Okolje & energija

(kronologija) Teš 6: orjaški, obremenjen in z uporabnim dovoljenjem

Projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), katerega vrednost je krepko presegla milijardo evrov in je s tem največja investicija v Sloveniji, ima za sabo burno zgodovino. Vseskozi so ga spremljali očitki o velikih nepravilnostih, pod lupo so ga vzeli preiskovalci, pa tudi poslanci. Zdaj ima Teš 6 uporabno dovoljenje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
10.06.2016 15:29
Dopolnjeno: 10.06.2016 15:29
Čas branja: 5 min

21. april 2006 - Nadzorni svet Teša je potrdil investicijski program za šesti blok z močjo 600 megavatov z življenjsko dobo 40 let. Naložba je bila sprva ocenjena na 600 milijonov evrov, do leta 2010 je narasla na 1,1 milijarde, do konca leta 2013 pa na 1,4 milijarde evrov.

28. junij 2008 - Teš in francoski ponudnik Alstom sta podpisala pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za Teš 6 v vrednosti 798 milijonov evrov, ki je bila 31. 8. 2009 znižana na 694,9 milijona evrov.

21. januar 2010 - Vlada je od Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) zahtevala celovito informacijo o Tešu 6, saj so javnost razburila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu.

11. november 2010 - Nadzorni svet Teša je zaradi neučinkovitega vodenja projekta Teš 6 razrešil prvega moža Teša Uroša Rotnika in na njegovo mesto imenoval Simona Tota.

april 2011 - Pristojna ministrica Darja Radić je zaradi suma nepravilnosti in korupcije pri projektu Teš 6 posredovala gradivo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in protikorupcijski komisiji (KPK).

28. september 2011 - Komisija za preprečevanje korupcije je začela preverjati morebitno nezakonito lobiranje ali nespoštovanje zakonodaje v primeru sprejemanja zakona o državnem poroštvu za gradnjo Teš 6.

februar 2012 - V javnost so prišle informacije, da celjski kriminalisti že več mesecev preiskujejo nekatere posle Teša iz obdobja, ko ga je vodil Uroš Rotnik, tudi projekt Teš 6.

21. februar 2012 - Projekt izgradnje Teš 6 je bil zasnovan in izveden netransparentno, ob pomanjkljivem nadzoru in obremenjen s političnimi in lobističnimi vplivi, je sporočila protikorupcijska komisija. V postopku priprave projektne dokumentacije za Teš 6 je komisija zaznala tudi več sumov kaznivih dejanj.

18. april 2012 - Evropska banka za obnovo in razvoj, ki je za gradnjo Teša 6 odobrila posojilo v vrednosti 200 milijonov evrov, je sporočila, da proučuje očitke o domnevnih nepravilnostih in prepovedanih poslovnih praksah v zvezi z vodenjem Teša 6, pri čemer tesno sodeluje z Evropsko investicijsko banko (EIB).

12. junij 2012 - NPU je v zvezi s Tešem 6 opravil pet hišnih preiskav, tudi na domu nekdanjega direktorja Teša Rotnika. Zasegli so mu dokumentacijo glede izbire Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme. Osumljeni naj bi pridobili protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov.

21. december 2012 - DZ je potrdil zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Slovenijo in EIB za 440 milijonov evrov vredno posojilo za Teš 6. Za poroštvo je moral Teš izpolnil določene pogoje in eden od njih je bil, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.

17. januar 2013 - Odstopil je direktor Teša Simon Tot; novi direktor je 10. 4. postal Peter Dermol.

28. februar 2013 - Zaradi kaznivih dejanj pri posredovanju tujih delavcev pri gradnji Teša 6 so priprli nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, Aleša Pangerca iz podjetja Go Extra in Poljaka Mareka Andrzeja Konfisza.

13. junij 2013 - Kriminalisti so v hišnih preiskavah iskali dokaze kaznivih dejanj pri projektu Teš 6 ter pri tem pridržali nekdanjega direktorja Teša Rotnika in finančnika Bogdana Pušnika. Njihovo pozornost naj bi med drugim pritegnilo to, da je Rotnik maja 2013 v prijavi premoženja Dursu navedel, da ima za več kot 4,5 milijona evrov premoženja v gotovini, nepremičninah in vrednostnih papirjih, torej devetkrat več od neto prihodkov, ki jih je ustvaril med letoma 2000 in 2011.

