Okolje & energija

Stroka za celosten pristop energetskih prenov stavb

Pri trajnostni prenovi stavb je pomemben v prvi vrsti celosten pristop, ki mu sledi celovita in trajnostna obnova, obenem pa je poudarek na udobju in kakovosti bivanja, so poudarili strokovnjaki posveta Priložnosti trajnostne gradnje pri prenovi stavb. Obenem pogrešajo sistemske rešitve, ki bi jih morala postaviti država.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
30.05.2016 14:06
Čas branja: 2 min

Slovenija za trajnostni urbani razvoj za obdobje 2014-2020 namenja 117 milijonov evrov, s poudarkom na ukrepih celovite urbane prenove. Prenova je potrebna, saj je bilo 70 odstotkov skupnih površin stanovanjskih stavb in 60 odstotkov skupnih površin nestanovanjskih stavb zgrajenih pred letom 1985, je na današnjem posvetu v Ljubljani, ki poteka v okviru Zelenega tedna, poudarila državna sekretarka na okoljskem ministrstvu Lidija Stebernak.

Pojasnila je, da bo Slovenija do leta 2030 za spodbudo za energetsko prenovo stavb namenila 6,7 milijarde evrov, kar predstavlja med 350 in 450 milijoni evrov naložb letno.

Tudi sama je poudarila nujnost, da se prenove izvajajo celovito in trajnostno, saj bomo le tako povečali kakovost bivalnega prostora in okrepili konkurenčnost gradbeništva. "Letos aktivno pripravljamo koncept trajnostne gradnje stavb, za kar prav sedaj oblikujemo kriterije. Posvet je priložnost, da se vzpostavi vlogo in prednosti pri trajnostni gradnji in prenovi," je še dejala sekretarka.

Jože Rener iz zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala je opozoril na izjemna nihanja v gradbeništvu pri nas, kar je za gospodarstvo zelo neugodno, sploh za zaposlene. "Ne moremo ujeti stabilnega obsega za delovanje panoge. Nimamo nacionalne strategije za gradnjo stanovanj, ocene o bodočem obsegu energetske sanacije stavb pa so nekonsistentne," je dejal.

Sabina Jordan iz Zavoda za gradbeništvo je opozorila, da je treba pri načrtovanju prenov najprej upoštevati stanje stavbe ter stavbo pred prenovo oceniti z vidika mehanske odpornosti, statične ustreznosti, potresne varnosti ipd. Prepričana je, da je pomemben korak pri prenovi zmanjšanje porabe energije, ne samo za obratovanje, pač pa tudi energijo, ki je vgrajena v materiale, ki so vključeni v prenovo.

Da je v pri prenovi treba gledati v prvi vrsti na uporabnika stavbe in njegovo bivalno udobje, pa je poudarila Nina Močnik iz podjetja Velux. Bivalno udobje določa več parametrov - toplotni, akustični, kakovost zraka in vizualen. Pri slednjem je Močnikova izpostavila pomen naravne osvetlitve, ki je pomembna tudi z vidika toplotnih kot osvetlitvenih prihrankov.

Pri načrtovanju prenove naj bo izhodišče udobje in zdravje uporabnika, ne le številke o prihrankih. "Dodatna izolacija na fasadi in trojna zasteklitev zmanjša naravno osvetlitev za 30 odstotkov. Integralna ocena udobja igralnic v vrtcih kaže, da je to slabo. Svetloba je za odrasle in otroke izjemnega pomena, saj ima učinke pri učnih, bralnih sposobnostih, boljšem počutju otrok in zaposlenih. Pri zdravi notranji klimi se delovna učinkovitost poveča za 15 odstotkov," je izpostavila.

Predavateljica na fakulteti za arhitekturo Maruša Zorc se je strinjala z Močnikov, da je treba dati v ospredje človeka. Posebno občutljivost pa da je treba upoštevati tudi inštalacijski prenovi in arhitekturni vrednosti stavbe, da se te ohranijo ali nadgradijo. Zavzema se za ohranjanje identitete našega prostora, ki obenem sledi razvoju, pogreša pa predvsem pomembna mojstrska znanja, ki so jih imeli nekoč mojstri, tako v arhitekturi kot gradbeništvu.

