Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški Plače direktorjev v energetiki: Berločnik z najvišjo, v GEN-I največji poviški Večina direktorjev v energetiki lani z rastjo plač, nekaterim se je skoraj podvojila
(video) 'Ministrica Majcnova je zlonamerna in nam dela škodo' (video) 'Ministrica Majcnova je zlonamerna in nam dela škodo' Iz Interseroha so se odzvali na izjave ministrica za okolje in prostor Irene Majcen. »Podala je nekatere neresnične in zavajajoče izjave o družbi Interseroh,« je zapisala direktorica Darja Figelj.
Nove omejitve izvoza odpadkov v Azijo Nove omejitve izvoza odpadkov v Azijo Kitajska dodatno omejujejo uvoz odpadkov, pridružujeta se ji Hong Kong in Tajska.
Prebivalec Slovenije je zavrgel 0,2 kilograma hrane na dan Prebivalec Slovenije je zavrgel 0,2 kilograma hrane na dan Povprečno je prebivalec Slovenije v letu 2016 zavrgel 74 kilogramov hrane, kar je približno 0,2 kilograma na dan, so sporočili s Statističnega urada.
(video) Ministrica Majcnova do jeseni težav z embalažo ne bi reševala (video) Ministrica Majcnova do jeseni težav z embalažo ne bi reševala Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je napovedala nadaljevanje reševanja težav z nepobrano embalažo, a šele jeseni. Komunalci odgovarjajo: Ne moremo čakati tako dolgo.

Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.

Čas branja: 2 min
27.05.2016  15:10
Družbi ZEOS in PUP-Saubermacher sta občinam Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava predali 36 zabojnikov za elektronske odpadke in napovedali ozaveščevalne dogodke v lokalnem okolju ter predstavili okviren načrt postavitve uličnih zbiralnikov po drugih občinah države in ostale projektne aktivnosti.
Prihajajo ulični zbiralniki za e-odpadke. Prek 400 jih bo.
Zabojniki za elektronske odpadke v zbirnem centru Velenje 1 - PUP Saubermacher

Na dogodku v Velenju sta organizatorja projekta družba ZEOS in PUP Saubermacher predstavila postavitve uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij. S podpisom listine so jih predali v uporabo in postavili na večje ekološke otoke v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Ulični zbiralniki, namenjeni za postavitev na ekološke otoke, so bili posebej za dogodek vsi zbrani na lokaciji, v prihodnjih dneh pa bodo postavljeni na lokacije, ki bodo tudi jasno označene na spletnem zemljevidu vseh zbirnih točk e-odpadkov na spletni strani projekta, do sporočili iz ZEOS.

Podpis-listine.1464352567.jpg.o.480px.jpg
Listino o predaji zbiralnikov so podpisali (z leve): direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, direktor ZEOS Emil Šehić in direktor PUP Saumermacher Janez Herodež.

Ulični zbiralniki po vsej državi

Direktor družbe ZEOS Emil Šehić je poudaril, da je to že drugi LIFE projekt, ki ga izvajajo in, da si v naslednji petih letih njegovega trajanja želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov pri ravnanju z e-odpadki preko na novo vzpostavljene mreže zbiranja. Dodal je: »Ulične zbiralnike bomo v enem letu postopoma postavljali v vsa lokalna okolja države, postavili jih bomo preko 400. Poleg tega bomo postavili 45 zelenih kotov v večje trgovske centre, na podeželju bomo izvajali mobilna zbiranja, v načrtu pa imamo tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.« Načrtujejo in izvajajo tudi posvetovanja z izvajalci lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki in druge dogodke za strokovno javnost.