20. maj 2014 - Kriminalisti naj bi v Tešu skupaj preiskovali 11 sklopov zadev, povezanih z gradnjo petega in šestega bloka ter nepravilnostmi pri poslovanju termoelektrarne. Zaradi različnih kaznivih dejanj naj bi nastalo za 161 milijonov evrov premoženjske škode, je poročal Dnevnik. Šlo naj bi za 17 različnih kaznivih dejanj - od zlorabe položaja ali pravic, davčne zatajitve, krive ovadbe, ponarejanja listin do vdora v poslovni informacijski sistem, preslepitve pri pridobitvi kredita ali ugodnosti in pranja denarja.

13. oktober 2014 - Celjski kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper 10 oseb zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin v zadevi Teš 6. S tem so zaključili del preiskave sumov kaznivih dejanj pri opremljanju šestega bloka Teša. Skupna škoda, ki so jo pri tem ugotovili, znaša več kot 284 milijonov evrov, kolikor znaša premoženjska koristi, ki jo je pridobil tuj dobavitelj - šlo naj bi za Alstom. Ovadenih je osem fizičnih oseb iz Slovenije, med njimi štirje odgovorni iz Teša, ter dve iz tujine (Avstrije in Francije).

17. oktober 2014 - Celjski kriminalisti naj bi nekdanjega predsednika uprave Teša Rotnika ovadili zaradi tatvine dokumentov, ki naj bi jih odtujil med zaslišanjem na Davčni upravi RS. Vzel naj bi dokument, na katerem je prijavil 3,3 milijona evrov gotovine, so poročali mediji.

20. oktober 2014 - Protikorupcijska komisija je opozorila, da odgovorni niso ukrepali v primeru nadzora nad premoženjskim stanjem nekdanjega direktorja Teša Rotnika ter da se niso odzvali na zaključno poročilo KPK v zvezi s tem.

3. november 2014 - HSE je zaradi hujših kršitev delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev z mesta direktorja Teša odpoklical Dermola in na položaj namesto njega začasno imenoval Matjaža Eberlinca.

4. november 2014 - Celjski kriminalisti so v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete na škodo Teša pridržali nekdanjega direktorja Teša Rotnika ter nekdanjega predsednika uprave borzne hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika. Rotnik je v priporu ostal več kot mesec dni in pol, v zvezi s sumi storitve več kaznivih dejanj zoper Rotnika, devet fizičnih in dve pravni osebi pa trenutno poteka sodna preiskava.

30. januar 2015 - DZ je odredil parlamentarno preiskavo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6. Vodenje komisije je prevzel Matjaž Hanžek iz ZL, člani pa so že prisluhnili ključnim akterjem v zgodbi o Tešu 6, trenutno pa opravljajo drugi krog zaslišanj.

12. februar 2015 - Teš je objavil, da je v 2014 zabredel v izgubo, ki je dosegla 27,5 milijona evrov. Še dodatnih 33,1 milijona evrov je ustvaril Premogovnik Velenje. Revidiranih konsolidiranih podatkov za 2015 še ni, po podatkih, ki jih je navedel časnik Finance, pa je Teš lani ob padajočih prihodkih zaradi odpisa vrednosti pridelal 437 milijonov evrov čiste izgube. Premogovnik Velenje pa je izgubo povečal na 66 milijonov evrov. Dnevnik je sicer razkril najnovejšo različico investicijskega načrta za Teš 6, po katerem naj bi Teš v prvih štirih letih obratovanja šestega bloka ustvaril 210 milijonov evrov izgube.

21. maj 2015 Vlada je potrdila predlog zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena, med drugim Teša 6 in nastanka t. i. bančne luknje, pri katerih se pojavlja dvom o pravilnostih, gospodarnosti in smotrnosti naložbe. Predlog zakona je v parlamentarni proceduri.

