Okolje & energija

Kdo bo pripravil strokovne podlage za energetski koncept

Za izvajalca priprave strokovnih podlag Energetskega koncepta Slovenije (EKS) je bila izbrana skupna ponudba raziskovalnega laboratorija nacionalne tehnične univerze iz Aten E3 Modelling in Fakultete za tehnologije in sisteme iz Novega mesta.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

13.10.2016 08:52
Čas branja: 2 min
Kdo bo pripravil strokovne podlage za energetski koncept
Prepričan sem, da bomo pripravili osnove za dober, za večino prebivalstva sprejemljiv in okolju prijazen EKS. Peter Novak, direktor Energotecha in zaslužni profesor novomeške Fakultete za tehnologije in sisteme.

»Fakulteta se je povezala s partnerjem v Grčiji, ker je do sedaj uspešno opravil številne analize o razvoju energetike v okviru EU in seveda tudi  za nekatere druge države,« je pojasnil Peter Novak, strokovnjak za energetiko in raziskovalec z novomeške fakultete.

»Partner ima v svojem arhivu zaradi dela za EU praktično vse arhivske podatke o energetiki in gospodarstvu v Sloveniji ter  je seznanjen z cilji EU. Ima vsa potrebna orodja za simulacije različnih scenarijev in gospodarskih posledic posameznih  rešitev. Orodja so preskušena  na številnih analizah, ki jih je EU uporabila za oblikovanje nove energetske politike: energijsko učinkovitost, energetsko unijo in druge,« je nadaljeval Novak.

»Prepričan sem, da bomo s skupnim delom Ministrstva za infrastrukturo, fakultete in inštituta našli energijsko in ekonomsko najbolj primerne rešitve za bodoči razvoj energetike v Sloveniji. Ker so cilji do leta 2030 zelo natančno opredeljeni, bo prvi del analiz lahko zelo konkreten. Za drugi del, vizijo do leta 2050, pa je v skladu s pariškim sporazumom tudi znan cilj. Poti do njega pa so lahko zelo različne in ekonomsko v posameznem obdobju lahko zelo nepredvidljive. Zato bodo scenariji vsebovali najmanj pahljačo treh usmeritev, ki bodo predstavljali tri energijsko podobne, toda ekonomsko različne poti.«

»Posebna pozornost bo posvečena razvoju oskrbe z elektriko, ki bo prevzela glavnino oskrbe v letih, ki prihajajo, in obnovljivim gorivom, ki bodo pomenili glavnino akumulacije viškov elektrike iz OVE.

Upam, da se bo v okviru simulacij potrdil koncept sonaravnega energetskega sistema, ki bo osnovan na obnovljivih virih za pridobivanje elektrike in uporabi biomase za bioplin in biometanol ali etanol, oplemenitene z solarnim vodikom.

Ker smo v fazi izjemnih tehnoloških sprememb v distribuciji elektrike in pri proizvodnji biogoriv tretje generacije, na primer nemški načrti »Electricity to Liquid«, je seveda vsako tako napovedovanje povezano z riziki in zmotami. Zato je tudi pomembno, da se bo EKS noveliral na vsakih pet let in, da bodo DREN tisti, ki bodo spremljali realizacijo EKS v realnem času.

Menim, da edino država, ki ima dovolj hrane za lastno oskrbo prebivalstva, osnovno prehrano, ki je energijsko skoraj neodvisna in ima dovolj stanovanj za družine, lahko razvija pravo demokracijo in zagotavlja polno zaposlenost prebivalstva, ki s svojim delom zagotavljajo plačilo teh treh osnovnih dobrin,« je še dodal Novak.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Transport in logistika
Na železnico prihaja novi igralec, romunski Train Hungary Maganvasut
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Na železnico prihaja novi igralec, romunski Train Hungary Maganvasut 12

Ivan Novak, prokurist pri THM: Naš namen je povečati razdalje prevozov in konkurirati pri novih poslih

PA
Novice
Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Na letošnjih Dnevih energetikov Goodall o prednostih razvoja trajnostnih energetskih tehnologij, Smole o novih rešitvah na področju verižnih blokov, Lewis pa o odzivu odjemalcev na nove energetske storitve

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.