Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Mariborski start-up predstavil hibridni sistem oskrbe z energijo

Čas branja: 1 min
30.06.2016  09:36
Mariborsko podjetje Solarni Hibridni Sistemi je včeraj predstavilo izdelek NP Smart Base, kombinacijo fotovoltaike, baterij in tehnološko izpopolnjenega energijskega menedžmenta.
Mariborski start-up predstavil hibridni sistem oskrbe z energijo

Več iz teme:  
Smart >
Obveščaj me o novih člankih:  
Smart dodaj

Izdelek je primeren predvsem za področja z nezanesljivim električnim omrežjem ter področja, kjer sploh ni omrežja. Naprava namreč lahko deluje z električnim omrežjem ali brez njega.

Rešitev je edinstvena, ker združuje tako imenovani otočni solarni sistem z omrežnim. Vsak sistem ima nekatere pomanjkljivosti:

• Omrežni sistem deluje samo takrat, ko je na razpolago električna energija iz omrežja.

• Otočni sistem pa deluje samo s pomočjo fotovoltaike in baterij. Če se baterije izpraznijo, ko ni sonca, uporabnik ostane brez napajanja.

mediaspeed6015.1467030030.jpg.o.240px.jpg

Naprava NP Smart base pa deluje brez prekinitev. Ko sistem zazna izpraznitev baterij, samodejno vključi pomožno napajanje, agregat, ki se vključi samo za toliko časa, da napolni baterije, potem pa se izključi. Podjetje je izdelalo serijo izdelkov tipa NP Smart Base, moči 2,4, štiri in osem kilovatov ter v kontejnerski izvedbi 40 kilovatov. Proizvodnja poteka v Mariboru. V prihodnosti bo stekla tudi proizvodnja enote NP Smart Base s 60 kilovati.

mediaspeed5943.1467029891.jpg.o.240px.jpg

Naprava je učinkovita, ker izrablja naravno sončno energijo kot primarni vir za pridobivanje električne energije. V primeru pomanjkanja primarnega vira sistem samodejno preklopi na alternativne vire pridobivanja energije (akumulator ali agregat) in zagotavlja nemoteno oskrbo odjemalca. Fotovoltaika ima absolutno prednost pri pridobivanju električne energije, kar pomeni najbolj racionalno rabo energije in največji možen prihranek v primerjavi z drugimi sistemi.

Stroški delovanja in vzdrževanja so nizki, ker naprava v osnovi deluje na sončno energijo.

Zagonsko podjetje Solarni Hibridni Sistemi sta ustanovili dve podjetji, slovenski E-Projekt in švicarski New Power Energy. Podjetje je zaznalo priložnost v slabo razviti oziroma zastareli elektroenergetski infrastrukturi v Afriki, srednji Ameriki in na bližnjem vzhodu, kjer so pogosti večurni izpadi električnega omrežja, zato ima praktično vsako gospodinjstvo in podjetje svoj agregat. Primer podjetja v Bejrutu pokaže, da v času izpada električnega omrežja, ki povprečno traja od štiri do pet, podjetje uporablja dizelski agregat moči 250 kilovatov. Cena kilovatne ure energije iz agregata je 0,40 evra, kar pomeni dodatno stroške napajanja v višini sto evrov na dan. Dodatna težava pa je tudi veliko onesnaževanje zraka z generatorji.

[Več člankov o dosežkih v energetiki v rubriki Elektrika portala Financ Okolje in energija.]


Več iz teme:  
Smart >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...