Okolje & energija

Dimnikarji predlagajo dimnikarsko akreditacijo

Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je pripravila amandmaje na novi predlog zakona o dimnikarski dejavnosti in jih posredovala poslanskim skupinam ter članom Odbora Državnega Zbora za infrastrukturo, okolje in prostor.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

23.08.2016 08:17
Dopolnjeno: 23.08.2016 08:26
Čas branja: 2 min

V drugi polovici junija je bila v prvem branju v Državnem zboru novela zakona, na katero imajo v sekciji veliko pripomb. Številne kritike na predlagani zakon so bile zapisane tudi v stališčih Službe vlade za zakonodajo, tudi razprava v državnem zboru ob prvem branju je dala jasno sporočilo, da so resne dopolnitve nujno potrebne, so med drugim sporočili iz sekcije dimnikarjev.

Zato so v sekciji pripravili več amandmajev. Predlagajo dodatno krepitev tržnega modela organiziranja dejavnosti, s čemer bi zagotovili varnost in kakovost dimnikarskih storitev, zaščitili uporabnike, uredili izvajalce in zagotovili učinkovit delujoči sistem.

Urejenost, sledljivost, enotnost in strokovnost storitev dimnikarskih podjetij želijo zagotoviti prek akreditiranja dimnikarskih družb po mednarodnem standardu ISO/IEC 17020 za storitve pregledovanja, meritev in nadzora. Tako bi tudi olajšali delo organom nadzora. Z akreditiranjem bi zagotovili strokovnost in kakovost ponudnikov storitev tudi v modelu tržnega delovanja, ki zagotavlja konkurenčne cene. Z uvedbo akreditacije bi odpravili tudi konflikt interesov med izvajalsko funkcijo inštalaterjev, pečarjev in serviserjev ter nadzorno funkcijo dimnikarskih družb, ki ga predlagana novela trenutno še ne izključuje. Dodajajo, da je rezultate spremembe sistema in dela mogoče učinkovito ocenjevati šele čez 10 let, zato morajo posegi v sistem vselej biti premišljeni.

V pojasnilih so tudi zapisali, da predlagano besedilo zakona brez ustreznih dopolnitev ne zagotavlja doseganja ciljev pri varstvu okolja, požarni varnosti, varstvu zdravja, učinkoviti rabi energije in kakovosti zraka, zato so dopolnila nujna. Opozorili pa so tudi na nekatere odprte dileme, zlasti na obsežnost inšpekcijskega nadzora kurilnih naprav na terenu.

»Kot izvajalci dimnikarskih storitev želimo, da se to področje enotno in sistemsko uredi na pravi način in da stopimo korak naprej. Zato menimo, da je vsako nadaljnje nepremišljeno dodatno odlašanje ali podaljševanje trenutnega stanja oziroma »pat pozicije« škodljivo za vse. Tako za nas dimnikarje kot tudi za uporabnike naših storitev ter za celotno dimnikarsko dejavnost in tudi za panoge inštalaterjev, pečarjev, graditeljev in serviserjev. Državni zbor je kar trikrat, v letih 2013, 2015 in 2016, podprl prehod na nov sistem, ki se še vedno ni ustrezno izoblikoval in sprejel, in morda je sedaj pravi oziroma skrajni čas za sprejem pravih odločitev,« je povedal Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.  

Dimnikarji menijo, da bodo predlagani amandmaji, če bodo upoštevani kot sistem, lahko zagotovili odpravo večine ključnih pomanjkljivosti v predlaganem zakonu in organiziranost dejavnosti, pod pogojem doslednega izvajanja s strani vseh deležnikov, približali želeni sistemski ureditvi. Ostale nedoslednosti in praznine pa bi morda bilo mogoče urediti s podzakonskimi akti, s katerimi dimnikarji še niso seznanjeni. Ob tem v sekciji opozarjajo na nujnost vključenosti dimnikarske stroke v pripravo podzakonskih aktov, saj je zakon le del novega sistema, katerega učinkovitost je močno odvisna ravno od podzakonskih aktov, ki podrobneje opredeljujejo izvajanje.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Aktualno
Eden najkompetentnejših medicinskih laboratorijev v državi
Medicina danes
AktualnoLucija B. Petavs Eden najkompetentnejših medicinskih laboratorijev v državi

Decembra lani je Laboratorij za klinično biokemijo in hematologijo, tudi 24-urni laboratorij Klinike Golnik pridobil ugledno mednarodno akreditacijo ISO 15189.

Tovarna
Partnerji sporočajo
Energetsko upravljanje kot pomemben vidik pametnih tovarn
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Energetsko upravljanje kot pomemben vidik pametnih tovarn (OGLAS)

Aktivno upravljanje z energijo in energenti v industriji zagotavlja skladnost z evropskimi smernicami ter s standardom ISO 50001 in istočasno zmanjšuje stroške ter povečuje konkurenčnost podjetja.

FINANCE
Transport in logistika
Top službe v logistiki
Transport in logistika
Transport in logistikaTOP JOB Top službe v logistiki

Pregledali smo ponudbo služb v panogah logistika in promet ter izbrali najboljše ta hip

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
IKT
Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti
IKT
IKTMiran Varga Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti

Evropska unija bo z uveljavitvijo Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Direktive za varnost omrežij in informacij (direktiva NIS) poskrbela, da bo informacijska varnost v poslovnih okoljih postala stvar osebne higiene. Slovenija pa bo v kratkem dobila zakon o informacijski varnosti.

FINANCE
Topjob
Top službe - Google zaposli Slovenca; službe še v Pipistrelu, Žitu, Magni, DUTB, Krki in še 15 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - Google zaposli Slovenca; službe še v Pipistrelu, Žitu, Magni, DUTB, Krki in še 15 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo