Tak je sto milijard evrov težak nemški podnebni sveženj. Poglejte, kaj prinaša. Tak je sto milijard evrov težak nemški podnebni sveženj. Poglejte, kaj prinaša. Predstavljamo podnebne ukrepe, ki jih je v petek po več kot 24-urnih pogajanjih sprejela nemška vladna koalicija z Angelo Merkel na čelu.
Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kabinet predsednika vlade smo prosili za opis načrtov, ki jih bo premier zastopal na podnebnem vrhu OZN.
V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.

Največje nahajališče zemeljskega plina v EU zapira pipo

Čas branja: 1 min
18.09.2016  10:11  Dopolnjeno: 18.09.2016 10:13
Nahajališče zemeljskega plina v nizozemskem Groningenu, ki je največje v okviru EU, usiha. Zalog je še za približno 17 let, če se načrpane letne količine v tem obdobju ne bodo spreminjale. Od leta 1959, ko so nahajališče odkrili, so tako počrpali približno 80 odstotkov zalog plina, ki se nahajajo pod njim, poroča francoska agencija AFP.
avtor
Največje nahajališče zemeljskega plina v EU zapira pipo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Organizacija za... dodaj
AFP dodaj

Medtem ko je Nizozemska še leta 2013 s črpanjem zemeljskega plina ustvarila približno 13 milijard evrov je prihodek lani upadel na pet milijard evrov. Na padec prihodkov sta vplivala tako znižanje cen plina kot tudi odločitev nizozemske vlade, da zmanjša črpanje v potresno ogroženi provinci Groningen na severu države.

Oktobra bo znano, ali bodo v prihodnjih petih letih v resnici zmanjšali črpanje, s sedanjih 27 milijard na 24 milijard kubičnih metrov, kot je vlada napovedala junija. Na odločitev glede načrpanih količin lahko vpliva le ekstremno hladna zima ali pa 'če bo res potrebno', kot se je izrazil nizozemski gospodarski minister Henk Kamp.

Varnostno vprašanje je priplavalo na površje po seriji tresljajev, ki so prizadeli Groningen zaradi izpraznjenih podzemnih območij. Poleg strahu med prebivalci so povzročili tudi škodo na zgodovinskih objektih na območju province. Čeprav imajo nizko magnitudo, pa pogosto izvirajo blizu zemeljske površine.

Nizozemska je bila leta 2014 takoj za Norveško po izvozu zemeljskega plina v Evropi, prihodki od prodaje pa so k nizozemskemu bruto domačemu proizvodu prispevali 2,6 odstotka. Kljub temu pa je lani uvoz plina prehitel izvoz, saj je Nizozemska največja porabnica zemeljskega plina med državami OECD.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Novice
Novice Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo 4

Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...