Okolje & energija

V možganskem tkivu odkrili delce onesnaženega zraka

V človeškem možganskem tkivu so odkrili mikroskopske delčke, ki so verjetno tja zašli iz onesnaženega ozračja. Ti nanodelci bi lahko prispevali k nevrodegenerativnim boleznim, kot je Alzhemierjeva, kaže raziskava mednarodne ekipe znanstvenikov.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo

V Kočevju so s prehodom na obnovljive vire postali neodvisni od nihanja cen energentov na svetovnih trgih; kako so gradili lokalno verigo oskrbe z biomaso

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
06.09.2016 16:58
Dopolnjeno: 06.09.2016 17:02
Čas branja: 2 min

Raziskovalci sicer poudarjajo, da so potrebne nadaljnje študije o morebitnem tveganju, ki ga za človeško zdravje predstavljajo ti delčki, ki bi lahko bili toksični. So pa hkrati sporočili, da so jih ugotovitve, do katerih so prišli, šokirale, odpirajo pa celo paleto novih vprašanj o tveganju onesnaženega zraka za človeško zdravje.

Kot na spletni strani piše britanski BBC, so se številne študije doslej ukvarjale z vplivom onesnaženega zraka na pljuča in srce, sedaj objavljena raziskava pa ponuja prve dokaze o tem, da lahko mikroskopski delčki magnetita, to je oblike železovega oksida, ki bi lahko bili posledica onesnaženja, zaidejo v možgane.

Ekipa znanstvenikov iz Velike Britanije, Mehike in ZDA je v raziskavi izvedla magnetne preizkuse na zamrznjenem možganskem tkivu, ki so ga pridobili od 37 pokojnikov v starosti med tri do 92 let.

Devetindvajset ljudi, katerih tkivo so uporabili, je živelo in umrlo v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico, ki slovi po izjemno umazanem zraku. Preostala tkiva so pripadala osmim ljudem iz Manchestra, ki so umrli z različno napredovanimi nevrodegenerativnimi boleznimi.

V raziskavi so znanstveniki v možganskem tkivu odkrili nanondelce magnetita, ki so bili videti drugače od tistih, ki jih človeški možgani naravno proizvajajo sami.

Pri teh delčkih se je obenem pokazala očitna podobnost z delčki, ki nastajajo pri izgorevanju goriva, kakršne je moč najti v urbanem onesnaženju ozračja - gre za izpušne pline, dim iz tovarn in dim, ki nastaja pri kuhanju na notranjih ognjiščih, je sporočila ekipa znanstvenikov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Prejšnje raziskave so pokazale vzajemno povezavo med količino magnetita v možganih in Alzheimerjevo boleznijo," so znanstveniki zapisali v ameriški strokovni publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kot so dodali, bi bilo sedaj treba preučiti izpostavljenost tovrstnim nanodelcem magnetita v ozračju kot morebitnem tveganju za zdravje.

Strokovnjaki, ki niso sodelovali pri raziskavi, so medtem ocenili, da ta ni podala dovolj trdnih dokazov, da so ti nanodelci v možgane zašli iz onesnaženega ozračja ali da imajo kakšno vlogo pri nastanku Alzheimerjeve bolezni.

Treba je izvesti boljšo študijo, v kateri bi primerjali magnetit v možganih obolelih z Alzheimerjevo boleznijo z območij z visoko in nizko onesnaženostjo zraka, je komentirala Jennifer Pocock z londonskega univerzitetnega inštituta za nevrologijo.

"Menim, da še ne morejo reči, da povzročajo Alzheimerjevo bolezen," je dodal Peter Dobson z londonskega kraljevega kolidža. A je hkrati poudaril, da ugotovitve sprožajo splošnejšo zaskrbljenost, saj se delčke magnetita povezuje z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so srčno-žilne in pljučne bolezni.

Svetovna zdravstvena organizacija je v začetku leta opozorila, da je onesnažen zrak krivec za do tri milijone prezgodnjih smrti letno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu

Kitajska očitno zmaguje v boju proti onesnaženosti zraka. Z napredkom se obeta podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot dve leti, kaže študija univerze iz Chicaga.

FINANCE
Okolje & energija
Odvisnost EU od ruskega plina se povečuje
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Odvisnost EU od ruskega plina se povečuje

Kljub prizadevanjem za zmanjšanje odvisnosti od Rusije je Evropa bolj kot kdajkoli prej odvisna od ruskega plina, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ruski energetski gigant Gazprom je namreč lani v Evropo in Turčijo dobavil 193,9 milijarde kubičnih metrov plina, kar je osem odstotkov več od prejšnjega rekorda iz leta 2016.

FINANCE
Manager
Bi radi živeli večno?
Manager
ManagerMiran Varga Bi radi živeli večno? 2

Znanstveniki in inženirji razvijajo sodobne tehnologije, s katerimi bi lahko podaljšali življenje, lažje odkrivali nekatere hude bolezni ali celo ustvarili posameznikovo kibernetsko zavest.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Subvencije
Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju

Podjetje IONEX se je prijavilo na razpis SME Instrument tudi za večjo prepoznavnost svoje inovacije

Slovenija
Diagnoza ni težka, če bolezen poznaš in nanjo pomisliš
Medicina danes
SlovenijaNoemi Kandus Diagnoza ni težka, če bolezen poznaš in nanjo pomisliš

»Težava z redkimi boleznimi je, da so redke. Tudi če zdravniki zanje vedo, ponavadi v ambulanti nanje ne pomislijo pravi čas in jih zato tudi ne diagnosticirajo. Če te bolezni poznaš in nanje pravi čas tudi pomisliš, potem diagnosticiranje navadno ni težko, kar velja tudi za transtiretinsko amiloid­no polinevropatijo (TTRFAP), ki je izjemna v tem, da jo je mogoče zdraviti,« pravi nevrolog izr. prof. dr. Janez Zidar z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

Aktualno
Zakaj kljub boljšemu prepoznavanju prihaja do zapoznele diagnoze?
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Zakaj kljub boljšemu prepoznavanju prihaja do zapoznele diagnoze?

Čeprav se je v zadnjih dveh letih prepoznavanje hidradenitisa suppurative (HS) izboljšalo – bolniki se pogosteje odločijo za pomoč zdravnika, narašča tudi število napotitev k dermatovenerologu –, je treba na bolezen večkrat pomisliti, pravi specialistka dermatovenerologije izr. prof. dr. Mateja Dolenc-Voljč z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo