Okolje & energija

Neizprosni podatki: zaradi umazanega zraka ima astmo 300 ljubljanskih otrok

Delci PM 10 so dokazano rakotvorni in sodijo v isto skupino rakotvornosti kot kadmij in kajenje, je med drugim povedal Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

07.10.2016 07:45
Čas branja: 2 min
Neizprosni podatki: zaradi umazanega zraka ima astmo 300 ljubljanskih otrok
»Zrak je onesnažen zaradi uporabe fosilnih goriv. Ogroženi smo vsi, ki živimo v okolju z onesnaženim zrakom, kažejo študije. Nihče ni varen,« je zatrdil Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob okrogli mizi Energija in potrošniki. Foto: Borut Hocevar

Pri gorenju fosilnih goriv nastajajo delci PM 10, veliki deset mikronov. Zakaj so zanimivi? Delci, večji od desetih mikronov, ostanejo v nosu oziroma zunaj organizma, manjši delci pa prodrejo v dihala in prek dihal v kri. Delci PM 2,5 pa prehajajo v pljučne mešičke in od tam v kri in naprej v druge telesne sisteme, je razložil Otorepec.

Osnova delcev je ogljikov atom, nanj se vežejo nosilci dodatnih za organizem nevarnih snovi, na primer benzen iz prometa, lahko tudi azbest. Pri kurjenju fosilnih goriv nastajajo tudi rakotvorne snovi in prek delcev prehajajo v organizem. Zato so tudi delci rakotvorni in sodijo v isto skupino rakotvornosti kot kadmij ali kajenje.

Kaj vse lahko povzročajo delci? V dihalih na mestu vstopa lahko povzročijo vnetno reakcijo. Pri tistih, ki živijo v okolju, v katerem je delcev veliko, lahko to vodi na dolgi rok v notorično vnetje pljuč. Dokazano je, da je med ljudmi, ki živijo ob prometnicah, več astmatikov. In ne samo to. Astmatik, ki živi v takem okolju, ima več napadov. Poročajo tudi o počasnem propadu pljuč pri takšnih bolnikih.

Delci potujejo tudi v srce in povzročajo vnetno reakcijo znotraj živčevja v srcu, kar lahko vodi do srčnega infarkta, okvare žilne stene in arterioskleroze.

Takšni delci so sistemski dejavniki tveganja za zdravje. Tudi za možgansko kap. Pripisujejo jim vedno več bolezni, tudi alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen, pljučnega raka in raka sečnega mehurja.

Obstoja povezava med zrakom in drugimi dejavniki tveganja. Učinki se multiplicirajo, na primer pri osebi, ki kadi in zaužije veliko maščobe, poleg tega pa še živi v okolju, kjer je delcev več. Pri takšni osebi je večja nevarnost, da zboli za sklerozo, ki je predpogoj za bolezni srca in ožilja.

Novo poglavje pa postajajo nanodelci, ki so najmanjša frakcija delcev PM 10. Sumijo, da povzročajo bolezni, kot so alzheimerjeva in parkinsonova bolezen, diabetes tipa 1 in 2 in creutzfeldt-jakobova bolezen. Naš organizem nanodelcev ne zazna, ker so tako majhni, da se izmuznejo glavnim branikom našega sistema.   

Otorepec: "Ugotavljamo, da na območjih, kjer je več PM 2,5, umre več ljudi zaradi bolezni dihal, srca in ožilja, zaradi pljučnega raka in ishemične bolezni srca."

V Sloveniji sta približno dve petini otrok izpostavljeni negativnim vplivom povišanih letnih koncentracij PM 10. V Ljubljani in tudi drugod živi skoraj polovica prebivalstva ob prometnih cestah oziroma v območju, oddaljenem od prometne ceste manj kot 150 metrov. Tveganje za astmatike, ki živijo ob prometnih cestah, je 1,5, kar pomeni: v Sloveniji je povprečno 12 odstotkov astmatičnih otrok, ob prometni cesti pa 18. Po grobi oceni ima v Ljubljani astmo 300 otrok zato, ker živijo ob prometnih cestah, je še povedal Otorepec.  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pozimi je zrak prekomerno onesnažen tudi sredi gozdov 7

Zrak ni onesnažen samo v večjih mestih. Tudi na podeželju sredi gozdov koncentracija PM 10 pozimi pogosto preseže dopustno mejo, so pokazale meritve v Loškem Potoku.

FINANCE
Okolje & energija
Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Študija: Kitajska zmaguje v boju proti smogu

Kitajska očitno zmaguje v boju proti onesnaženosti zraka. Z napredkom se obeta podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot dve leti, kaže študija univerze iz Chicaga.

Slovenija
Diagnoza ni težka, če bolezen poznaš in nanjo pomisliš
Medicina danes
SlovenijaNoemi Kandus Diagnoza ni težka, če bolezen poznaš in nanjo pomisliš

»Težava z redkimi boleznimi je, da so redke. Tudi če zdravniki zanje vedo, ponavadi v ambulanti nanje ne pomislijo pravi čas in jih zato tudi ne diagnosticirajo. Če te bolezni poznaš in nanje pravi čas tudi pomisliš, potem diagnosticiranje navadno ni težko, kar velja tudi za transtiretinsko amiloid­no polinevropatijo (TTRFAP), ki je izjemna v tem, da jo je mogoče zdraviti,« pravi nevrolog izr. prof. dr. Janez Zidar z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

Intervju
(intervju) Presaditev srca je kompleksen projekt, ki zajema vso družbo
Medicina danes
Intervju(intervju) Presaditev srca je kompleksen projekt, ki zajema vso družbo

Srčna kirurgija je bila že od gimnazijskih dni edina izbira, nato pa velika ljubezen in način življenja doc. dr. Toneta Gabrijelčiča. Je prvi kirurg, ki je v Sloveniji uspešno presadil človeško srce. V 42-letni bilanci njegovega aktivnega obdobja - upokojil se je pred petimi leti - je več kot tri tisoč velikih ­operacij in nešteto manjših posegov. Za Medicino danes je obujal spomine na prelomnice v svoji bogati karieri.

Aktualno
Zakaj kljub boljšemu prepoznavanju prihaja do zapoznele diagnoze?
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Zakaj kljub boljšemu prepoznavanju prihaja do zapoznele diagnoze?

Čeprav se je v zadnjih dveh letih prepoznavanje hidradenitisa suppurative (HS) izboljšalo – bolniki se pogosteje odločijo za pomoč zdravnika, narašča tudi število napotitev k dermatovenerologu –, je treba na bolezen večkrat pomisliti, pravi specialistka dermatovenerologije izr. prof. dr. Mateja Dolenc-Voljč z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

Mnenja
Kako učinkuje preplet prave prehrane s telesno vadbo
MnenjaNoemi Kandus Kako učinkuje preplet prave prehrane s telesno vadbo

»Z zadnje prehranske piramide iz leta 2005 je razvidno, da je za zdravje in zdravo težo telesna vadba enako pomembna kot zdrava prehrana,« poudarja internistka in psihoterapevtka dr. Tina Sentočnik s centra za celovito obravnavo debelosti Medico.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti