Okolje & energija

Cene zemeljskega plina vse nižje

V zadnjih štirih letih smo v Sloveniji na leto porabili med 260 in 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina na distribucijskem plinovodnem omrežju.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

16.06.2016 16:58
Čas branja: 2 min
Cene zemeljskega plina vse nižje
»Naložba v plinovodno omrežje je dolgoročna naložba.« Urban Odar, direktor GIZ DZP

Obstoječi odjemalci zaradi učinkovite rabe energije porabijo vsako leto manj zemeljskega plina, a je tudi precej novih priklopov, je na delavnici z naslovom Plinske toplotne črpalke, učinkovita raba energije in povečevanje deleža obnovljivih virov, ki sta jo organizirala Gospodarsko interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP) in Energetika.NET, povedal Urban Odar, direktor GIZ DZP.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v okviru delavnice na temo Energetskega koncepta Slovenije (EKS) obravnavali vire energije. Kot so sporočili iz Direktorata za energijo, sta delovni skupini zemeljskemu plinu dodelili enako oceno v vseh kategorijah (8), ocenjevali pa so okoljske in podnebne sprejemljivosti, konkurenčnost in zanesljivost oskrbe oziroma samooskrbe. Splošen vtis na delavnici je bil zelo pozitiven odnos do zemeljskega plina kot energenta.

Prva prioriteta EKS bo energetska učinkovitost na vseh ravneh od proizvodnje do odjemalcev, je povedal Odar in predvidel modernizacijo energetskih daljinskih sistemov. »Slovenska distribucija in prenos zemeljskega plina sta že danes energetsko učinkovita, saj izgub ne beležimo,« je povedal in dodal, da dobro kaže tudi pri učinkovitosti končnih odjemalcev, saj so na razpolago energetsko visoko učinkovite plinske tehnologije, na primer plinske toplotne črpalke, katerim lahko dodajamo obnovljiv vir energije ali mikro kogeneracije ter gorivne celice, ki še dodatno pridobijo na pomenu v primeru decentralizirane proizvodnje elektrike in toplote. Fosilni vpliv zemeljskega plina naj bi po oceni Odarja in tudi ministrstva omilil bio in sintetični metan, ki ga bodo v prihodnje dodajali v plinsko omrežje.

»Zemeljski plin omogoča tudi konkurenčno oskrbo z energijo, ki jo bo zahteval novi EKS. V zadnjem obdobju so se sicer cene zemeljskega plina precej znižale. Tako lahko gospodinjstvo kupi kubični meter plina za 60 centov ali manj. Ko gre za večje količine celo za 40 centov,« je povedal Odar in dodal, da je bila še pred leti cena tega energenta v Sloveniji višja od povprečja EU, medtem ko je danes nižja. »To je rezultat dobro delujočega trga v Sloveniji,« je še pojasnil.

Pri plinskih toplotnih črpalkah lahko del energije pridobimo iz okolice, pa je povedal Janko Remec. Plinske toplotne črpalke so zahtevnejše za vzdrževanje, na drugi strani pa je značilnost teh naprav manjša odvisnost od vira (okolice) in visoka učinkovitost tudi v primeru visokotemperaturnih ogrevalnih sistemov, ki so navadno vgrajeni v obstoječe stavbe. Sicer pa država pripravlja tudi novo uredbo o delovanja trga plina, kjer se uvaja kilovatne ure za obračun plina za vse postavke, veljati pa naj bi začela prvega januarja prihodnje leto, so sporočili iz GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

[Več člankov o plinu v rubriki Nafta+plin portala Financ Okolje in energija oe.finance.si.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Okolje & energija
Lani rekordna distribucija zemeljskega plina
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Lani rekordna distribucija zemeljskega plina

Lanska distribucija zemeljskega plina je znašala 3,48 milijona megavatnih ur, kar je največ doslej.

FINANCE
Okolje & energija
Odjem plina bo ponekod določen drugače kot doslej
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odjem plina bo ponekod določen drugače kot doslej

Od 1. oktobra bodo na distribucijskih sistemih zemeljskega plina uvedli enotno metodologijo za določanje ne dnevno merjenih odjemov, so sporočili z GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

AGROBIZ
Novice
MDK bodo začasno odvzeli certifikat Izbrane kakovosti za goveje meso
Agrobiznis
NovicePetra Šubic MDK bodo začasno odvzeli certifikat Izbrane kakovosti za goveje meso

Začasno zaprtje klavnice MDK v Zalogu, ki ga je zahtevala uprava za varno hrano UVHVVR, pomeni, da v tem podjetju ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje dejavnosti, zato bodo začasno izgubili še certifikat izbrane kakovosti za goveje meso. To so danes sklenili na izredni seji upravnega odbora GIZ Mesne industrije Slovenije.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
Kljub varčevanju z energijo in milejši zimi velika poraba plina
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kljub varčevanju z energijo in milejši zimi velika poraba plina

Vrednost distribucije zemeljskega plina je lani skoraj dosegla rekord iz leta 2017, znašala je namreč 3.523 gigavatnih ur.

FINANCE
Okolje & energija
Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati

V prometu uporabljajo vse več plina, tako utekočinjenega zemeljskega plina kot tudi stisnjenega zemeljskega plina, je povedal Konstantin Petrov iz nemške energetsko-svetovalne družbe DNV GL – Energy.

FINANCE
Okolje & energija
Centri za ravnanje z odpadki ustanovili svoj GIZ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Centri za ravnanje z odpadki ustanovili svoj GIZ

Predstavniki cerodov, ki pokrivajo več kot 70 odstotkov slovenskih kapacitet, so ustanovili GIZ Združenje centrov za ravnanje z odpadki Slovenije.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.