Okolje & energija

»Desetletje vzpona samooskrbe z električno energijo«

»Vstopamo v desetletje, ki na področju energetike napoveduje velike spremembe, predvsem na področju samooskrbe z energijo. Uporabniki se namreč vse bolj zavedajo tako okoljskih kot gospodarskih prednosti takšne naložbe.«

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

29.09.2016 17:59
Čas branja: 2 min
»Desetletje vzpona samooskrbe z električno energijo«
Dejan Paravan, GEN-I, Andreja Belavić Benedik, ministrstvo za infrastrukturo, in Robert Golob, GEN-I, na srečanje proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje toplote ter električne energije.

Tako je povedal Robert Golob, predsednik uprave GEN-I, na 7. srečanju proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov (OVE) in soproizvodnje toplote ter električne energije (SPTE). Srečanja se je udeležilo več kot sto proizvajalcev električne energije, na njem pa so predstavili prve odzive, izkušnje in nove izzive  v projektu samooskrbe gospodinjstev s sončnimi elektrarnami, so sporočili iz GEN-I.

Subvencije za 200 gospodinjstev

»Ponudba virov električne energije je vse bolj razpršena ter cenovno in stroškovno raznolika, GEN-I je prvi v Sloveniji spodbudil ponudbo na področju samooskrbe in decembra 2014 objavil javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev, v okviru katerega smo 200 gospodinjstvom ponudili 25-odstotno subvencijo za postavitev lastne sončne elektrarne. Pred nami so novi izzivi, na katere smo v GEN-I pripravljeni, saj imamo znanje, strategijo in vizijo, da uspešno razvijamo in ponujamo rešitve, ki bodo posameznikom omogočile stroškovno in okolju prijazno energetsko oskrbo,« je še povedal Golob.

Strm padec veleprodajnih cen električne energije

»V primerjavi z istim obdobjem lani letos zopet beležimo padec veleprodajnih cen električne energije v Sloveniji in sosednjih državah. V začetku leta smo bili priča največjemu, skoraj 20-odstotnemu padcu cen, kar je bila posledica cenovnega dna vseh glavnih energentov: nafte, premoga in zemeljskega plina. Sledil je porast cen omenjenih energentov in posledično porast cene električne energije, ki pa je še vedno za več kot deset odstotkov nižja kot cena v začetku lanske jeseni,« je predstavil razmere na trgu električne energije Dejan Paravan, izvršni direktor za prodajo družbe GEN-I.

Težave za konvencionalne vire

»Taka raven cen povzroča večini proizvajalcev nemalo težav, sploh proizvajalcem iz konvencionalnih virov, a kljub temu sedanji nivoji cen primarnih energentov ne kažejo znatnega potenciala za porast cen električne energije.«

Porast deleža obnovljivih virov vnaša v sistem nepredvidljivost na strani proizvodnje, kar je po Paravanovih besedah opazno v večini držav EU, zato GEN-I razvija poslovne in tehnične rešitve, ki omogočajo izkoriščanje prilagodljivosti odjema in proizvodnje iz obnovljivih virov energije, ter s tem prispeva k boljši izravnavi celotnega sistema.

Raziskovalni projekt FutureFlow

Del teh prizadevanj poteka tudi v okviru mednarodnega raziskovalnega projekta FutureFlow, ki je podprt z evropskimi sredstvi v okviru sheme Obzorje 2020. GEN-I pri projektu, ki bo povezal štiri sistemske operaterje iz osrednje in južne Evrope, sodeluje pri raziskavah in razvoju smernic za udeležbo poslovnih in industrijskih odjemalcev ter razpršenih virov pri analizi čezmejnih potencialov za izravnavo odjema in pri potrditvi prototipa platforme, razvite v okviru projekta.

HE Brežice bodo zagnali prihodnje leto

Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija in namestnik predsednika uprave družbe GEN-I, je predstavil rezultate in načrte družbe GEN: »Intenzivno izvajamo pomembne investicije v nove in obstoječe proizvodne zmogljivosti s poudarkom na zanesljivi oskrbi odjemalcev z električno energijo iz obnovljivih in trajnostnih virov. Končujemo izgradnjo hidroelektrarne Brežice, ki bo zagnana prihodnje leto, te dni pa začenjamo remont v NEK. Pomembne korake pri trgovanju načrtujemo zlasti z lastniškimi spremembami v družbi GEN-I, s čimer želimo celotno skupino GEN z inovativnimi pristopi še bolj približati kupcem električne energije in jim ponuditi najbolj konkurenčne produkte,« so sporočili iz GEN-I.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
GEN: lani 28 milijonov evrov čistega dobička
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN: lani 28 milijonov evrov čistega dobička

V skupini GEN so lani ustvarili več kot dve milijardi evrov prihodkov, kar jih uvršča med tri največje skupine v Sloveniji. Dokončali so za 80 milijonov evrov velikih naložb, so sporočili iz GEN.

FINANCE
Okolje & energija
Kako priti med globalne zmagovalce energetske tranzicije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako priti med globalne zmagovalce energetske tranzicije 1

Na trgu električne energije so razmere negotove, storitve zelene transformacije pa so lahko odgovor nanje. Oboje je bilo osrednja tema današnjega letnega srečanja proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje, ki ga je gostila Skupina GEN-I.

FINANCE
Okolje & energija
(video, foto) Skupina GEN: lani 38 milijonov dobička; strateški cilj je JEK 2
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video, foto) Skupina GEN: lani 38 milijonov dobička; strateški cilj je JEK 2 1

V skupini GEN so lani ustvarili več kot 2,3 milijarde evrov prihodkov, uvrščajo pa se med investicijsko najmočnejše skupine v Sloveniji. Izvedli so za sto milijonov evrov naložb, najpomembnejši sta bili remont v jedrski elektrarni Krško in dokončanje plinskega bloka 6 v Brestanici.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
GEN-I o poslovanju v 2017: leto rekordov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar GEN-I o poslovanju v 2017: leto rekordov

V skupini GEN-I so lani ustvarili 2,38 milijarde evrov prihodkov, kar je 50,5 odstotka več kot leta 2016 in 53,5 odstotka več od načrta.

FINANCE
Manager
GEN-I z rekordnimi rezultati pogleduje proti borzi
FINANCE
Robert Golob išče dveletni parking za GEN-I. Kaj se dogaja?
Finance
Petra Sovdat Robert Golob išče dveletni parking za GEN-I. Kaj se dogaja? 4

»Že dolgo ni bilo nobene pametne nove kotacije na ljubljanski borzi. Testiramo interes,« pravi Robert Golob

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.