Kje boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Kje boste izvedeli, kako naj sosedje združijo moči za postavitev fotovoltaike Še nekaj dni je odprt razpis, na katerem lahko občine dobijo pomoč pri postopku od zamisli o skupnostni sončni elektrarni do točke, ko lahko elektrarno postavijo.
Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Majsko deževje ni popravilo slabšega začetka leta za hidroelektrarne Čeprav so bile padavine v letošnjem maju pogoste, njihova količina ni bila tako velika, da bi to popravilo slabši začetek leta za slovenske hidroelektrarne. Proizvodnja elektrike v prvih štirih mesecih je bila z izjemo februarja namreč podpovprečna, ocenjujejo v hidroelektrarnah, kjer to pripisujejo tudi manjši količini snega.
Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Kako so mladi pripravljali tokratni podnebni štrajk Med podnebnim štrajkom 15. marca se je v Ljubljani zbralo več tisoč protestnikov, tokrat le nekaj deset. Zakaj je bilo tako, je povedala Lena Penšek, ki je med bolj dejavnimi člani gibanja Mladih za podnebno pravičnost.
Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Eko sklad: spodbude občinam za nakup potniških in komunalnih vozil Na Eko skladu so objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud občinam za nakup vozil za prevoz potnikov in komunalnih vozil.
Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Nakup 'elektro zelenila' bo cenejši kot plačilo kazni evropski komisiji Če prihodnje leto ne bomo dosegli 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije, se nam bo bolj splačalo kupiti tako imenovani statistični prenos energije kot plačati kazen evropski komisiji.

Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Čas branja: 2 min
23.06.2016  09:38
V Mladinskem centru Velenje so v sredo sklopu projekta Gospodarjenje z e-odpadki razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja s tovrstnimi odpadki, so sporočili iz družbe ZEOS.
Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Obveščaj me o novih člankih:  

Udeleženci delavnice E-odpadki in naše okolje so se seznanili z lokalno problematiko na področju odpadkov, potem pa so skupaj zastavili okoljske cilje za prihodnje ravnanje z e-odpadki. Delavnica je bila organizirana v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod vodstvom družbe ZEOS in v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa in Društvom Ekologi brez meja.

Delavnica v Velenju je druga aktivnost od sklopa dogodkov v okviru postavitve 36 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Prva aktivnost je bila izvedena 27. maja 2016 v Velenju, kjer so župani naštetih občin podpisali listine za predajo uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije. Na delavnici so prisotni predstavniki občin in izvajalec lokalnega komunalnega podjetja za ravnanje z odpadki tudi uradno prejeli.

Vsebina delavnice E-odpadki in okolje

Poleg predstavitve LIFE projekta s strani ZEOS-a in predstavitve aktivnosti Zavoda Mladinske mreže MaMa kot nosilca vseh mladinskih centrov po Sloveniji, ki v projektu z družbo ZEOS sodeluje pri načrtovanju delavnic, je predstavnica izvajalca lokalne javne službe za ravnanje z odpadki PUP Saubermacher Alenka Centrih Ocepek povedala: »V Mestni občini Velenje je bilo 2015 leta 55 odstotkov ločenih frakcij, 45 odstotkov pa je še vedno mešanih komunalnih odpadkov, ki so bili prepeljani na predelavo in odlaganje v RCERO Celje. Vsak posameznik lahko na segmentu ločenega zbiranja naredi še veliko, recimo to, da si doma uredi eko kotiček za ločene frakcije odpadkov.«

Društvo Ekologi brez meja je predstavilo pomen pravilnega ravnanja z odpadki na primerih dobrih praks. Predstavnik društva Jaka Kranjc je med drugim povedal: »E-odpadki so eni od najbolj pomembnih odpadkov, na katere lahko vplivamo posamezniki, saj že pred nastankom povzročajo sorazmerno visoko okoljsko škodo.«

Po predstavitvah so udeleženci delavnice po skupinah pod vodstvom Ekologov brez meja obdelali štiri tematike: splošno o odpadkih v občini, zdajšnje razmere na področju e-opreme v lokalnem okolju, kaj lahko naredijo, da se razmere izboljšajo in, kako vidijo položaj pri e-odpadkih v lokalnem okolju čez 10 in 20 let.

Prisotni so bili zadovoljni s trenutnim stanjem, vsem pa se je vsem zdelo, da je ozaveščanja in informiranja morda premalo oziroma poteka po napačnih kanalih in ne doseže vseh prebivalcev, na primer odraslih in starejših. Predlagali so več seminarjev, predavanj, akcij ter več dela komunale s šolami, hišnimi sveti in drugimi organizacijami.

Izpostavili so tudi pomanjkljiv nadzor nad pravilnim ločevanjem odpadkov in nelegalnim ravnanjem z njimi. Za večji uspeh je potrebna dodatna motivacija v obliki nagrad. Predlagali so tudi, da bi lahko nekatere e-zbiralnice nadgradili v interaktivne stroje.

Številnim se je zdela problematična količina embalaže in dejstvo, da nimamo več vračljive ter kavcijskih sistemov.

Zastavljeni lokalni cilji

Na koncu dogodka so udeleženci zastavili dva cilja. Želijo zbrati tono na posamezni ulični zbiralnik, obenem pa bodo v tem času spremljali spremembe lokalnega okolja. Zanimalo jih bo, kako so občani sprejeli ulične zbiralnike in, ali je postavitev uličnih zbiralnikov v lokalnem okolju sprožila druge primerne aktivnosti. Ugotovitve bodo predstavili na tretji načrtovani aktivnosti oziroma lokalnem kulturno-družabnem dogodku po merljivem času, so še sporočili iz družbe ZEOS:

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope 2

Na Jesenicah bodo jeseni dokončali 13-megavatni baterijski sistem, investitorja sta Damian Merlak, ex Bitstamp, in Roman Bernard, Encom....

OK & EN
Novice
Novice Lani sprejeta gradbena zakonodaja pred prvimi spremembami

V dveh tednih bodo v javni razpravi predlogi sprememb gradbene zakonodaje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Težko je verjeti: na Novi Zelandiji denar raste na drevesih, v Sloveniji je gozd vir ogljika 3

»Denar res raste na drevesih,« je za portal stuff.co.nz zatrdila novozelandska kmetica Marlene Anderson. Govorila je v šali, a je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju, video) Kdo se boji hidroelektrarn na Muri in Savi? 5

O vzrokih in posledicah zapletov pri gradnji hidroelektrarn smo govorili z direktorjema Dravskih elektrarn Maribor Andrejem Tumpejem in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako v Sloveniji nastaja nov segment elektrotrga

Predlog sprememb energetskega zakona vključuje določilo, ki bi operaterjem baterijskih sistemov in upravljavcem odjema električne...

OK & EN
Novice
Novice 'V primerjavi z zgodbami iz energetike je Alan Ford resna literatura' 19

Objavljamo nekatere misli s foruma o novostih pri obnovljivih virih na konferenci Energetika in okolje.

OK & EN
Novice
Novice Zakaj bežigrajski stadion ne potrebuje okoljevarstvenega dovoljenja 1

Razliko med celovito presojo vplivov na okolje, presojo vplivov na okolje, okoljevarstvenim dovoljenjem in okoljevarstvenim soglasjem je...