Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Prva podjetja prejela certifikat Voda iz pipe Skoraj 30 podjetij je danes na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS pridobilo certifikat Voda iz pipe. Podjetja so obljubila, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na svojih dogodkih ponujala zgolj vodo iz pipe in bodo k pitju te vode spodbujala tudi svoje zaposlene.

Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Čas branja: 2 min
23.06.2016  09:38
V Mladinskem centru Velenje so v sredo sklopu projekta Gospodarjenje z e-odpadki razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja s tovrstnimi odpadki, so sporočili iz družbe ZEOS.
Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Obveščaj me o novih člankih:  

Udeleženci delavnice E-odpadki in naše okolje so se seznanili z lokalno problematiko na področju odpadkov, potem pa so skupaj zastavili okoljske cilje za prihodnje ravnanje z e-odpadki. Delavnica je bila organizirana v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod vodstvom družbe ZEOS in v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa in Društvom Ekologi brez meja.

Delavnica v Velenju je druga aktivnost od sklopa dogodkov v okviru postavitve 36 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Prva aktivnost je bila izvedena 27. maja 2016 v Velenju, kjer so župani naštetih občin podpisali listine za predajo uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije. Na delavnici so prisotni predstavniki občin in izvajalec lokalnega komunalnega podjetja za ravnanje z odpadki tudi uradno prejeli.

Vsebina delavnice E-odpadki in okolje

Poleg predstavitve LIFE projekta s strani ZEOS-a in predstavitve aktivnosti Zavoda Mladinske mreže MaMa kot nosilca vseh mladinskih centrov po Sloveniji, ki v projektu z družbo ZEOS sodeluje pri načrtovanju delavnic, je predstavnica izvajalca lokalne javne službe za ravnanje z odpadki PUP Saubermacher Alenka Centrih Ocepek povedala: »V Mestni občini Velenje je bilo 2015 leta 55 odstotkov ločenih frakcij, 45 odstotkov pa je še vedno mešanih komunalnih odpadkov, ki so bili prepeljani na predelavo in odlaganje v RCERO Celje. Vsak posameznik lahko na segmentu ločenega zbiranja naredi še veliko, recimo to, da si doma uredi eko kotiček za ločene frakcije odpadkov.«

Društvo Ekologi brez meja je predstavilo pomen pravilnega ravnanja z odpadki na primerih dobrih praks. Predstavnik društva Jaka Kranjc je med drugim povedal: »E-odpadki so eni od najbolj pomembnih odpadkov, na katere lahko vplivamo posamezniki, saj že pred nastankom povzročajo sorazmerno visoko okoljsko škodo.«

Po predstavitvah so udeleženci delavnice po skupinah pod vodstvom Ekologov brez meja obdelali štiri tematike: splošno o odpadkih v občini, zdajšnje razmere na področju e-opreme v lokalnem okolju, kaj lahko naredijo, da se razmere izboljšajo in, kako vidijo položaj pri e-odpadkih v lokalnem okolju čez 10 in 20 let.

Prisotni so bili zadovoljni s trenutnim stanjem, vsem pa se je vsem zdelo, da je ozaveščanja in informiranja morda premalo oziroma poteka po napačnih kanalih in ne doseže vseh prebivalcev, na primer odraslih in starejših. Predlagali so več seminarjev, predavanj, akcij ter več dela komunale s šolami, hišnimi sveti in drugimi organizacijami.

Izpostavili so tudi pomanjkljiv nadzor nad pravilnim ločevanjem odpadkov in nelegalnim ravnanjem z njimi. Za večji uspeh je potrebna dodatna motivacija v obliki nagrad. Predlagali so tudi, da bi lahko nekatere e-zbiralnice nadgradili v interaktivne stroje.

Številnim se je zdela problematična količina embalaže in dejstvo, da nimamo več vračljive ter kavcijskih sistemov.

Zastavljeni lokalni cilji

Na koncu dogodka so udeleženci zastavili dva cilja. Želijo zbrati tono na posamezni ulični zbiralnik, obenem pa bodo v tem času spremljali spremembe lokalnega okolja. Zanimalo jih bo, kako so občani sprejeli ulične zbiralnike in, ali je postavitev uličnih zbiralnikov v lokalnem okolju sprožila druge primerne aktivnosti. Ugotovitve bodo predstavili na tretji načrtovani aktivnosti oziroma lokalnem kulturno-družabnem dogodku po merljivem času, so še sporočili iz družbe ZEOS:

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...