Zorčeva priznava, da je prenova objektov kulturne dediščine kompleksen proces, ki vključuje veliko strokovnjakov in veliko predpisov. "Koristil bi nam neki pristojni organ, ki bi nam pomagal. Manjkajo pa nam tudi mojstri, ki bi znali delati stare omete, stara okna. Že srednješolce bi morali izobraževati, da bi znali sami prenoviti staro hišo," je menila.

Tomaž Krištof iz Studia Krištof arhitekti je spomnil, da so v starih večstanovanjskih stavbah stanovanja povečini premajhna, nefunkcionalna, mnoge niso potresno varne (sploh pred letom 1963), še najmanj pa energetsko varčne. Opozoril je, da prav v stanovanjskih blokih, ki bi jih morali najširše prenavljati, živijo ljudje, ki si to najtežje privoščijo. Predstavil je projekt obnove takega bloka, ki predvideva volumensko razširitev bloka, kar poveča stanovanjsko površino in okrepi stabilnost stavbe, blok pa bodo zvišali tudi za eno nadstropje. Prodaja stanovanj v zgornjem nadstropju bi tako povečini pokrila stroške prenove stavbe.

[Več člankov o trajnostnem delovanju v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Nepremičnine
Spoznajte sistem za ocenjevanje trajnostnih stavb, ki ga je razvila Evropska unija
Nepremičnine
NepremičnineAna Struna Bregar Spoznajte sistem za ocenjevanje trajnostnih stavb, ki ga je razvila Evropska unija

Stroški ocenjevanja so pri sistemu Level(s) precej nižji kot pri preostalih do zdaj znanih komercialnih mednarodnih certifikacijskih shemah

FINANCE
Nepremičnine
Pasti večanja energijske učinkovitosti v stanovanjih in poslovnih stavbah
Nepremičnine
NepremičnineDr. Mateja Dovjak Pasti večanja energijske učinkovitosti v stanovanjih in poslovnih stavbah

Pomanjkanje dnevne svetlobe v grajenem okolju negativno vpliva na uporabnika, njegovo počutje in zdravje.

FINANCE
Nepremičnine
Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb (OGLAS) 1

Q-Air je Evropska unija prepoznala kot veliko inovacijo, pomembno za Evropo in širše, ter projekt finančno podprla v okviru programa Obzorje 2020.

FINANCE
Nepremičnine
To so podatki o nepremičninah, ki jih čim prej uredite
Nepremičnine
NepremičnineTeja Grapulin To so podatki o nepremičninah, ki jih čim prej uredite 1

S pravočasnim urejanjem podatkov se boste izognili poznejšim kolobocijam, opozarjajo na geodetski upravi

FINANCE
Okolje & energija
Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dobrega gradbinca za energetsko prenovo je težko dobiti 5

Slovenska gradbena operativa ni sposobna narediti bistveno več energetskih sanacij, kot jih je v letu 2017, je povedal direktor Eko sklada Hinko Šolinc.

FINANCE
Podjetnik
Kako pri trajnostnem poročanju upoštevati načela in ZGD
FINANCE
Nepremičnine
Osnovna dejstva o skoraj ničenergijskih stavbah
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Osnovna dejstva o skoraj ničenergijskih stavbah 2

Za javne objekte evropska direktiva o energetski učinkovitosti stavb začne veljati v začetku leta 2019, leta 2020 pa bodo morali biti po tej direktivi grajeni vsi objekti, tudi stanovanjski

FINANCE
Nepremičnine
Po novem otežen vpis etažne lastnine
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Po novem otežen vpis etažne lastnine 14

Novela zakona o evidentiranju nepremičnin prinaša za določen del lastnikov pomembno novost. Enostanovanjskih stavb, zgrajenih po 1. januarju 2003, ne bo več mogoče razdeliti na več delov, če ni bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje za večstanovanjsko stavbo.