Okolje & energija

Vodni agent bo otroke učil varčevanja z vodo

V okviru projekta Vodni agent sta danes organizator Društvo Vodna agencija in ambasador vode podjetje Tuš predala 23 paketov Vodni agent šestim ljubljanskim osnovnim šolam ter bolnišničnim oddelkom UKC Ljubljana.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

06.06.2016 21:58
Čas branja: 2 min
Vodni agent bo otroke učil varčevanja z vodo
Prejemniki paketov bodo odslej preko števcev dnevno merili porabo vode in jo primerjali z drugimi vrtci in osnovnimi šolami iz Donavske regije. Hkrati pa bodo otroke opozarjali na pomen prekomerne uporabe vode. Tuš, ki se je pridružil pobudi kot ambasador vode, je podprl nakup 37 merilcev vode, ki bodo letos nameščeni še na druge osnovne šole po Sloveniji.

V mednarodnem projektu The Water Agent/Vodni agent v Donavski regiji aktivno sodelujejo Slovenija, Slovaška, Hrvaška, Srbija ter Bosna in Hercegovina. Pilotni projekti Vodnega agenta se v letošnjem letu izvajajo tudi na Slovaškem, v Makedoniji in Albaniji. V okviru projekta mlade v šolah in vrtcih učijo o pomenu vode. V projektu sodeluje več kot 130 šol, ki odgovorno ravnanje z vodo merijo z dnevno porabo vode, ki se evidentira preko merilcev, nameščenih nad umivalniki. Podatke o porabi vode otroci pod nadzorom mentorjev dnevno vnašajo v aplikacijo in se med seboj primerjajo. S svojim ravnanjem otroci pozitivno vplivajo tudi na ravnanje v družinskem okolju.

Prizadevanjem za širjenje pomena vode na naše življenje, naravo in okolje se je pridružil tudi trgovec Tuš, ki je z nakupom 37 izobraževalnih paketov Vodni agent postal ambasador vode. Danes so skupaj z organizatorjem Vodno agencijo podelili prvih 23 paketov Vodni agent ljubljanskim osnovnim šolam, natančneje OŠ Danile Kumar, OŠ Savsko naselje, OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Vide Pregarc, OŠ Mirana Jarca, OŠ Ledina in 5 bolnišničnim oddelkom UKC Ljubljana.

»Pri projektu Vodni agent je v ospredju družbena odgovornost pri ohranjanju vodnih virov. Ker verjamemo v naložbo za prihodnost, smo se kot ambasadorji vode usmerili na mlade. Ključno je, da že pri njih ustvarim zavedanje, da vodnih virov ni na pretek in da pitna voda iz pipe, kot jo poznamo danes, morda prihodnjim rodovom ne bo na voljo, če z vodo ne bomo odgovorno ravnali,« je ob tem povedal Gregor Štampohar, poslovni direktor Skupine Tuš.

»Preko merilcev otroci spremljajo porabo vode pri umivanju rok. Tako odčitajo porabo in dobijo občutek, koliko vode preteče v minuti oziroma zgolj za umivanje rok. Preko tega dobijo občutek za ohranitev vode med vsakodnevno aktivnostjo. Spomin na dnevno primerjavo številk in posledično odgovorno ravnanje z vodo pa jih bo zagotovo spremljal celo življenje,« je dodal Jože Cvetko, predstavnik Društva Vodna agencija.

Gostje so si na Osnovni šoli Ledina ogledali predstavitev projekta in podelitev izobraževalnih paketov, na dvorišču pa so spremljali predstavitev tehničnih elementov vodovodne in komunalne infrastrukture ter si ogledali Mobilno vodno postajo oziroma vozilo z elementi, ki prikazujejo potovanje vode. S postajo otrokom prikažejo, kako pride voda do njihove pipe in kam odteče po uporabi.

Osnovna ideja projekta Vodni agent je vzpostavljanje mednarodnega sodelovanja in povezovanja preko izmenjave podatkov porabe vode, ki spodbuja premišljeno ravnanje z vodo. Nosilec projekta je Društvo Vodna agencija, ki želi si svojim delovanjem opozoriti na pomembnost odgovornega odnosa do vode v naravi, predvsem na racionalno rabo in vse spremljevalne pojave od zajemanja vode iz narave, distribucije, do čiščenja odpadnih voda.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj?
Finance
Petra Sovdat Bančne upnice ustavile postopek prodaje terjatev do skupine Tuš; kaj zdaj? 3

Sklad Georgea Sorosa ni oddal ponudbe - sledi nov načrt finančnega prestrukturiranja?

FINANCE
Manager
Sklad Georgea Sorosa ni oddal ponudbe za Tuš
FINANCE
Manager
(intervju) Iz prve roke o selitvi svetovne tekstilne industrije iz Azije v Afriko
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Iz prve roke o selitvi svetovne tekstilne industrije iz Azije v Afriko 3

»Vse večja verjetnost je, da kupite oblačilo, sešito v Etiopiji. Pogoji za naložbe so tam odlični,« pravi Tadej Pojbič, ki je sodeloval pri gradnji in zagonu tovarne na severu Etiopije

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Manager
Mladi, ki so izstopili iz okvirjev in posneli spletno serijo
Manager
ManagerŽiga Brdnik Mladi, ki so izstopili iz okvirjev in posneli spletno serijo

Ekipa iz TFilm produkcije je, kot pravi režiser in scenarist Tomaž Krajnc, skočila na glavo in posnela znanstvenofantastično serijo Dualizem. S projektom so prepričali številna podjetja in več deset ljudi, ki so sodelovali prostovoljno.

FINANCE
Kaj lahko prinese bitka za nakup terjatev do Tuša?
Finance
Petra Sovdat Kaj lahko prinese bitka za nakup terjatev do Tuša?

Navezi Anacap-Elements in Alfi-Deutsche Bank se ravsata: ali znajo banke to izkoristiti? Ni videti

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.