Energetiki: zbirokratizirana država je glavna ovira za podnebno ambicioznost Energetiki: zbirokratizirana država je glavna ovira za podnebno ambicioznost Na tretjem strokovnem posvetu družbe ELES so med drugim ocenili ambicioznost Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta in bili kritični do prostorske zakonodaje.
ELES in GEN-I: napoved preboja pri slovenski energetski transformaciji ELES in GEN-I: napoved preboja pri slovenski energetski transformaciji S pomočjo pametnih omrežij nameravajo v družbah ELES in GEN-I pospešiti preobrazbo energetike in vabijo k sodelovanju vse, ki lahko prispevajo znanje in ideje.
Metalurgi zahtevajo: odgovornost nevladnikov je treba opredeliti Metalurgi zahtevajo: odgovornost nevladnikov je treba opredeliti Nujno je treba spremeniti zakonodajo pri okoljevarstveni in raziskovalni dejavnosti, so predstavniki Strateškega sveta za metalurgijo zatrdili državnemu sekretarju v Šarčevem kabinetu Vojmirju Urlepu.

Onesnaženje zraka v Sloveniji: večina trdnih delcev iz gospodinjstev

Čas branja: 1 min
14.09.2016  08:11
V letu 2014 je glede na leto 2013 nastalo za 10,3 odstotka manj emisij ogljikovega dioksida, za več kot desetino manjša je bila tudi količina emisij dušikovih oksidov in trdnih delcev PM10, so sporočili iz Statističnega urada.
Onesnaženje zraka v Sloveniji: večina trdnih delcev iz gospodinjstev

Skupna količina emisij ogljikovega dioksida je v letu 2014 znašala 14,4 milijona ton, kar je 1,6 milijona ton (10,3 odstotka) manj kot v letu 2013. Glede na leto prej se je najbolj zmanjšala v dejavnosti oskrba z elektriko, plinom in paro (za 23,2 odstotka); nekoliko zvišala pa se je v dejavnosti promet in skladiščenje (za 0,5 odstotka) ter v predelovalnih dejavnostih (za 1,7 odstotka).

Največji delež emisij CO2 izvira iz oskrbe z elektriko, plinom in paro; v opazovanem letu je znašal 31,1 odstotka. Drugi največji delež teh emisij je nastal v dejavnosti promet in skladiščenje: 27,9 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je nastalo 15,9 odstotka, v drugih dejavnostih 4,8, v gospodinjstvih pa 20,3 odstotka emisij ogljikovega dioksida (od tega 77,2 odstotka v osebnem cestnem prometu).

Manj tudi dušikovih oksidov

V letu 2014 je nastalo 48.352 ton emisij dušikovih oksidov, kar je 5.758 ton ali 10,6 odstotka manj kot v letu 2013. Na letni ravni se je količina teh emisij  v letu 2014 najbolj zmanjšala v dejavnosti oskrba z elektriko, plinom in paro (za 25,8 odstotka), v dveh področjih dejavnosti pa se je nekoliko povečala, in sicer v predelovalnih (za 0,3 odstotka) in drugih dejavnostih (za 1,6 odstotka). 

Največji delež emisij dušikovih oksidov je nastal v dejavnosti promet in skladiščenje: 50,3 odstotka; v oskrbi z elektriko, plinom in paro je nastalo 13,9 odstotka, v drugih dejavnostih 10,5, v predelovalnih dejavnostih devet in v gospodinjstvih 16,3 odstotka emisij dušikovih oksidov (od tega 75,7 odstotka v osebnem cestnem prometu).

Večina emisij trdnih delcev iz gospodinjstev

Tudi količina emisij trdnih delcev PM10 je bila manjša kot v letu prej. V letu 2014 je nastalo 15.054,4 tone emisij PM10, kar je za 10,9 odstotka manj kot v letu 2013. Največji delež emisij PM10 je tudi v 2014 izviral iz  gospodinjstev (63,5 odstotka, od tega je 89,5 odstotka emisij teh delcev nastalo zaradi ogrevanja in hlajenja), obenem je bila količina emisij PM10 iz gospodinjstev v letu 2014 za 15,5 odstotka manjša kot v letu 2013, so še sporočili iz statističnega urada.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Nov velik energetski projekt: slovenska proizvodnja vodika za več obnovljivih virov 6

Družbe Plinovodi, HESS, HSE in ELES so se dogovorile o sodelovanju pri skupni pobudi za projekt proizvodnje in uporabe vodika ter spajanja...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nuklearka in termoelektrarne so delale s polno paro 1

Prevzem električne energije je v prvih šestih mesecih 2019 znašal 12.277 gigavatnih ur, kar je na ravni prevzema iz prve polovice leta...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...