Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo, je za STA dejala Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane monitoring, kako hitro in v kakšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane, še posebej ob intenzivnih padavinah. Bi pa lahko bil vodni vir ogrožen dlje časa.
Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper.
(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.

Potočnik: 'Recikliranje je izhod v sili'

Čas branja: 1 min
01.07.2016  16:52
Nekdanji evropski komisar Janez Potočnik je na okrogli mizi predstavil pomen in nujnost preoblikovanja v družbo krožnega gospodarstva, evropski poslanec Franc Bogovič pa vlogo poslancev pri sprejemanju svežnja ukrepov o krožnem gospodarstvu.
Potočnik: 'Recikliranje je izhod v sili'
Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Ladeja Godina Košir, so sodelovali (z leve) Uroš Vajgl z okoljskega ministrstva, evropski komisar Franc Bogovič, sopredsednik mednarodnega raziskovalnega odbora pri UNEP Janez Potočnik, Erika Oblak, Ekologi brez meja, in Mirko Šprinzer, SpRiNG.

Obveščaj me o novih člankih:  

Potočnik, strateg in zagovornik krožnega gospodarstva v svetu, je med drugim povedal: "Recikliranje je samo izhod v sili, za spremembo linearnega ekonomskega modela v krožnega je potrebno usmeriti vso energijo v inovacije, nove poslovne modele, dizajne produktov in odgovorno obnašanje potrošnikov."

"Krožno gospodarstvo je prava odločitev, ki mora postati nov model, ne zgolj kup papirjev, kup ciljev. Postati mora način življenja," je povedal Bogovič, ki je izpostavil primere dobre prakse v Sloveniji in v Evropi, kjer že ustvarjajo konkurenčno prednost z uveljavljanjem krožnega gospodarstva.

Potočnik, Bogovič in sogovorniki Erika Oblak, Uroš Vajgl in Mirko Šprinzerso zaključili, da je evropski sveženj o krožnem gospodarstvu samo predlog, ki zahteva javno razpravo. Vanjo je treba vključiti vse deležnike, prehod v krožno gospodarstvo pa bo mogoč le z delovanjem od spodaj navzgor.

Okroglo mizo so organizirali Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Ministrstvo za okolje in prostor in Ekologi brez meja.

[Več člankov o trajnostnem razvoju v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...