Okolje & energija

Na znanstvenem festivalu Elektrofest mlade seznanjali o pametnih omrežjih

ELES, EIMV, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Gen energija so med več kot 400 dijaki peto leto zapored širile energetsko pismenost. Tokrat so mladim na interaktiven način predstavili pametna omrežja in njihov pomen za delovanje elektroenergetskega omrežja v prihodnosti.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

16.09.2016 12:03
Čas branja: 1 min
Na znanstvenem festivalu Elektrofest mlade seznanjali o pametnih omrežjih
ELES, Gen energija, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko so mladim približali pametna omrežja, ki bodo zaznamovala našo prihodnost.

Osrednji dogodek Elektrofesta je bil odprtje razstave v preddverju upravne stavbe družbe ELES. Na razstavi so predstavili, kako se nove vrednote družbe ELES odražajo pri opravljanju dejavnosti sistemskega operaterja prenosnega elektroenergetskega omrežja in, kako jih živijo zaposleni. Odprtja razstave so se udeležili  Miran Marinšek, direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe ELES, Boris Žitnik, direktor EIMV in dekan FE UL Igor Papič.

Na odprtju so bili tudi športniki, ambasadorji vrednot družbe ELES: kanuist Benjamin Savšek, veslač Marin Medak, Urška Žigart, Laura Šimenc in Tanja Elsner, kolesarke ekipe BTC City, in predstavniki Atletske zveze Slovenije.

Marinšek je v pozdravu povedal: »Veseli nas, da je tudi Evropska komisija prepoznala naše aktivnosti na področju pametnih omrežij in odobrila projekt FutureFlow, ki ga koordinirajo naši strokovnjaki.«

»Delo na področju pametnih omrežij zahteva širok spekter znanj iz elektrotehnike, energetike, informatike in telekomunikacij. V Sloveniji ta znanja imamo, uspešni smo pri razvoju novih izdelkov, konceptov in tehnoloških rešitev ter aktivno sodelujemo v mednarodnih projektih s številnimi znanimi in uglednimi inštitucijami,« je dodal Žitnik.

Papič pa se je vprašal, ali imamo tudi v Sloveniji pametna omrežja. »Seveda, pri izvajanju razvojnih projektov na področju pametnih omrežij smo med vodilnimi državami v Evropi. Različni koncepti pametnih omrežij se preizkušajo v slovenskih distribucijskih omrežjih in tudi v prenosnem omrežju,« je povedal dekan.

Novšak pa je po otvoritvi dodal, da je poleg pametnih omrežij ključna tudi »pametna«, torej zanesljiva, konkurenčna in trajnostno naravnana proizvodnja električne energije: »Spodbujati moramo celovito razmišljanje o energiji in energetiki, saj le to vodi k oblikovanju boljših, bolj odgovornih in utemeljenih odločitev o naši energetski prihodnosti.«

Strokovnjaki družbe ELES dijakom povedali, kaj so pametna omrežja, zakaj jih potrebujemo ter kakšne spremembe bodo prinesla odjemalcem. Elektroinštitut Milan Vidmar je predstavil aplikacijo korelator izpada daljnovodov zaradi udara strel. Družba GEN energija je za dijake pripravila tekmovanje v oblikovanju čim bolj ustrezne energetske mešanice, s katero zadostimo dnevnim potrebam Slovenije po električni energiji.

Na Fakulteti za elektrotehniko pa so dijaki preko igre spoznali principe prenosa električne energije od elektrarn do porabnikov. Pred poslovno stavbo družbe ELES je Zavod 404, mladinski tehnološki center, dijakom predstavil dva projekta, ki sta nastala pod njihovim okriljem – brezpilotno letalo IKARUS, delo dijakov GSŠRM Kamnik,  in robotsko vozilo 3BOT, ki se lahko premika po stopnicah, delo dijakov Gimnazije Moste. Dijaki pa so se lahko preizkusili tudi v mini tekmovanju s katapultom.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal? 6

"Ocenjujem, da bomo do leta 2030 vložili v elektroenergetiko več kot tri milijarde evrov," je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na Finančni konferenci.

FINANCE
Okolje & energija
ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center

Konec leta bo zaživel center za ravnanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe ELES oziroma Diagnostično-analitski center (DAC). Center prinaša vrsto novosti, ki niso omejene samo na podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
Vročina ne popušča, hidrologija se slabša. Kaj bo z elektriko?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vročina ne popušča, hidrologija se slabša. Kaj bo z elektriko?

V zadnjih dneh se je elektrika na trgu podražila za do 15 evrov pri megavatni uri, a bo proizvodnja dovolj velika kljub večjemu odjemu in slabši hidrologiji, zagotavljajo v družbi ELES

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ 4

Kako deluje primarna regulacija v elektroenergetskem sistemu in zakaj ne gre za subvencije, tudi če bo doslej brezplačna storitev postala plačljiva, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Kitajci snujejo električno omrežje prihodnosti: povezali bi celine
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kitajci snujejo električno omrežje prihodnosti: povezali bi celine 2

V največji elektroenergetski družbi na svetu, kitajski SGCC, proučujejo zamisel o postavitvi medcelinskega elektroenergetskega omrežja. Razložil jo je Krešimir Bakič iz družbe ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom 2

Nekatere največje energetske družbe sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer uporabljajo tehnologijo verižnih blokov. Predstavljamo nekatere podrobnosti.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo