Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kabinet predsednika vlade smo prosili za opis načrtov, ki jih bo premier zastopal na podnebnem vrhu OZN.
V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.

Cene zemeljskega plina vse nižje

Čas branja: 2 min
16.06.2016  16:58
V zadnjih štirih letih smo v Sloveniji na leto porabili med 260 in 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina na distribucijskem plinovodnem omrežju.
Cene zemeljskega plina vse nižje
»Naložba v plinovodno omrežje je dolgoročna naložba.« Urban Odar, direktor GIZ DZP

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
GIZ DZP dodaj
Urban Odar dodaj
Janko Remec dodaj
GIZ dodaj

Obstoječi odjemalci zaradi učinkovite rabe energije porabijo vsako leto manj zemeljskega plina, a je tudi precej novih priklopov, je na delavnici z naslovom Plinske toplotne črpalke, učinkovita raba energije in povečevanje deleža obnovljivih virov, ki sta jo organizirala Gospodarsko interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP) in Energetika.NET, povedal Urban Odar, direktor GIZ DZP.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v okviru delavnice na temo Energetskega koncepta Slovenije (EKS) obravnavali vire energije. Kot so sporočili iz Direktorata za energijo, sta delovni skupini zemeljskemu plinu dodelili enako oceno v vseh kategorijah (8), ocenjevali pa so okoljske in podnebne sprejemljivosti, konkurenčnost in zanesljivost oskrbe oziroma samooskrbe. Splošen vtis na delavnici je bil zelo pozitiven odnos do zemeljskega plina kot energenta.

Prva prioriteta EKS bo energetska učinkovitost na vseh ravneh od proizvodnje do odjemalcev, je povedal Odar in predvidel modernizacijo energetskih daljinskih sistemov. »Slovenska distribucija in prenos zemeljskega plina sta že danes energetsko učinkovita, saj izgub ne beležimo,« je povedal in dodal, da dobro kaže tudi pri učinkovitosti končnih odjemalcev, saj so na razpolago energetsko visoko učinkovite plinske tehnologije, na primer plinske toplotne črpalke, katerim lahko dodajamo obnovljiv vir energije ali mikro kogeneracije ter gorivne celice, ki še dodatno pridobijo na pomenu v primeru decentralizirane proizvodnje elektrike in toplote. Fosilni vpliv zemeljskega plina naj bi po oceni Odarja in tudi ministrstva omilil bio in sintetični metan, ki ga bodo v prihodnje dodajali v plinsko omrežje.

»Zemeljski plin omogoča tudi konkurenčno oskrbo z energijo, ki jo bo zahteval novi EKS. V zadnjem obdobju so se sicer cene zemeljskega plina precej znižale. Tako lahko gospodinjstvo kupi kubični meter plina za 60 centov ali manj. Ko gre za večje količine celo za 40 centov,« je povedal Odar in dodal, da je bila še pred leti cena tega energenta v Sloveniji višja od povprečja EU, medtem ko je danes nižja. »To je rezultat dobro delujočega trga v Sloveniji,« je še pojasnil.

Pri plinskih toplotnih črpalkah lahko del energije pridobimo iz okolice, pa je povedal Janko Remec. Plinske toplotne črpalke so zahtevnejše za vzdrževanje, na drugi strani pa je značilnost teh naprav manjša odvisnost od vira (okolice) in visoka učinkovitost tudi v primeru visokotemperaturnih ogrevalnih sistemov, ki so navadno vgrajeni v obstoječe stavbe. Sicer pa država pripravlja tudi novo uredbo o delovanja trga plina, kjer se uvaja kilovatne ure za obračun plina za vse postavke, veljati pa naj bi začela prvega januarja prihodnje leto, so sporočili iz GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

[Več člankov o plinu v rubriki Nafta+plin portala Financ Okolje in energija oe.finance.si.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Novice
Novice Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo 4

Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...