Podjetja, EU vas vabi k zavezi za več reciklirane plastike Podjetja, EU vas vabi k zavezi za več reciklirane plastike Novi izdelki na trgu EU bodo leta 2025 vsebovali deset milijonov ton plastike. Takšen je cilj evropske komisije. Komisija zato poziva podjetja k prostovoljni zavezi za povečano uporabo reciklirane plastike.
(video) Dobra vremenska napoved, nižji stroški za elektriko (video) Dobra vremenska napoved, nižji stroški za elektriko Napovedovanje proizvodnje iz obnovljivih virov energije pomembno prispeva k stabilnemu in ekonomsko učinkovitemu obratovanju elektroenergetskega sistema, je povedal Borut Rajer iz Borzena.
Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna je izpostavljenost prebivalstva in obremenjenost okolja s takšnim sevanjem.
Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire Nekaterim nemškim elektrarnam bodo plačali, da bodo »sedele na klopi za rezerve«. Znesek lahko doseže 200 milijonov evrov na leto.

Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.

27.05.2016  15:10
Družbi ZEOS in PUP-Saubermacher sta občinam Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava predali 36 zabojnikov za elektronske odpadke in napovedali ozaveščevalne dogodke v lokalnem okolju ter predstavili okviren načrt postavitve uličnih zbiralnikov po drugih občinah države in ostale projektne aktivnosti.
Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.
Zabojniki za elektronske odpadke v zbirnem centru Velenje 1 - PUP Saubermacher

Na dogodku v Velenju sta organizatorja projekta družba ZEOS in PUP Saubermacher predstavila postavitve uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. S podpisom listine so jih predali v uporabo in postavili na večje ekološke otoke v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Ulični zbiralniki, namenjeni za postavitev na ekološke otoke, so bili posebej za dogodek vsi zbrani na lokaciji, v prihodnjih dneh pa bodo postavljeni na lokacije, ki bodo tudi jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta, do sporočili iz ZEOS.

Podpis-listine.1464352567.jpg.o.480px.jpg
Listino o predaji zbiralnikov so podpisali (z leve): direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, direktor ZEOS Emil Šehić in direktor PUP Saumermacher Janez Herodež.

Ulični zbiralniki po vsej državi

Direktor družbe ZEOS Emil Šehić je poudaril, da je to že drugi LIFE projekt, ki ga izvajajo in, da si v naslednji petih letih njegovega trajanja želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja. Dodal je: »Ulične zbiralnike bomo v enem letu postopoma postavljali v vsa lokalna okolja države, postavili jih bomo preko 400. Poleg tega bomo postavili 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju bomo izvajali mobilna zbiranja, v načrtu pa imamo tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.« Načrtujejo in izvajajo tudi posvetovanja z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in druge dogodke za strokovno javnost.

Pomembni lokalni partnerji

Direktor družbe PUP-Saubermacher Janez Herodež je dodal: »PUP Saubermacher ne bi bil tako uspešno podjetje, če ne bi v okviru izvajanja javne gospodarske službe potekalo tako dobro sodelovanje z lokalnimi partnerji, občinami.«

Na dogodku so bili prisotni župani sedmih od osmih občin, v katere bodo v prihodnjih dneh postavili ulične zbiralnike, ki so s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah.

Skupinska-fotografija.1464352629.jpg.n.480px.jpg
V akciji sodelujejo (z leve): župan Šoštanja Darko Menih, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Ljubnega Franjo Naraločnik, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi, direktor PUP Saubermacher Janez Herodež, direktor ZEOS Emil Šehić, direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, podžupan Velenja Peter Dermol, župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar in župan občine Nazarje Matej Pečovnik.

Prihodnji ozaveščevalni dogodki

Drugi dogodek v obliki ozaveščevalne delavnice bo 22. junija 2016 ob 10.00 v Mladinskem centru Velenje, na katerem si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah, na tretjem dogodku čez dobro leto pa bodo preverili, če so bili cilji doseženi.

Posvet za izvajalce lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki

Veliko vlogo pri postavitvi uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji imajo izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki, zato je družba ZEOS zanje v mesecu maju organizirala strokovni posvet na tematiko e-odpadkov in odpadnih baterij. Udeleženci so se seznanili s problemi pri zbiranju takšnih odpadkov in z novim portalom naročanja odvozov, predvsem pa so skupaj z družbo dorekli vse podrobnosti implementacije uličnih zbiralnikov na ekološke otoke v svoje lokalno okolje.

Dogodek so končali s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nastajajoče infrastrukturne mreže, so še sporočili iz ZEOS.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? 25

Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Baterije dobile tekmeca: hranilnik energije na utekočinjen zrak 22

V mestu Bury pri Manchestru so odprli prvo napravo na svetu za hranjenje energije s skladiščenjem utekočinjenega zraka v večjem obsegu.

OK & EN
Novice
Novice (intervju) Kaj prinaša škotska žaga industriji, prebivalstvu in okolju 17

Škotsko družinsko podjetje BSW ustanavlja žago na Gomilskem pri Braslovčah. Naložba prinaša 170 neposrednih delovnih mest in delovna...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Dolenjka bo elektrificirana od Ljubljane do Čateža 3

V okviru projekta EDISON bodo postavili projekt Zelena Dolenjka, je povedal direktor Hidrie Holdinga Iztok Seljak ob koncu sedmega...

OK & EN
Novice
Novice V Celju v živo s Škotom, ki postavlja največjo slovensko žago 1

Med sogovorniki na torkovem Savinjskem forumu bo tudi Alexander Brownlie, poslovni direktor škotskega BSW Timber Group, investitorja v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Pečjakov električni Fiat panda, ki skuha kavo 1

Inovator Andrej Pečjak je predstavil delovanje trajnostnega energetskega kroga, v katerem so lahko stanovanjska hiša, podjetje ali...

OK & EN
Elektrika
Elektrika E-avto se številnim splača že danes 17

»Pri e-mobilnosti je Evropa v srednjem veku, Slovenija pa v kameni dobi,« je povedal Primož Lemež iz Emobility na posvetu o izzivih...