Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Skoraj 30 podjetij je danes na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS pridobilo certifikat Voda iz pipe. Podjetja so obljubila, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na svojih dogodkih ponujala zgolj vodo iz pipe in bodo k pitju te vode spodbujala tudi svoje zaposlene.

Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.

Čas branja: 2 min
27.05.2016  15:10
Družbi ZEOS in PUP-Saubermacher sta občinam Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava predali 36 zabojnikov za elektronske odpadke in napovedali ozaveščevalne dogodke v lokalnem okolju ter predstavili okviren načrt postavitve uličnih zbiralnikov po drugih občinah države in ostale projektne aktivnosti.
Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.
Zabojniki za elektronske odpadke v zbirnem centru Velenje 1 - PUP Saubermacher

Obveščaj me o novih člankih:  

Na dogodku v Velenju sta organizatorja projekta družba ZEOS in PUP Saubermacher predstavila postavitve uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. S podpisom listine so jih predali v uporabo in postavili na večje ekološke otoke v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Ulični zbiralniki, namenjeni za postavitev na ekološke otoke, so bili posebej za dogodek vsi zbrani na lokaciji, v prihodnjih dneh pa bodo postavljeni na lokacije, ki bodo tudi jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta, do sporočili iz ZEOS.

Podpis-listine.1464352567.jpg.o.480px.jpg
Listino o predaji zbiralnikov so podpisali (z leve): direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, direktor ZEOS Emil Šehić in direktor PUP Saumermacher Janez Herodež.

Ulični zbiralniki po vsej državi

Direktor družbe ZEOS Emil Šehić je poudaril, da je to že drugi LIFE projekt, ki ga izvajajo in, da si v naslednji petih letih njegovega trajanja želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja. Dodal je: »Ulične zbiralnike bomo v enem letu postopoma postavljali v vsa lokalna okolja države, postavili jih bomo preko 400. Poleg tega bomo postavili 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju bomo izvajali mobilna zbiranja, v načrtu pa imamo tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.« Načrtujejo in izvajajo tudi posvetovanja z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in druge dogodke za strokovno javnost.

Pomembni lokalni partnerji

Direktor družbe PUP-Saubermacher Janez Herodež je dodal: »PUP Saubermacher ne bi bil tako uspešno podjetje, če ne bi v okviru izvajanja javne gospodarske službe potekalo tako dobro sodelovanje z lokalnimi partnerji, občinami.«

Na dogodku so bili prisotni župani sedmih od osmih občin, v katere bodo v prihodnjih dneh postavili ulične zbiralnike, ki so s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah.

Skupinska-fotografija.1464352629.jpg.n.480px.jpg
V akciji sodelujejo (z leve): župan Šoštanja Darko Menih, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Ljubnega Franjo Naraločnik, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi, direktor PUP Saubermacher Janez Herodež, direktor ZEOS Emil Šehić, direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, podžupan Velenja Peter Dermol, župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar in župan občine Nazarje Matej Pečovnik.

Prihodnji ozaveščevalni dogodki

Drugi dogodek v obliki ozaveščevalne delavnice bo 22. junija 2016 ob 10.00 v Mladinskem centru Velenje, na katerem si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah, na tretjem dogodku čez dobro leto pa bodo preverili, če so bili cilji doseženi.

Posvet za izvajalce lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki

Veliko vlogo pri postavitvi uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji imajo izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki, zato je družba ZEOS zanje v mesecu maju organizirala strokovni posvet na tematiko e-odpadkov in odpadnih baterij. Udeleženci so se seznanili s problemi pri zbiranju takšnih odpadkov in z novim portalom naročanja odvozov, predvsem pa so skupaj z družbo dorekli vse podrobnosti implementacije uličnih zbiralnikov na ekološke otoke v svoje lokalno okolje.

Dogodek so končali s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nastajajoče infrastrukturne mreže, so še sporočili iz ZEOS.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...