Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Slovenski vojaki pripravili evropski projekt e-mobilnosti in vodikove tehnologije Na ministrstvu za obrambo so pripravili projekt, ki vključuje izdelavo vodika, obnovljive vire, hrambo energije in drugo. Projekt je postal evropski.
Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Kakšna bo škoda, če ne bo elektrarn na Muri Povzemamo nekatere ocene škode v primeru odvzema koncesije za izgradnjo hidroelektrarn na Muri.
Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Okoljevarstveniki so povedali, zakaj so zadovoljni z prekinitvijo postavitve HE Mokrice Hidroelektrarna (HE) Mokrice bi, tako kot ostale HE, spremenila rečni prostor in ogrozila ribje vrste, saj omilitveni ukrepi ne delujejo, opozarja Društvo za preučevanje rib Slovenije, ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za to HE.
Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po požaru v Lenartu: to so inšpekcije, ki so pregledale sortirnico Po neuradnih podatkih podjetja Salomon se »izsledki dosedanjih preiskav nagibajo v smer«, da je bil petkov požar v sortirnici odpadkov v Lenartu podtaknjen. Dodajamo pregled inšpekcijskih pregledov sortirnice.
Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.

Ljubljanska kotlina: najcenejše ogrevanje in hlajenje bi bilo geotermalno

Čas branja: 2 min
30.06.2016  08:20
Kakšne so geotermalne kapacitete območja od Ljubljanskega barja do Radovljiške kotline.
Ljubljanska kotlina: najcenejše ogrevanje in hlajenje bi bilo geotermalno
Na Ljubljanskem barju pričakujejo temperature termalne vode od 40 do 70 stopinj Celzija, je zapisal Darko Fius iz ZENS.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovito newyorško katedralo svetega Patricka so dodali med zgradbe, ki bodo ogrevane in hlajene s sistemi, ki črpajo toplotno energijo iz okolice, je včeraj sporočil članom Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS) pridruženi član Darko Fius.

Fius.1458307032.png.c.960px.png

Newyorška mestna uprava napoveduje 80-odstotno znižanje emisij do leta 2050, od leta 2017 pa morajo vse javne zgradbe v mestu preiti na geotermalne sisteme gretja in hlajenja. Do leta 2050 bodo zamenjali sistem ogrevanja in hlajenja v vsaj 900 tisoč od 1,1 milijona registriranih enotah, je nadaljeval Fius in se skliceval na portal organizacije Renewable Energy World.

shutterstock-110654666.1407406782.jpg.n.960px.jpg

V kanadskem načrtu Ontario's Climate Change Action Plan med drugim navajajo, da jih vsak plinski priključek v povprečju stane 25.600 dolarjev v obliki državne subvencije. Vlada v Ontariu bo namenila sedem milijard dolarjev v prihodnjih štirih letih za pospešeno prenovo oziroma za naložbe v obnovljive vire in učinkovito rabo energije. Vse sisteme kurjenja fosilnih energentov bodo, kjer je to upravičeno, umaknili iz rabe do leta 2030 in jih povsem nadomestili z geotermalnimi viri.

Kako pa je z geotermalnimi viri pri nas? Temperatura termalne vode v večjem delu Ljubljanske kotline je od 18 do 30 stopinj Celzija, na posameznih delih pa je različna. V Kranjsko-sorškem polju in Radovljiški kotlini dosegajo temperature od 19 do 23 stopinj Celzija, na Ljubljanskem barju pa pričakujejo temperature termalne vode od 40 do 70 stopinj Celzija. Stroški ogrevanja bi s takšnim virom stali le manjši del načrtovanih stroškov z ogrevanjem na zdaj načrtovane vire, je ocenil Fius.

»Grelno število ali, bolj realno vzeto, sezonsko grelno število za naštete temperature geotermalne vode bi bilo zelo visoko, tehnično uresničljivo bi bilo do na primer 8,8. Povedano z drugimi besedami, bi bilo gretje/hlajenje ceneno. Na najnižjo možno raven pa bi stroške zbili v primerih mikro ali mini toplovodov ob geotermalnih vrtinah in z uporabo toplotne črpalke industrijske kapacitete.«

»Za Ljubljansko kotlino še ni bila narejena resna študija geotermalnega potenciala. Če ocenimo na grobo, bi se več kot 60 tisoč prebivalcev lahko grelo in hladilo vsaj dvakrat ceneje kot se danes, na nekaterih lokacijah pa za štirikrat. Če vzamemo marginalne vrednosti za opremo in se osredotočimo na strošek energenta, dobimo, da je megavatna ura toplote iz sistema toplotne črpalke v zasebnem sektorju 30 evrov, v javnem pa manj kot 20 evrov. Koriščenje geotermalnih virov, na katerih se razprostira širše področje, pa bi zneske dodatno znižalo. V vseh primerih bi bili stroški znatno nižji kot pri ogrevanju in hlajenju na fosilne energente,« je še dodal Fius.

[Več člankov okolju prijazni energetiki v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...