Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

Vlada sprejela programa ravnanja z odpadki in preprečevanja odpadkov

Čas branja: 1 min
30.06.2016  15:59
Vlada je na današnji seji sprejela program ravnanja z odpadki in program preprečevanja odpadkov. Med drugim je Sloveniji zaradi zamud pri sprejemanju zakonodaje na tem področju že dvakrat zažugala Evropska komisija.
avtor
Vlada sprejela programa ravnanja z odpadki in preprečevanja odpadkov

Obveščaj me o novih člankih:  

Program ravnanja z odpadki in program preprečevanja odpadkov sta instrumenta vlade za izpolnitev preprečevanja nastajanja odpadkov, zagotavljanje predpisanega ravnanja z odpadki in dosego ciljev ravnanja z odpadki za obdobje do leta 2020 oziroma do leta 2030.

V programu ravnanja z odpadki je opredeljenih 31 ukrepov oziroma skupaj 47 podukrepov in v programu preprečevanja osem dolgoročnih ciljev in 34 ukrepov. Izvajanje programov naj bi pripomoglo, da se Slovenija približa družbi krožnega gospodarstva, ki se poskuša izogibati nastajanju odpadkov in odpadke uporablja kot vir materialnih dobrin.

Evropska komisija je decembra lani predlagala nov ambiciozen sveženj ukrepov, tudi s področja odpadkov, za prehod v krožno gospodarstvo, v katerem se viri uporabljajo bolj trajnostno. Ukrepi naj bi prispevali k zaprtju zanke življenjskih ciklov proizvodov in prinesli koristi za okolje in gospodarstvo.

Sveženj prinaša tudi spremenjene zakonodajne predloge o odpadkih z ambicioznimi cilji: skupni cilj EU do leta 2030 je 65-odstotno recikliranje komunalnih odpadkov, 75-odstotno recikliranje odpadne embalaže in zmanjšanje količine odpadkov, ki končajo na odlagališčih, na največ deset odstotkov komunalnih odpadkov.

Za dosego navedenih ciljev bo treba sprejeti več ukrepov ter zagotoviti jasno in stabilno zakonodajno okolje, ustrezen zajem podatkov in njihovo analizo, poročanje, prenovo okoljskih dajatev, zagotoviti namenski finančni vir z uveljavitvijo načela onesnaževalec plača, na novo opredeliti načelo razširjene odgovornosti proizvajalcev ter prevzeti pobudo o osveščanju preprečevanja odpadkov, ponovne uporabe izdelkov in prednosti recikliranja, so po seji vlade sporočili z ministrstva za okolje.

Ministrstvo za okolje in prostor bo skupaj z drugimi relevantnimi ministrstvi in službami uresničevanje ciljev in izvajanje ukrepov programa preverjalo enkrat letno. Vsebinsko bo program revidiran in dopolnjen tako, da bo skladen s sprejetimi evropskimi politikami in strategijo razvoja Slovenije ter drugimi nacionalnimi strateškimi dokumenti in bo omogočal prehod v krožno gospodarstvo.

Slovenija je zaradi zamujanja s pripravo strateških načrtov za ravnanje z odpadki in za preprečevanje nastajanja odpadkov konec februarja prejela drugi opomin Evropske komisije.

[Več člankov o ravnanju z odpadki v rubriki Odpadki portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...