Podjetja, EU vas vabi k zavezi za več reciklirane plastike Podjetja, EU vas vabi k zavezi za več reciklirane plastike Novi izdelki na trgu EU bodo leta 2025 vsebovali deset milijonov ton plastike. Takšen je cilj evropske komisije. Komisija zato poziva podjetja k prostovoljni zavezi za povečano uporabo reciklirane plastike.
(video) Dobra vremenska napoved, nižji stroški za elektriko (video) Dobra vremenska napoved, nižji stroški za elektriko Napovedovanje proizvodnje iz obnovljivih virov energije pomembno prispeva k stabilnemu in ekonomsko učinkovitemu obratovanju elektroenergetskega sistema, je povedal Borut Rajer iz Borzena.
Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna je izpostavljenost prebivalstva in obremenjenost okolja s takšnim sevanjem.
Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire Nemškim odjemalcem elektrike še en vrtoglav račun za obnovljive vire Nekaterim nemškim elektrarnam bodo plačali, da bodo »sedele na klopi za rezerve«. Znesek lahko doseže 200 milijonov evrov na leto.

Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

23.06.2016  09:38
V Mladinskem centru Velenje so v sredo sklopu projekta Gospodarjenje z e-odpadki razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja s tovrstnimi odpadki, so sporočili iz družbe ZEOS.
Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Udeleženci delavnice E-odpadki in naše okolje so se seznanili z lokalno problematiko na področju odpadkov, potem pa so skupaj zastavili okoljske cilje za prihodnje ravnanje z e-odpadki. Delavnica je bila organizirana v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod vodstvom družbe ZEOS in v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa in Društvom Ekologi brez meja.

Delavnica v Velenju je druga aktivnost od sklopa dogodkov v okviru postavitve 36 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Prva aktivnost je bila izvedena 27. maja 2016 v Velenju, kjer so župani naštetih občin podpisali listine za predajo uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije. Na delavnici so prisotni predstavniki občin in izvajalec lokalnega komunalnega podjetja za ravnanje z odpadki tudi uradno prejeli.

Vsebina delavnice E-odpadki in okolje

Poleg predstavitve LIFE projekta s strani ZEOS-a in predstavitve aktivnosti Zavoda Mladinske mreže MaMa kot nosilca vseh mladinskih centrov po Sloveniji, ki v projektu z družbo ZEOS sodeluje pri načrtovanju delavnic, je predstavnica izvajalca lokalne javne službe za ravnanje z odpadki PUP Saubermacher Alenka Centrih Ocepek povedala: »V Mestni občini Velenje je bilo 2015 leta 55 odstotkov ločenih frakcij, 45 odstotkov pa je še vedno mešanih komunalnih odpadkov, ki so bili prepeljani na predelavo in odlaganje v RCERO Celje. Vsak posameznik lahko na segmentu ločenega zbiranja naredi še veliko, recimo to, da si doma uredi eko kotiček za ločene frakcije odpadkov.«

Društvo Ekologi brez meja je predstavilo pomen pravilnega ravnanja z odpadki na primerih dobrih praks. Predstavnik društva Jaka Kranjc je med drugim povedal: »E-odpadki so eni od najbolj pomembnih odpadkov, na katere lahko vplivamo posamezniki, saj že pred nastankom povzročajo sorazmerno visoko okoljsko škodo.«

Po predstavitvah so udeleženci delavnice po skupinah pod vodstvom Ekologov brez meja obdelali štiri tematike: splošno o odpadkih v občini, zdajšnje razmere na področju e-opreme v lokalnem okolju, kaj lahko naredijo, da se razmere izboljšajo in, kako vidijo položaj pri e-odpadkih v lokalnem okolju čez 10 in 20 let.

Prisotni so bili zadovoljni s trenutnim stanjem, vsem pa se je vsem zdelo, da je ozaveščanja in informiranja morda premalo oziroma poteka po napačnih kanalih in ne doseže vseh prebivalcev, na primer odraslih in starejših. Predlagali so več seminarjev, predavanj, akcij ter več dela komunale s šolami, hišnimi sveti in drugimi organizacijami.

Izpostavili so tudi pomanjkljiv nadzor nad pravilnim ločevanjem odpadkov in nelegalnim ravnanjem z njimi. Za večji uspeh je potrebna dodatna motivacija v obliki nagrad. Predlagali so tudi, da bi lahko nekatere e-zbiralnice nadgradili v interaktivne stroje.

Številnim se je zdela problematična količina embalaže in dejstvo, da nimamo več vračljive ter kavcijskih sistemov.

Zastavljeni lokalni cilji

Na koncu dogodka so udeleženci zastavili dva cilja. Želijo zbrati tono na posamezni ulični zbiralnik, obenem pa bodo v tem času spremljali spremembe lokalnega okolja. Zanimalo jih bo, kako so občani sprejeli ulične zbiralnike in, ali je postavitev uličnih zbiralnikov v lokalnem okolju sprožila druge primerne aktivnosti. Ugotovitve bodo predstavili na tretji načrtovani aktivnosti oziroma lokalnem kulturno-družabnem dogodku po merljivem času, so še sporočili iz družbe ZEOS:

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Po Sloveniji so merili visokofrekvenčno elektromagnetno sevanje. Kaj se je izkazalo? 25

Na Inštitutu za neionizirna sevanja so opravili meritve visokofrekvenčnega elektromagnetnega sevanja v Sloveniji. Ugotovili so, kakšna...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Baterije dobile tekmeca: hranilnik energije na utekočinjen zrak 22

V mestu Bury pri Manchestru so odprli prvo napravo na svetu za hranjenje energije s skladiščenjem utekočinjenega zraka v večjem obsegu.

OK & EN
Novice
Novice (intervju) Kaj prinaša škotska žaga industriji, prebivalstvu in okolju 17

Škotsko družinsko podjetje BSW ustanavlja žago na Gomilskem pri Braslovčah. Naložba prinaša 170 neposrednih delovnih mest in delovna...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Dolenjka bo elektrificirana od Ljubljane do Čateža 3

V okviru projekta EDISON bodo postavili projekt Zelena Dolenjka, je povedal direktor Hidrie Holdinga Iztok Seljak ob koncu sedmega...

OK & EN
Novice
Novice V Celju v živo s Škotom, ki postavlja največjo slovensko žago 1

Med sogovorniki na torkovem Savinjskem forumu bo tudi Alexander Brownlie, poslovni direktor škotskega BSW Timber Group, investitorja v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Pečjakov električni Fiat panda, ki skuha kavo 1

Inovator Andrej Pečjak je predstavil delovanje trajnostnega energetskega kroga, v katerem so lahko stanovanjska hiša, podjetje ali...

OK & EN
Elektrika
Elektrika E-avto se številnim splača že danes 17

»Pri e-mobilnosti je Evropa v srednjem veku, Slovenija pa v kameni dobi,« je povedal Primož Lemež iz Emobility na posvetu o izzivih...