11. junij 2015 - Teš je začel z 12-mesečnim poskusnim obratovanjem šestega bloka, nekaj dni pozneje in teden dni pred predvidenim rokom pa je objekt tudi prevzel od Alstoma.

20. avgust 2015 - Računsko sodišče je v revizijskem poročilu med drugim ugotovilo, da HSE ni bil učinkovit pri obvladovanju denarnih tokov znotraj skupine zaradi investicije v Teš 6 in da ni zagotovil izpolnitve pogoja glede vrednosti investicije 1,3 milijarde evrov, ki je bil določen ob izdaji državnega poroštva za ta projekt. Prvi mož HSE Blaž Košorok je ob tem dejal, da je odpovedal nadzor in da je trenutno vodstvo HSE storilo vse, kar je bilo mogoče, za bolj učinkovito vodenje projekta in strožji nadzor.

7. januar 2016 - Vlada ni podprla predloga HSE in Teša za spremembe glede poroštva države za Teš 6 in za uvedbo prednostnega dispečiranja elektrike iz šestega bloka. Slovenskemu državnemu holdingu je ob tem predlagala, naj prouči ukrepe HSE za prestrukturiranje skupine, da bo jasno, ali je prednostno dispečiranje res zadnji možni ukrep, da bo lahko Teš poplačeval posojilo.

4. april - Začela se je splošna stavka v elektroenergetiki, ki je trajala do 15. 4. Najbolj burno je bilo dogajanje v Tešu, kjer je prihajalo do napetosti med direktorjem Armanom Koritnikom in stavkajočimi delavci.

13. april - Potem ko so število zaposlenih v 2015 v Tešu že zmanjšali za okoli 80, je vodstvo sindikatom predstavilo program preseženih delavcev, v katerem se je znašlo 118 zaposlenih. Od teh bi 26 delavcev prezaposlili k drugim delodajalcem, 92 zaposlenim pa bi ponudili prerazporeditev na druga, slabše plačana delovna mesta znotraj družbe. Po nasprotovanju sindikatov je vodstvo s predstavniki delavcev začelo pogajanja, ki še trajajo. Cilj je, da bo ob koncu 2016 v Tešu 339 zaposlenih. Vodstvo je v okviru prizadevanj za optimizacijo poslovanja začelo izvajati tudi novo sistemizacijo in 172 zaposlenim v podpis dalo nove pogodbe.

22. maj - Teš 6 se je nepričakovano ustavil, prišlo pa je do poškodovanja tehnološke opreme. Po navedbah vodstva so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije, poškodovan pa je bil tudi četrti blok.

9. junij - Teš je pridobil uporabno dovoljenje za šesti blok.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Pred komisijo DZ za Teš 6 osnutek končnega poročila

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes obravnavala osnutek končnega poročila. V poročilo bodo vključene tudi dosedanje ugotovitve komisije s področja premoga in javnega naročanja.

FINANCE
Kako je Rotnik prišel do ''nepojasnjenega premoženja'', zaradi česar je moral plačati 1,5 milijona evrov davka
Finance
Redakcija Financ Kako je Rotnik prišel do ''nepojasnjenega premoženja'', zaradi česar je moral plačati 1,5 milijona evrov davka 16

Rotnik trdi, da je do milijonov prišel s pravočasnimi nakupi in prodajami delnic z balkanskih borz

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

FINANCE
Nepripravljeni na milijarde
Finance
Teja Grapulin Nepripravljeni na milijarde 1

Slovenska vlada je leta 2014 identificirala 22 projektov, katerih skupna vrednost je bila ocenjena na okoli devet milijard evrov.

FINANCE
Transport in logistika
Krizna operacija na drugem tiru: reševanje evropskih milijonov
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Krizna operacija na drugem tiru: reševanje evropskih milijonov 3

Pri ministru Gašperšiču prioritetno rešujejo 44 milijonov evrov za pripravljalna dela: z evropsko komisijo se dogovarjajo, da bi pravice črpanja prenesli z 2TDK na Direkcijo RS za infrastukturo

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti