Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.
Po Knezu bo Arso vodil Sluga Po Knezu bo Arso vodil Sluga Vlada je imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso) Gregorja Slugo.
(intervju) Evropa spreminja pogled na jedrsko energijo. Kaj to pomeni za Slovenijo? (intervju) Evropa spreminja pogled na jedrsko energijo. Kaj to pomeni za Slovenijo? V višegrajskih državah je vse več simpatij do jedrske energije. Zakaj je tako in ali lahko to občutimo tudi v Sloveniji, smo vprašali generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka.
Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.

Čas branja: 2 min
27.05.2016  15:10
Družbi ZEOS in PUP-Saubermacher sta občinam Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava predali 36 zabojnikov za elektronske odpadke in napovedali ozaveščevalne dogodke v lokalnem okolju ter predstavili okviren načrt postavitve uličnih zbiralnikov po drugih občinah države in ostale projektne aktivnosti.
Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.
Zabojniki za elektronske odpadke v zbirnem centru Velenje 1 - PUP Saubermacher

Na dogodku v Velenju sta organizatorja projekta družba ZEOS in PUP Saubermacher predstavila postavitve uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. S podpisom listine so jih predali v uporabo in postavili na večje ekološke otoke v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Ulični zbiralniki, namenjeni za postavitev na ekološke otoke, so bili posebej za dogodek vsi zbrani na lokaciji, v prihodnjih dneh pa bodo postavljeni na lokacije, ki bodo tudi jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta, do sporočili iz ZEOS.

Podpis-listine.1464352567.jpg.o.480px.jpg
Listino o predaji zbiralnikov so podpisali (z leve): direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, direktor ZEOS Emil Šehić in direktor PUP Saumermacher Janez Herodež.

Ulični zbiralniki po vsej državi

Direktor družbe ZEOS Emil Šehić je poudaril, da je to že drugi LIFE projekt, ki ga izvajajo in, da si v naslednji petih letih njegovega trajanja želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja. Dodal je: »Ulične zbiralnike bomo v enem letu postopoma postavljali v vsa lokalna okolja države, postavili jih bomo preko 400. Poleg tega bomo postavili 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju bomo izvajali mobilna zbiranja, v načrtu pa imamo tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.« Načrtujejo in izvajajo tudi posvetovanja z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in druge dogodke za strokovno javnost.

Pomembni lokalni partnerji

Direktor družbe PUP-Saubermacher Janez Herodež je dodal: »PUP Saubermacher ne bi bil tako uspešno podjetje, če ne bi v okviru izvajanja javne gospodarske službe potekalo tako dobro sodelovanje z lokalnimi partnerji, občinami.«

Na dogodku so bili prisotni župani sedmih od osmih občin, v katere bodo v prihodnjih dneh postavili ulične zbiralnike, ki so s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah.

Skupinska-fotografija.1464352629.jpg.n.480px.jpg
V akciji sodelujejo (z leve): župan Šoštanja Darko Menih, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Ljubnega Franjo Naraločnik, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi, direktor PUP Saubermacher Janez Herodež, direktor ZEOS Emil Šehić, direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, podžupan Velenja Peter Dermol, župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar in župan občine Nazarje Matej Pečovnik.

Prihodnji ozaveščevalni dogodki

Drugi dogodek v obliki ozaveščevalne delavnice bo 22. junija 2016 ob 10.00 v Mladinskem centru Velenje, na katerem si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah, na tretjem dogodku čez dobro leto pa bodo preverili, če so bili cilji doseženi.

Posvet za izvajalce lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki

Veliko vlogo pri postavitvi uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji imajo izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki, zato je družba ZEOS zanje v mesecu maju organizirala strokovni posvet na tematiko e-odpadkov in odpadnih baterij. Udeleženci so se seznanili s problemi pri zbiranju takšnih odpadkov in z novim portalom naročanja odvozov, predvsem pa so skupaj z družbo dorekli vse podrobnosti implementacije uličnih zbiralnikov na ekološke otoke v svoje lokalno okolje.

Dogodek so končali s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nastajajoče infrastrukturne mreže, so še sporočili iz ZEOS.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? 3

Peter Polič, direktor podjetja SMT, kjer gradijo tovarno fotovoltaičnih modulov, je povedal, kakšni bodo sončni paneli prihodnosti.

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...