Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike Tako bomo stanovalci blokov polnili e-avte brez izpadov elektrike V družbi GEN-I testirajo infrastrukturo za električno polnjenje, s katero bodo omogočili razmeroma hitro polnjenje več vozil hkrati tudi na parkiriščih stanovanjskih sosesk.
Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Avte brez voznikov bodo testirali med Šentiljem in Lendavo Upravljavci avtocest Avstrije, Madžarske in Slovenije bodo v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju pri čezmejnem testiranju električne, avtonomne in povezane mobilnosti. Za testiranje bodo vzpostavili meddržavni avtocestni koridor.
Po Knezu bo Arso vodil Sluga Po Knezu bo Arso vodil Sluga Vlada je imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso) Gregorja Slugo.
(intervju) Evropa spreminja pogled na jedrsko energijo. Kaj to pomeni za Slovenijo? (intervju) Evropa spreminja pogled na jedrsko energijo. Kaj to pomeni za Slovenijo? V višegrajskih državah je vse več simpatij do jedrske energije. Zakaj je tako in ali lahko to občutimo tudi v Sloveniji, smo vprašali generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka.
Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Čas branja: 2 min
23.06.2016  09:38
V Mladinskem centru Velenje so v sredo sklopu projekta Gospodarjenje z e-odpadki razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja s tovrstnimi odpadki, so sporočili iz družbe ZEOS.
Velenje: ambiciozni cilji pri e-odpadkih

Udeleženci delavnice E-odpadki in naše okolje so se seznanili z lokalno problematiko na področju odpadkov, potem pa so skupaj zastavili okoljske cilje za prihodnje ravnanje z e-odpadki. Delavnica je bila organizirana v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod vodstvom družbe ZEOS in v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa in Društvom Ekologi brez meja.

Delavnica v Velenju je druga aktivnost od sklopa dogodkov v okviru postavitve 36 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Nazarje, Gornji grad, Ljubno, Luče in Solčava. Prva aktivnost je bila izvedena 27. maja 2016 v Velenju, kjer so župani naštetih občin podpisali listine za predajo uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije. Na delavnici so prisotni predstavniki občin in izvajalec lokalnega komunalnega podjetja za ravnanje z odpadki tudi uradno prejeli.

Vsebina delavnice E-odpadki in okolje

Poleg predstavitve LIFE projekta s strani ZEOS-a in predstavitve aktivnosti Zavoda Mladinske mreže MaMa kot nosilca vseh mladinskih centrov po Sloveniji, ki v projektu z družbo ZEOS sodeluje pri načrtovanju delavnic, je predstavnica izvajalca lokalne javne službe za ravnanje z odpadki PUP Saubermacher Alenka Centrih Ocepek povedala: »V Mestni občini Velenje je bilo 2015 leta 55 odstotkov ločenih frakcij, 45 odstotkov pa je še vedno mešanih komunalnih odpadkov, ki so bili prepeljani na predelavo in odlaganje v RCERO Celje. Vsak posameznik lahko na segmentu ločenega zbiranja naredi še veliko, recimo to, da si doma uredi eko kotiček za ločene frakcije odpadkov.«

Društvo Ekologi brez meja je predstavilo pomen pravilnega ravnanja z odpadki na primerih dobrih praks. Predstavnik društva Jaka Kranjc je med drugim povedal: »E-odpadki so eni od najbolj pomembnih odpadkov, na katere lahko vplivamo posamezniki, saj že pred nastankom povzročajo sorazmerno visoko okoljsko škodo.«

Po predstavitvah so udeleženci delavnice po skupinah pod vodstvom Ekologov brez meja obdelali štiri tematike: splošno o odpadkih v občini, zdajšnje razmere na področju e-opreme v lokalnem okolju, kaj lahko naredijo, da se razmere izboljšajo in, kako vidijo položaj pri e-odpadkih v lokalnem okolju čez 10 in 20 let.

Prisotni so bili zadovoljni s trenutnim stanjem, vsem pa se je vsem zdelo, da je ozaveščanja in informiranja morda premalo oziroma poteka po napačnih kanalih in ne doseže vseh prebivalcev, na primer odraslih in starejših. Predlagali so več seminarjev, predavanj, akcij ter več dela komunale s šolami, hišnimi sveti in drugimi organizacijami.

Izpostavili so tudi pomanjkljiv nadzor nad pravilnim ločevanjem odpadkov in nelegalnim ravnanjem z njimi. Za večji uspeh je potrebna dodatna motivacija v obliki nagrad. Predlagali so tudi, da bi lahko nekatere e-zbiralnice nadgradili v interaktivne stroje.

Številnim se je zdela problematična količina embalaže in dejstvo, da nimamo več vračljive ter kavcijskih sistemov.

Zastavljeni lokalni cilji

Na koncu dogodka so udeleženci zastavili dva cilja. Želijo zbrati tono na posamezni ulični zbiralnik, obenem pa bodo v tem času spremljali spremembe lokalnega okolja. Zanimalo jih bo, kako so občani sprejeli ulične zbiralnike in, ali je postavitev uličnih zbiralnikov v lokalnem okolju sprožila druge primerne aktivnosti. Ugotovitve bodo predstavili na tretji načrtovani aktivnosti oziroma lokalnem kulturno-družabnem dogodku po merljivem času, so še sporočili iz družbe ZEOS:

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kako so v Steklarni Rogaška iz odpadka naredili surovino in jo prodali v Nemčijo

V Steklarni Rogaška so spremenili v surovino kislino H₂SiF₆, ki je bila dotlej odpadek. Poleg pozitivnega okoljskega učinka imajo od...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Kronoterm napoveduje toplotne črpalke na odpadno toploto

Hibridna toplotna črpalka Krono multi S je v celoti razvita v Sloveniji, njena proizvodnja je do okolja prijazna, so zapisali v Krontermu...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? 3

Peter Polič, direktor podjetja SMT, kjer gradijo tovarno fotovoltaičnih modulov, je povedal, kakšni bodo sončni paneli prihodnosti.

OK & EN
Novice
Novice Rožnodolci: Janković se ne odziva na zeleno Rožno dolino 21

V Rožni dolini ugotavljajo, da vsi županski kandidati podpirajo zeleno, nebetonsko Rožno dolino. Ignorira jih samo Zoran Janković.

OK & EN
Novice
Novice Uredba, zaradi katere slovenski zarodki končajo na smetiščih v tujini 3

Direktor Javnega podjetja Žale je opisal, kaj zahteva Uredba o odpadkih: prepoveduje upepeljevanje medicinskih odpadkov, med njimi so deli...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico 14

Tandemska sončna celica slovenskih avtorjev ima doslej najvišjo učinkovitost pretvorbe svetlobne energije v električno.

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Eko komplet: slovenski lončki iz graha in poljski krožniki iz otrobov

Člani ekipe Evegreen iz Mislinje so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov. Skupaj načrtujejo nove...

OK & EN
Okoljsko srečanje
Okoljsko srečanje Iskrina naprava, ki brez kemikalij močno onesnaženo vodo naredi pitno

V Iskri so razvili inovativen sistem, s katerim brez kemikalij in samo s fizičnim odstranjevanjem mikroorganizmov, delcev in motnosti...