Okolje & energija

Cilj zelenega gospodarstva: izdelki z večjo dodano vrednostjo

»Slab primer zelenega krožnega gospodarstva so plastične protihrupne ograje, za katere je Dars odštel 40 milijonov evrov, medtem pa slovensko podjetje Imont dela lesene ograje za avstrijsko gospodarstvo,« je na današnjem posvetu za zeleno gospodarstvo povedal župan občine Slovenj Gradec Andrej Čas.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

15.09.2016 22:45
Čas branja: 2 min

Da bo prehod v zeleno gospodarstvo uspešen, bo, kot še ocenjuje Andrej Čas, ključno sodelovanje med različnimi deležniki. Vloga Skupnosti občin Slovenije bo v povezovanju deležnikov na lokalni in državni ravni, so sporočili iz Celjskega sejma.

»Zeleno gospodarstvo je dolgoročna usmeritev Slovenije in predstavlja priložnost za odpiranje novih delovnih mest, za učinkovitejše upravljanje z naravnimi in človeškimi viri. Želimo vzpostaviti dvosmerno gospodarstvo,« je povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik. Glavni cilji prehoda v zeleno gospodarstvo so proizvodnja izdelkov in storitev z večjo dodano vrednostjo, upoštevanje racionalne rabe energije, kreiranje novih delovnih mest in drugi.

»Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo igra pri tem pomembno vlogo. Skupaj bomo poiskali najboljše rešitve, kako čim prej v to novo gospodarsko ero. Vsi verjamemo, da je krožno zeleno gospodarstvo le ena od možnosti. Čaka nas odgovorno delo, da prepričamo še tiste, ki še ne razmišljajo o tem. Pomembno je, da strnemo vrste in kličemo v en glas,« je dodal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Aleš Cantarutti.

Predsednik OZS Branko Meh je poudaril, da želijo obrtniki in podjetniki živeti v zdravem okolju, zato je pomembno, da posebno pozornost na prehodu v zeleno gospodarstvo namenjamo naprednim tehnologijam: »Želim, da se dogovorimo, kako in kaj bomo sodelovali s politiko in gospodarstvom. Moramo zaposlovati, zato moramo zagotoviti normalne pogoje poslovanja. Želimo novo tehnološko opremo in novo znanje. Mislim, da moramo tista znanja, ki so v Avstriji, Nemčiji in tudi na Hrvaškem in so dobra, prenesti v slovensko gospodarstvo. Pa vendar se sprašujem, kaj bo, ko bo stroj nadomestil petdeset, sto ljudi in kaj bomo počeli, ko bomo imeli veliko število nezaposlenih. Naloga vlade je, da razmišlja tudi v to smer.«

Cilji kmetijstva in gozdarstva v zelenem gospodarstvu pa bo zagotavljanje samooskrbe s hrano, ustvarjanje delovnih mest in varovanje naravnih virov je pojasnila državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša: »Z več kot 30 odstotki kmetijskih zemljišč smo odgovorni za ravnanje več kot 20 odstotkov slovenske površine. Kmetijstva in gozdarstva ne razumemo zgolj kot ekonomske dejavnosti, ampak razvijamo sonaravno gospodarjenje. Vplivamo na stanje okolja in pitnih voda, na kakovost življenja, s tem, ko oblikujemo okolje, vplivamo še na druge dejavnosti, tudi turizem.«

Ne moremo delati nečesa, kar ne vodi v smer zelenega, vse strategije morajo biti usklajene, je povedala voditeljica vključujoče platforme Circual Change Ladeja Godina Košir: »Prehod v zeleno gospodarstvo ni stvar presoje, ampak nuje. Ves čas govorimo o omejenosti virov, zato se moramo začeti bolj racionalno obnašati. Optimizacija in racionalizacija sta nujni. Imamo močno kulturno dediščino in obrt. Kot država smo izbrali geslo, da smo zeleni. Pokažimo to navzven in to na vseh področjih, na ravni lokalnih skupnosti, bivanjskih okolij in drugod.« Tu se kaže velika priložnost za kreativne industrije, tudi lesna, je dejala.

Ob tem se poraja vprašanje, kako naj postanemo bolj konkurenčni, kaj bomo delali, kaj bomo proizvajali in kako uporabiti čim manj virov? »Po zgledu držav, ki jim to gre dobro od rok. Na primer Nizozemska, ki se je opredelila kot država, ki že živi krožno gospodarstvo. Če smo na tej poti, smo siti ves čas,« je dodala in pozdravila pobudo delovne skupine za prehod v krožno gospodarstvo: »Znotraj te skupine bomo prepoznali, kaj že imamo in kaj še lahko nadgradimo v določenih projektih.«

Cilj prehoda v zeleno gospodarstvo so dvig konkurenčnosti gospodarstva, izdelki in storitve z dodano vrednostjo, povečanje samooskrbe z energijo, učinkovito upravljanje z naravnimi viri, skrb za kakovostno bivalno in delovno okolje, razvoj in trženje lokalnega znanja in nova zelena delovna mesta. Kako najbolje izkoristiti priložnosti, ki jih prinaša ozelenitev gospodarstva, ter kakšni so izzivi in pogoji za »bolj zeleno« ravnanje podjetij in obnašanje potrošnikov, bodo stalna vprašanja pri oblikovanju in povezovanju nadaljnjih ukrepov, so še sporočili s Celjskega sejma.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija potrebuje nov cilj
Finance
Rok Pikon Slovenija potrebuje nov cilj 13

Cilj Slovenije bi moral biti, da se povprečna neto plača v državi v petih letih zviša na 1.500 evrov; postati vozlišče krožnega gospodarstva in zelena referenčna država v digitalni Evropi pač nista dobra cilja ...

FINANCE
Tako me je sekretar Slapnik neuspešno učil kriptobiznisa
Finance
Petra Sovdat Tako me je sekretar Slapnik neuspešno učil kriptobiznisa 6

Tvita se, a kaj pomeni, da bomo "zelena referenčna država v digitalni Evropi in regionalna voditeljica na področju sistemske tranzicije v krožno gospodarstvo"?!

FINANCE
Okolje & energija
V Davosu tudi slovensko krožno gospodarstvo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Davosu tudi slovensko krožno gospodarstvo 1

Med letošnjimi šestimi finalisti za nagrado »Circular Leadership« na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu je tudi Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change.

FINANCE
Okolje & energija
V Davosu podelili nagrade za dosežke v krožnem gospodarstvu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Davosu podelili nagrade za dosežke v krožnem gospodarstvu

V Davosu so sinoči podelili nagrade The Circulars 2018 za globalne dosežke na področju krožnega gospodarstva. Med šest finalistov izbora se je v kategoriji Circular Leadership uvrstila direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change Ladeja Godina Košir. Nagrado je prejel glavni izvršni direktor Royal Philipsa Frans Van Houten.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: gospodarsko ministrstvo, občine, evropska komisija ...
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: gospodarsko ministrstvo, občine, evropska komisija ...

Objavljamo izbor sveže odprtih razpisov za subvencije

FINANCE
Okolje & energija
Kje boste spoznali novosti v evropski kmetijski in kohezijski politiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kje boste spoznali novosti v evropski kmetijski in kohezijski politiki

Vlada bo na 3. mednarodni konferenci Circular Change – »Unfolding Circular Economy Roadmaps« s skupino avtorjev predstavila nacionalni Kažipot za prehod v krožno gospodarstvo.

FINANCE
Okolje & energija
Ljubljanski Donar med primeri dobre prakse v evropskem projektu Retrace
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Ljubljanski Donar med primeri dobre prakse v evropskem projektu Retrace

Sedem slovenskih podjetij je med 30 najboljšimi primeri dobre prakse v okviru mednarodnega projekta Retrace.

FINANCE
Okolje & energija
GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GZS: Evropska komisija naj podpre Slovenijo kot poligon za energetski prehod 2

Na konferenci Energetski prehod kot priložnost za slovensko gospodarstvo so predstavili pet predlogov slovenskega gospodarstva evropski komisiji za učinkovitejši energetski prehod.