Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Holding Slovenske elektrarne dobil novo vodstvo Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je na redni seji za novega generalnega direktorja družbe soglasno imenoval Stojana Nikolića, za poslovnega direktorja pa Viktorja Vračarja.
Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Ministrstvo sprašuje občine, če katera hoče sežigalnico Kandidata za okoljskega ministra Simona Zajca so zaslišali poslanci odbora za infrastrukturo. Povzemamo nekatere Zajčeve misli.
Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila Zveza Merklove in Macrona se je zaradi podnebja zalomila EU je razdeljena: Francija bi Evropo razogljičila do leta 2050, Nemčija pa ne. Vsaka ima svoje zaveznike.
(video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje (video) Zmagovalec okoljskega razpisa Financ izdelal sistem za toplotno omrežje V Krškem je podjetje Amibit razvilo in implementiralo svoj prvi sistem za nadzor toplotnega omrežja.

Ljubljanska kotlina: najcenejše ogrevanje in hlajenje bi bilo geotermalno

Čas branja: 2 min
30.06.2016  08:20
Kakšne so geotermalne kapacitete območja od Ljubljanskega barja do Radovljiške kotline.
Ljubljanska kotlina: najcenejše ogrevanje in hlajenje bi bilo geotermalno
Na Ljubljanskem barju pričakujejo temperature termalne vode od 40 do 70 stopinj Celzija, je zapisal Darko Fius iz ZENS.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovito newyorško katedralo svetega Patricka so dodali med zgradbe, ki bodo ogrevane in hlajene s sistemi, ki črpajo toplotno energijo iz okolice, je včeraj sporočil članom Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) pridruženi član Darko Fius.

Fius.1458307032.png.c.960px.png

Newyorška mestna uprava napoveduje 80-odstotno znižanje emisij do leta 2050, od leta 2017 pa morajo vse javne zgradbe v mestu preiti na geotermalne sisteme gretja in hlajenja. Do leta 2050 bodo zamenjali sistem ogrevanja in hlajenja v vsaj 900 tisoč od 1,1 milijona registriranih enotah, je nadaljeval Fius in se skliceval na portal organizacije Renewable Energy World.

shutterstock-110654666.1407406782.jpg.n.960px.jpg

V kanadskem načrtu Ontario's Climate Change Action Plan med drugim navajajo, da jih vsak plinski priključek v povprečju stane 25.600 dolarjev v obliki državne subvencije. Vlada v Ontariu bo namenila sedem milijard dolarjev v prihodnjih štirih letih za pospešeno prenovo oziroma za naložbe v obnovljive vire in učinkovito rabo energije. Vse sisteme kurjenja fosilnih energentov bodo, kjer je to upravičeno, umaknili iz rabe do leta 2030 in jih povsem nadomestili z geotermalnimi viri.

Kako pa je z geotermalnimi viri pri nas? Temperatura termalne vode v večjem delu Ljubljanske kotline je od 18 do 30 stopinj Celzija, na posameznih delih pa je različna. V Kranjsko-sorškem polju in Radovljiški kotlini dosegajo temperature od 19 do 23 stopinj Celzija, na Ljubljanskem barju pa pričakujejo temperature termalne vode od 40 do 70 stopinj Celzija. Stroški ogrevanja bi s takšnim virom stali le manjši del načrtovanih stroškov z ogrevanjem na zdaj načrtovane vire, je ocenil Fius.

»Grelno število ali, bolj realno vzeto, sezonsko grelno število za naštete temperature geotermalne vode bi bilo zelo visoko, tehnično uresničljivo bi bilo do na primer 8,8. Povedano z drugimi besedami, bi bilo gretje/hlajenje ceneno. Na najnižjo možno raven pa bi stroške zbili v primerih mikro ali mini toplovodov ob geotermalnih vrtinah in z uporabo toplotne črpalke industrijske kapacitete.«

»Za Ljubljansko kotlino še ni bila narejena resna študija geotermalnega potenciala. Če ocenimo na grobo, bi se več kot 60 tisoč prebivalcev lahko grelo in hladilo vsaj dvakrat ceneje kot se danes, na nekaterih lokacijah pa za štirikrat. Če vzamemo marginalne vrednosti za opremo in se osredotočimo na strošek energenta, dobimo, da je megavatna ura toplote iz sistema toplotne črpalke v zasebnem sektorju 30 evrov, v javnem pa manj kot 20 evrov. Koriščenje geotermalnih virov, na katerih se razprostira širše področje, pa bi zneske dodatno znižalo. V vseh primerih bi bili stroški znatno nižji kot pri ogrevanju in hlajenju na fosilne energente,« je še dodal Fius.

[Več člankov okolju prijazni energetiki v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...

OK & EN
Novice
Novice Šesterica toži EU, ker spodbuja kurjenje lesa, kar povzroča več izpustov kot premog 4

Tožniki iz EU in ZDA dokazujejo, kakšno škodo povzroča Evropi in ZDA direktiva, ki šteje med obnovljive vire tudi lesno biomaso.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Arso: Za hidravlično lomljenje na Petišovskem polju potrebna presoja vplivov na okolje 11

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo...