Okolje & energija

'Jedrska energija med ključnimi energenti prihodnosti'

Na danes končani 25. mednarodni konferenci Jedrska energija za novo Evropo 2016 (NENE oziroma Nuclear Energy for New Europe 2016) so med drugim podelili nagradi najboljšemu mlademu avtorju in za najboljšo predstavitev s posterjem, so sporočili organizatorji konference.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirata

 INEA

HSE

08.09.2016 17:59
Čas branja: 1 min
'Jedrska energija med ključnimi energenti prihodnosti'
Konference se je končala s panelno razpravo o izzivih izobraževanja, usposabljanja in upravljanja z jedrskim znanjem. Foto: Borut Hočevar

Konferenco je organiziralo Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije.  »Okoli 150 vrhunskih jedrskih znanstvenikov in strokovnjakov iz več kot 23 držav s vsega sveta ter iz številnih izobraževalnih, strokovnih, raziskovalnih in znanstvenih mednarodnih organizacij na področju jedrske energije je v preteklih štirih dneh intenzivno razpravljalo o relevantnih temah, povezanih z razvojem jedrske energije kot enega ključnih nizkoogljičnih virov za današnjo in prihodnjo oskrbo z energijo,« je povedal predsednik društva Marko Čepin.

Na včerajšnji večerni slovesnosti so podelili nagrado najboljšemu mlademu avtorju, ki jo je prejel Bor Kos z odseka za reaktorsko fiziko z Instituta »Jožef Stefan« za svoj prispevek na temo sklopitve determinističnih in stohastičnih programov za izračun transporta nevtronov v fuzijskih in fisijskih reaktorjih, ter nagradi za najboljšo postersko predstavitev, ki sta jo prejela Hygreeva Namburi z raziskovalnega centra Rez iz Republike Češke za poster z naslovom Analiza mikropoškodb v gorivni srajčki ter Janez Kokalj, Mitja Uršič in Matjaž Leskovar z odseka za reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan« za prispevek na temo hlajenja ostankov sredice v primeru težke nesreče.

Kot pojasnjuje Luka Snoj, vodja raziskovalnega reaktorja TRIGA in predsednik programskega odbora letošnje konference, je komisija za podelitev nagrad mlademu avtorju v obrazložitvi poudarila, da gre za izvirno in jasno predstavljeno temo na zelo perspektivnem področju reaktorske fizike, ki omogoča natančnejše simulacije nevtronskih in fotonskih polj v reaktorju in njegovi okolici, kakršne prej niso bile mogoče.

Današnji, zadnji konferenčni dan se je začel z vabljenim predavanjem Simona Pinchesa, vodje programa za integrirano modeliranje pri mednarodnem projektu ITER, zaključil pa se je s panelno razpravo z mednarodno udeležbo. Govorili so o izzivih izobraževanja, usposabljanja in upravljanja znanja na področju jedrske energije.

Razpravo je moderiral Michel Giot, zaslužni profesor na Katoliški univerzi Louvain, govorci pa so bili predstavniki Evropske komisije in ameriškega združenja ASME (The American Society of Mechanical Engineers), od slovenskih jedrskih znanstvenikov pa Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan in predsednik evropskega omrežja za izobraževanje na področju jedrske znanosti ENEN (European Nuclear Education Network).

Za uresničevanje trajnostnega razvoja potrebujemo zanesljiv dostop do okoljsko sprejemljive, varne in cenovno dostopne energije, pravi Cizelj: »Razvoj nizkoogljičnih virov energije, ki to omogočajo, je zato zagotovo med aktualnejšimi izzivi človeštva. Jedrska energija se kot nizkoogljični vir energije nedvomno uvršča med ključne energente prihodnosti, zato na jedrskem področju potrebujemo nova znanja, odlično izobražene in motivirane posameznike ter učinkovito in intenzivno upravljanje znanja med vsemi jedrskimi deležniki ter v odnosu do javnosti.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
V Portorožu 200 mednarod­nih jedrskih strokovnjakov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Portorožu 200 mednarod­nih jedrskih strokovnjakov

Društvo jedrskih strokovnjakov in Institut Jožefa Stefana bosta od 10. do 13. septembra pripravilo 27. mednarodno konferenco o jedrski energiji NENE oziroma Nuklearna energija za novo Evropo.

FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Evropa spreminja pogled na jedrsko energijo. Kaj to pomeni za Slovenijo?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Evropa spreminja pogled na jedrsko energijo. Kaj to pomeni za Slovenijo? 3

V višegrajskih državah je vse več simpatij do jedrske energije. Zakaj je tako in ali lahko to občutimo tudi v Sloveniji, smo vprašali generalnega direktorja GEN energije Martina Novšaka.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Energetski koncept New Jerseyja: z nuklearkami prehod na čisto energijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetski koncept New Jerseyja: z nuklearkami prehod na čisto energijo

Guverner ameriške zvezne države New Jersey je izdal več ukrepov, s katerimi bodo zagotovili čisto energijo ob kombinaciji obnovljivih virov in jedrske energije.

FINANCE
Okolje & energija
(video) 'Odvisnost od uvoza elektrike šibi konkurenčnost gospodarstva'
FINANCE
Okolje & energija
Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse več terencev se že pozna na globalni porabi nafte

Globalne emisije ogljikovega dioksida, ustvarjene v energetiki, so lani zrasle za 1,4 odstotka ter dosegle rekordnih 32,5 gigatone. Lanska rast izpustov v energetiki je prva po treh letih, so sporočili iz mednarodne agencije za energijo IEA.