Okolje & energija

Komunali Brežice bronasto priznanje na Inovacijah Posavja 2016

Javno podjetje Komunala Brežice je dobilo bronasto priznanje za Inovacije Posavja 2016, ki jih vsako leto podeljujeta Gospodarska zbornica Slovenije in Območna zbornica Posavje, Krško, v partnerstvu z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in javno agencijo Spirit.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

08.06.2016 11:03
Čas branja: 3 min
Komunali Brežice bronasto priznanje na Inovacijah Posavja 2016
Predsednik GZS Območne zbornice Posavje Martin Novšak (levo) je predal priznanje za Inovacije Posavja 2016 Petri Grajžl in Aleksandru Zupančiču (v sredini) iz Komunale Brežice.

Komunala Brežice je z akcijo brezplačne menjave Prinesi - odnesi sodelovala na letošnjem razpisu energetskih nagrad časnika Finance v kategoriji Promocijski projekt. Več člankov o poslovanju podjetij, ki so sodelovala na razpisu, je v rubriki Dnevi energetikov portala Okolje in energija.

Cilj projekta Inovacije Posavja je uveljavljanje inovacijske dejavnosti kot gibala trajnostnega razvoja gospodarstva in pospeševanja podjetništva.

»Naša prizadevanja in inovativni pristopi na različnih področjih, pa naj gre za obveščanje in ozaveščanje naših uporabnikov o pomenu ločevanja odpadkov, pitja vode iz pipe ali za organizacijo različnih projektov in akcij, pomembnih za širše lokalno okolje, prepoznana kot primer dobre prakse, ki jih je vredno posnemati,« je povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice.

»Inovacije in inovacijska dejavnost so za slovenska podjetja ključen dejavnik konkurenčnosti, ki v tako majhnem in odprtem gospodarstvu, kot je slovensko, velja le v globalnem prostoru,« je na podelitvi priznanj poudaril Martin Novšak, predsednik posavske GZS. Izbor najboljših inovacij se je pokazal kot zelo primeren način za spodbujanje in promoviranje inovacijskih dosežkov podjetij kot tudi posameznikov, priznanje pa je tudi odlična referenca.

Brežiška komunala upravlja devet javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore, 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah.

»Inovativnost se v našem podjetju kaže predvsem pri ozaveščanju in informiranju uporabnikov. Projekte za ozaveščanje dojemamo kot naš produkt, kot nekaj, kar razvijamo in pri tem želimo postati 'Pipistrel mehkih vsebin'. Pri tem se zavedamo se, da zgolj podajanje informacij ni dovolj, zato informacije podajamo sistematično, ciljno usmerjeno in dolgoročno,« je ob prejetju priznanja poudaril Aleksander Zupančič.

Katere projekte ozaveščanja izvaja brežiška Komunala? Okoljskemu ozaveščanju in vzgoji predšolskih ter osnovnošolskih otrok je namenjen projekt »Ohranimo čisto okolje«. V okviru projekta potekajo delavnice in predavanja, na katerih se otroci seznanjajo z različnimi vrstami odpadkov in njihovo potjo od nastanka do odpada, o pomenu kompostiranja, pitne vode in ponovne uporabe stvari. V Komunali Brežice so se prvi med komunalnimi podjetji sistematično in sistemsko vključili v učni proces - vse aktivnosti so oblikovali pedagoško, jih vključili v letni učni načrt in poskrbeli za izdelavo učnega gradiva ter uvedbo letnega preizkusa znanja na ravni vseh šol v Občini Brežice.

S projektom brezplačne menjave uporabnih stvari Prinesi - odnesi so nadgradili vseslovensko akcijo komunalnih podjetij Skupaj za boljšo družbo. Občani lahko na brežiško tržnico vsako soboto prinesejo rabljene, vendar še uporabne stvari, in odnesejo tiste, ki bi jim prišle prav. Do zdaj so v ponovno uporabo predali že več kot 10.000 kosov uporabnih stvari. »Veseli nas, da so občani projekt sprejeli s takšnim navdušenjem. Da je projekt inovativen pa govori dejstvo, da so ga na Zbornici komunalnega gospodarstva povzeli tudi v državno strategijo, kjer bodo vsem slovenskim komunalnim podjetjem predlagali tovrstno delovanje na področju ponovne uporabe stvari,« je povedala dobitnica priznanja za inovativnost Petra Grajžl, vodja sektorja splošnih služb.

Dobitniki-priznanj-Inovacije-Posavje-2016-foto-Goran-Rovan-.1465375553.JPG.n.960px.jpg
Dobitniki priznanj Inovacije posavja 2016

S projektom Zdravo - bolj zdravo - voda iz pipe so nadgradili akcijo Zbornice komunalnega gospodarstva Voda iz pipe. V projektu sodelujejo brežiška podjetja in organizacije ter vzgojno-izobraževalne ustanove. Zbornica komunalnega gospodarstva je projekt vključila v državno strategijo pobude Skupaj za boljšo družbo, kar pomeni, da ga bodo od letos na podoben način izvajala tudi druga komunalna podjetja.

V Komunali Brežice so nadgradili projekte ozaveščanja o problematiki zavržene hrane, ki že potekajo na nekaterih komunalnih podjetjih. S projektom Hrana sodi na krožnik, ne v smeti! so prisotni v gospodinjstvih, v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in gostinskih obratih.

Kot upravljavec brežiške tržnice so lani izvedli 19 tematskih sobot za oživitev tržnice pod imenom »Dan na tržnici«, ki so na tržnico privabile nove kupce in tudi prodajalce. Letos z aktivnostmi nadaljujejo. Poudarek prireditev je na ozaveščanju o pomenu tržnice, samooskrbe in lokalno pridelane hrane. Aktivnosti so združili z različnimi dogodki, tudi z akcijo brezplačne menjave uporabnih stvari Prinesi - odnesi, kar v slovenskem merilu ne organizira nobeno komunalno podjetje.

Zaposleni v Komunali Brežice vsako leto izvedejo tudi prostovoljno čistilno akcijo Očistimo občino Brežice, ki se je udeleži večina zaposlenih. K akciji povabijo krajevne skupnosti, društva in občane. Vsako leto izvedejo tudi nekaj nagradnih natečajev, ki so namenjeni predvsem najmlajšim. Njihove izdelke uporabijo v izdanih gradivih, zbornikih ali pa otroci, avtorji zmagovalnih slik, poslikajo notranje stene našega zbirnega centra Boršt.

Izdajajo tudi lastno glasilo Komunalko, ki sodi med najbolj inovativne pristope ozaveščanja in informiranja uporabnikov komunalnih storitev in so ga začeli posnemati tudi v drugih komunalah. Stroške pokrivajo tudi s trženjem oglasnega prostora. Glasilo prejme vsako gospodinjstvo v Občini Brežice. V decembru 2015 so v glasilo vključili tudi avtorski strip »Komunalko reši Božič«, v katerem ima glavno vlogo maskota Komunalko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Subvencije
Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Za raziskovalno-razvojne projekte podjetij na voljo 45 milijonov evrov 1

Posamezen razvojni projekt lahko dobi do dva milijona evrov spodbude

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Okolje & energija
Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Raziskava: podjetja še niso pripravljena na ekonomijo nove energije 1

Čeprav se podjetja čutijo pripravljena za sodelovanje v spreminjajočem se energetskem okolju, pa njihovi postopki ne dokazujejo takšnega razmišljanja, kaže raziskava podjetja Schneider Electric. Ovire so nezadostno integrirano načrtovanje in realizacija na področju energije, vztrajnosti in upravljanja s podatki.

FINANCE
Subvencije
Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju

Podjetje IONEX se je prijavilo na razpis SME Instrument tudi za večjo prepoznavnost svoje inovacije

FINANCE
Manager
(intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču
Manager
ManagerNataša Koražija (intervju) Slovenka iz Junckerjevega stroja za naložbe: Slovenija je še vedno v krču 8

Andreja Kodrin iz investicijskega sklada EFSI: V 10 do 15 letih bodo panoge, od katerih živi slovensko gospodarstvo, močno spremenjene ali pa jih več ne bo. Pred nami je obdobje menjave tehnologij. Drugi ne spijo, Slovenija pa je še vedno v naložbenem krču.

FINANCE
Subvencije
Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Na Hrvaškem letos na voljo 200 milijonov evrov subvencij. Tako jih lahko črpajo slovenska podjetja

Podjetja lahko pri naših južnih sosedih še vedno dobijo subvencije za investicije, kar je denimo v Sloveniji mogoče dobiti le na problemskih območjih

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: ministrstvo za izobraževanje, podjetniški sklad, občine ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: ministrstvo za izobraževanje, podjetniški sklad, občine ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije