V gramoznici podjetja Publikus v Suhadolah je po grobi oceni deset tisoč ton odpadkov. O tem, kaj se bo dogajalo z njimi, smo govorili z Gregorjem Kranjcem iz Publikusa.