Okolje & energija

Leku priznanje tudi za inovacijo po načelu zelene kemije

V Leku, članu skupine Sandoz so prejeli dve zlati priznanji Gospodarske zbornice Slovenije: priznanje za učinkovito in okolju prijazno tvorbo vezi ogljik-ogljik in njeno uporabo v sintezi učinkovine za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 in za uporabo novega visoko učinkovitega postopka proizvodnje zdravila omeprazol.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

21.09.2016 16:30
Čas branja: 1 min
Leku priznanje tudi za inovacijo po načelu zelene kemije
Del obeh ekip Lekovih znanstvenikov, ki so prejeli zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za inovacije. Slika je z regijske podelitve.

Prvo od dveh zlatih priznanj je prejela inovatorska skupina, ki je razvila nov postopek proizvodnje zdravila z zdravilno učinkovino omeprazol, so sporočili iz Leka.

Odobritev ameriške agencije FDA

Vodja inovacije Rok Starič je povedal: »Priznanje GZS je potrditev dolgoletnega dela na področju, kjer je inovacija nastala. Prvo priznanje je bila odobritev novega postopka izdelave zdravila z zdravilno učinkovino omeprazol ameriške Agencije za hrano in zdravila (FDA), priznanje GZS pa dodatno poudarja inovativnost našega postopka, ki prinaša konkurenčno prednost na neizprosnem ameriškem trgu.«

Znižanje stroškov zdravljenja

Inovacija bistveno prispeva k nižjim stroškom zdravljenja, kar pomeni večjo dostopnost zdravila in omogoča prihranke zdravstvenim zavarovalnicam. V ekipi so ob Roku Stariču sodelovali še Petra Perhavec, Jernej Grmaš, Jerneja Opara, Mateja Novak Štagoj, Klara Megušar, Dušan Gašperlin in Franci Sopotnik.

Sodelovanje s Fakulteto za farmacijo

Drugo od obeh zlatih priznanj je prejela skupina strokovnjakov pod vodstvom Zdenka Časarja. Ukvarjali so se z inovacijo visokokakovostnega in cenovno dostopnega sitagliptina, učinkovine za zdravljenje diabetesa tipa 2. Pri inovaciji so poleg Lekovih strokovnjakov sodelovali tudi predstavniki Fakultete za farmacijo.

Načela zelene kemije

Inovacija je osnovana na načelih zelene kemije, pomembnega področja trajnostnega razvoja. S takim načinom razmišljanja so že v fazi razvoja začrtali osnovne korake generiranja manjše količine odpadkov, znižali ekološke stroške in posledično ceno potencialne proizvodnje učinkovine oziroma izdelka. 

Pri zasnovi inovacije je ekipa izhajala iz ideje, da poskušajo oponašati reakcije iz narave in jih vključiti v svoje eksperimentalno delo.

Okoljska naravnanost

»Narava daje veliko informacij, in tako nam je uspelo razviti zelo enostaven biomimetski katalitski sistem, ki omogoča krajši proces v primerjavi s konkurenčnimi, vključuje enostavne in hkrati naravne reagente ter z manj odpadka sledi modernim trendom okoljske naravnanosti. Z inovacijo smo poskušali začrtati osnovne smernice za okolju prijaznejše in trajnostne metodologije v farmacevtski organski kemiji. To sta na koncu poleg podeljenih patentov potrdili tudi objavi dveh znanstvenih del in citatov v uglednih mednarodnih znanstvenih revijah,« je dejal član inovatorske skupine Gaj Stavber.

V inovatorski ekipi so sodelovali tuji strokovnjaki s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani Matej Sova, Rok Frlan in Stanislav Gobec, so sporočili iz Leka.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
IZVOZNIKI
Novice
Lek lani še enkrat za naložbe 170 milijonov
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj Lek lani še enkrat za naložbe 170 milijonov

Lani so razvili 17 novih ključnih zdravil

FINANCE
Subvencije
Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije 2

Naložba bo skupno vredna 105 milijonov evrov, v prvi fazi bo zagotovila 141 novih delovnih mest

FINANCE
Manager
(intervju) Vojmir Urlep, LMŠ: Politiko sem kot menedžer kritiziral, zakaj ji zdaj ne bi pomagal?
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Vojmir Urlep, LMŠ: Politiko sem kot menedžer kritiziral, zakaj ji zdaj ne bi pomagal? 6

Vojmir Urlep, nekdanji predsednik uprave Leka, pojasnjuje, zakaj kandidira za poslanca na Listi Marjana Šarca in kakšne predloge ima za boljše poslovno okolje.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
 Lek prodal persen multinacionalki Alvogen – dopolnjeno z odgovori Leka
Finance
Andreja Rednak Lek prodal persen multinacionalki Alvogen – dopolnjeno z odgovori Leka 2

V Leku so uradno potrdili prodajo persena, cene pa ne razkrivajo

FINANCE
Topjob
10 praks, kako top podjetja krepijo ugled delodajalca
Topjob
TopjobLana Dakić 10 praks, kako top podjetja krepijo ugled delodajalca

Kako skrbijo za dober ugled delodajalca v Krki, Leku, Danfossu, Telekomu Slovenije, BSH, Atlantic Grupi ...

FINANCE
Manager
Lek je začasno ustavil gradnjo na Prevaljah
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.