Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Potočnik: 'Recikliranje je izhod v sili'

Čas branja: 1 min
01.07.2016  16:52
Nekdanji evropski komisar Janez Potočnik je na okrogli mizi predstavil pomen in nujnost preoblikovanja v družbo krožnega gospodarstva, evropski poslanec Franc Bogovič pa vlogo poslancev pri sprejemanju svežnja ukrepov o krožnem gospodarstvu.
Potočnik: 'Recikliranje je izhod v sili'
Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Ladeja Godina Košir, so sodelovali (z leve) Uroš Vajgl z okoljskega ministrstva, evropski komisar Franc Bogovič, sopredsednik mednarodnega raziskovalnega odbora pri UNEP Janez Potočnik, Erika Oblak, Ekologi brez meja, in Mirko Šprinzer, SpRiNG.

Obveščaj me o novih člankih:  

Potočnik, strateg in zagovornik krožnega gospodarstva v svetu, je med drugim povedal: "Recikliranje je samo izhod v sili, za spremembo linearnega ekonomskega modela v krožnega je potrebno usmeriti vso energijo v inovacije, nove poslovne modele, dizajne produktov in odgovorno obnašanje potrošnikov."

"Krožno gospodarstvo je prava odločitev, ki mora postati nov model, ne zgolj kup papirjev, kup ciljev. Postati mora način življenja," je povedal Bogovič, ki je izpostavil primere dobre prakse v Sloveniji in v Evropi, kjer že ustvarjajo konkurenčno prednost z uveljavljanjem krožnega gospodarstva.

Potočnik, Bogovič in sogovorniki Erika Oblak, Uroš Vajgl in Mirko Šprinzerso zaključili, da je evropski sveženj o krožnem gospodarstvu samo predlog, ki zahteva javno razpravo. Vanjo je treba vključiti vse deležnike, prehod v krožno gospodarstvo pa bo mogoč le z delovanjem od spodaj navzgor.

Okroglo mizo so organizirali Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Ministrstvo za okolje in prostor in Ekologi brez meja.

[Več člankov o trajnostnem razvoju v rubriki Trajnostni razvoj portala Financ Okolje in energija.]Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.