Pomembni lokalni partnerji

Direktor družbe PUP-Saubermacher Janez Herodež je dodal: »PUP Saubermacher ne bi bil tako uspešno podjetje, če ne bi v okviru izvajanja javne gospodarske službe potekalo tako dobro sodelovanje z lokalnimi partnerji, občinami.«

Na dogodku so bili prisotni župani sedmih od osmih občin, v katere bodo v prihodnjih dneh postavili ulične zbiralnike, ki so s podpisom listine in s simbolično oddajo svojih e-odpadkov pospremili lansiranje uličnih zabojnikov v njihovih občinah.

Skupinska-fotografija.1464352629.jpg.n.480px.jpg
V akciji sodelujejo (z leve): župan Šoštanja Darko Menih, županja Solčave Katarina Prelesnik, župan Ljubnega Franjo Naraločnik, župan Gornjega Grada Stanko Ogradi, direktor PUP Saubermacher Janez Herodež, direktor ZEOS Emil Šehić, direktor PUP Saubermacher Rudolf Horvat, podžupan Velenja Peter Dermol, župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar in župan občine Nazarje Matej Pečovnik.

Prihodnji ozaveščevalni dogodki

Drugi dogodek v obliki ozaveščevalne delavnice bo 22. junija 2016 ob 10.00 v Mladinskem centru Velenje, na katerem si bodo organizatorji projekta skupaj z udeleženci zastavili lokalne cilje za izboljšano ločevanje odpadkov s poudarkom na e-odpadkih in odpadnih baterijah, na tretjem dogodku čez dobro leto pa bodo preverili, če so bili cilji doseženi.

Posvet za izvajalce lokalnih javnih služb ravnanja z odpadki

Veliko vlogo pri postavitvi uličnih zbiralnikov na ekološke otoke po Sloveniji imajo izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki, zato je družba ZEOS zanje v mesecu maju organizirala strokovni posvet na tematiko e-odpadkov in odpadnih baterij. Udeleženci so se seznanili s problemi pri zbiranju takšnih odpadkov in z novim portalom naročanja odvozov, predvsem pa so skupaj z družbo dorekli vse podrobnosti implementacije uličnih zbiralnikov na ekološke otoke v svoje lokalno okolje.

Dogodek so končali s pozivom E-ciklirajmo skupaj! in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nastajajoče infrastrukturne mreže, so še sporočili iz ZEOS.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? 25

Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna...

OK & EN
Novice
Novice Globalni alarm je pomagal: našli izpuste, ki uničujejo ozonsko plast

Pred nekaj tedni so v reviji Nature sprožili globalni alarm zaradi dviga koncentracije prepovedanega CFC-11. Zdaj je znano, kdo ga je...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Ministrstvu ni uspelo: gore odpadne embalaže vsak dan višje 9

Ukrep okoljskega ministrstva, s katerim so hoteli pospraviti odpadno embalažo, ni prijel. Kupi na dvoriščih komunal so vsak teden težji...

OK & EN
Novice
Novice K. Lipič: Na okoljskem ministrstvu so ovira ljudje z zastarelimi pogledi 5

Reorganizacija ministrstva za okolje in zamenjava kadrov na ministrstvu sta nujna ukrepa za ureditev težav z odpadki, okoljevarstvene...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire 1

Nekaterim nemškim elektrarnam bodo plačali, da bodo »sedele na klopi za rezerve«. Znesek lahko doseže 200 milijonov evrov na leto.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Znani prvi obrisi Muskove baterije velikanke 2

V začetku maja smo poročali o napovedi, da bodo v Tesli izdelali baterijo velikanko. Zdaj je znanih več podrobnosti.

OK & EN
Novice
Novice Britanski vegani dobili posebno tarifo za elektriko in plin 3

V energetski družbi Ecotricity iz mesta Stroud na zahodu Anglije so uvedli posebno tarifo za odjemalce električne energije in plina....

OK & EN
Odpadki
Odpadki (intervju) Sežigalnica v Sloveniji? Investitorji so, soglasij pa ni 6

Predsednik uprave družbe Kostak iz Krškega Miljenko Muha je razložil, kaj bi bilo treba narediti za postavitev sežigalnice oziroma...