Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.
Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje Ob dnevu Zemlje: slovenski odpadki spet gorijo, interventni zakon pa ne deluje V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je ta teden gorelo dvakrat. Požara opozarjata, da se lahko ponovi leto 2017. Tudi zato, ker se kopiči nepobrana embalaža.

Ljubljanska kotlina: najcenejše ogrevanje in hlajenje bi bilo geotermalno

Čas branja: 2 min
30.06.2016  08:20
Kakšne so geotermalne kapacitete območja od Ljubljanskega barja do Radovljiške kotline.
Ljubljanska kotlina: najcenejše ogrevanje in hlajenje bi bilo geotermalno
Na Ljubljanskem barju pričakujejo temperature termalne vode od 40 do 70 stopinj Celzija, je zapisal Darko Fius iz ZENS.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovito newyorško katedralo svetega Patricka so dodali med zgradbe, ki bodo ogrevane in hlajene s sistemi, ki črpajo toplotno energijo iz okolice, je včeraj sporočil članom Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) pridruženi član Darko Fius.

Fius.1458307032.png.c.960px.png

Newyorška mestna uprava napoveduje 80-odstotno znižanje emisij do leta 2050, od leta 2017 pa morajo vse javne zgradbe v mestu preiti na geotermalne sisteme gretja in hlajenja. Do leta 2050 bodo zamenjali sistem ogrevanja in hlajenja v vsaj 900 tisoč od 1,1 milijona registriranih enotah, je nadaljeval Fius in se skliceval na portal organizacije Renewable Energy World.

shutterstock-110654666.1407406782.jpg.n.960px.jpg

V kanadskem načrtu Ontario's Climate Change Action Plan med drugim navajajo, da jih vsak plinski priključek v povprečju stane 25.600 dolarjev v obliki državne subvencije. Vlada v Ontariu bo namenila sedem milijard dolarjev v prihodnjih štirih letih za pospešeno prenovo oziroma za naložbe v obnovljive vire in učinkovito rabo energije. Vse sisteme kurjenja fosilnih energentov bodo, kjer je to upravičeno, umaknili iz rabe do leta 2030 in jih povsem nadomestili z geotermalnimi viri.

Kako pa je z geotermalnimi viri pri nas? Temperatura termalne vode v večjem delu Ljubljanske kotline je od 18 do 30 stopinj Celzija, na posameznih delih pa je različna. V Kranjsko-sorškem polju in Radovljiški kotlini dosegajo temperature od 19 do 23 stopinj Celzija, na Ljubljanskem barju pa pričakujejo temperature termalne vode od 40 do 70 stopinj Celzija. Stroški ogrevanja bi s takšnim virom stali le manjši del načrtovanih stroškov z ogrevanjem na zdaj načrtovane vire, je ocenil Fius.

»Grelno število ali, bolj realno vzeto, sezonsko grelno število za naštete temperature geotermalne vode bi bilo zelo visoko, tehnično uresničljivo bi bilo do na primer 8,8. Povedano z drugimi besedami, bi bilo gretje/hlajenje ceneno. Na najnižjo možno raven pa bi stroške zbili v primerih mikro ali mini toplovodov ob geotermalnih vrtinah in z uporabo toplotne črpalke industrijske kapacitete.«

»Za Ljubljansko kotlino še ni bila narejena resna študija geotermalnega potenciala. Če ocenimo na grobo, bi se več kot 60 tisoč prebivalcev lahko grelo in hladilo vsaj dvakrat ceneje kot se danes, na nekaterih lokacijah pa za štirikrat. Če vzamemo marginalne vrednosti za opremo in se osredotočimo na strošek energenta, dobimo, da je megavatna ura toplote iz sistema toplotne črpalke v zasebnem sektorju 30 evrov, v javnem pa manj kot 20 evrov. Koriščenje geotermalnih virov, na katerih se razprostira širše področje, pa bi zneske dodatno znižalo. V vseh primerih bi bili stroški znatno nižji kot pri ogrevanju in hlajenju na fosilne energente,« je še dodal Fius.

[Več člankov okolju prijazni energetiki v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...