PMM

Kdo bodo zmagovalci pametnih mest

Definicij pametnega mesta je toliko, kolikor je pametnih mest, vsem pa je skupna potreba po zagotavljanju varnosti, je povedal glavni direktor Iskratela Željko Puljić.

Podporniki obveščajo

FINANCE
PMM
Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Slovenski Kontron podpisal zavezo k Podnebni pogodbi Mestne občine Kranj

Tako bodo kranjski občini pomagali zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov

FINANCE
PMM
Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb
Pametna mesta in mobilnost
DALJINSKO ODČITAVANJE PORABE ENERGENTOV
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta Enostavna rešitev za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

Za razliko od statičnih cenovnih modelov, ki se ne prilagajajo nihajočemu povpraševanju, se sistem daljinskega odčitavanja energentov odziva na podatke v realnem času

FINANCE
PMM
 V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostPodpornik projekta V Ljubljani bo digitalno urbano platformo vzpostavil T-2

Slovenska prestolnica bo pridobila sodobno orodje za upravljanje, načrtovanje in izvajanje mestnih politik, hkrati pa bo platforma služila kot enotna informacijska in komunikacijska točka med mestno upravo, meščani in gospodarstvom.

17.10.2016 19:00
Čas branja: 2 min
Kdo bodo zmagovalci pametnih mest
Pri okrogli mizi Gorenjskega foruma o pametnih mestih so sodelovali (z leve) Rok Šimenc, direktor BSC, Regionalne razvojne agencije Gorenjske, Željko Puljić, glavni direktor Iskratela, Tanja Bogataj, državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo, in Janez Bešter z ljubljanske fakultete za elektrotehniko. Dogodek je del serije regionalnih poslovnih srečanj časnika Finance.

Iskratel dela v 15 mestih v Rusiji pri kritičnih komunikacijah oziroma pri zagotavljanju učinkovitih komunikacij v izrednih situacijah. V Istanbulu delajo pri konceptu pametnega mesta, ki bo povezal prometne tokove in celovito energetsko učinkovitost mesta. V Antaliji sodelujejo pri konceptu turističnih tokov.

Algoritmi varnosti

»Z mesti po vseh državah se pogovarjamo o varnosti. Kako v matrike vgraditi algoritme varnosti in odločanja v kritičnih situacijah. Razlike pa so pri reševanju običajnih vprašanj, pri prio­ritetah: v nekaterih mestih želijo najprej urediti prometne tokove, v drugih energetiko, v tretjih pitno vodo ali odpadke. Odvisno od programov posameznih skupnostih. Opazil sem, da je ljubljanskemu županu prioritetna ureditev prometa,« je med drugim minuli teden na Gorenjskem forumu v Kranju povedal Puljić.

»V vsakem mestu imajo svoj pogled. Mi jih poskušamo razumeti in prilagoditi naše rešitve. Nekatere podpore so univerzalne, od algoritma in odločanja je odvisno, kaj in kdaj aktivirajo,« je nadaljeval Puljić. »Zmagovalec, in ne bo samo eden, bo tisti, ki bo znal na ustrezen način pripeljati množico podatkov v centre, jih na osnovi algoritmov obdelati in pripraviti za odločanje. Tudi za sprejemanje običajnih odločitev, ki jih uporabljajo potrošniki, prometniki, dispečerski centri in drugi,« je še povedal glavni direktor Iskratela.

Podatki za vse prebivalce

»Pametna skupnost pomeni, da s pomočjo informacijsko-komunikacijskih tehnologij, s pomočjo interneta, ki čedalje bolj vpliva na naše javno življenje, olajšamo vsakdanje življenje, ga naredimo bolj preprostega,« pa je povedal Janez Bešter z ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

»Digitalizacija nam daje nove rešitve in omogoča, da pridemo po drugačni poti do pravih podatkov, na podlagi katerih se lahko bolje odločamo. Ne uporablja jih samo župan s svojo ekipo, takšne podatke lahko vidijo, dopolnjujejo in uporabljajo gospodarstvo in občani. V središče pametnega mesta vstopa zadovoljen občan, lahko tudi zahteven občan, ki ima takšne informacije in zahteva konkretne rešitve,« pa je povedala Tanja Bogataj, državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo.

Pilotno pametno mesto

»Kranj je lahko pilotno pametno mesto v Sloveniji. Na začetku se je treba vprašati, kaj ljudje v Kranju želijo, in pripeljati strokovnjake za tehnološke rešitve, ki bodo to uresničili,« pa je razmišljal Rok Šimenc, direktor BSC, Regionalne razvojne agencije Gorenjske.

»Kranj ima odlično izhodišče in tradicijo,« je nadaljeval Bešter in naštel: »Podjetja gredo v smeri industrije 4.0, izvozniki se morajo posodabljati. To so odlična izhodišča. Kranj dela pri teh projektih že dolgo. Za spremembe potrebujemo dobre kadre, zato je pomemben tudi kadrovski projekt, pri katerem spodbujajo mlade k ustvarjalnosti. Kranj se je pridružil pametni specializaciji, sodeluje tudi pri slovenskem projektu referenčne digitalne države. Lahko bi rekli, da smo najbolj inovativno in prijazno mesto za občane. Ni poudarek na tehniki, najprej se moramo vprašati, kako živimo, ali imamo težave, ki jih lahko sodobni tehnološki pomočniki rešijo.«

Povezovanje s sosednjimi kraji

»Veliko pozornosti smo posvetili tej temi, prijavljamo se na različne evropske strategije. Uspeli smo na razpisu za alpski prostor, kjer bomo delali energetsko strategijo za celotno Gorenjsko. Gotovo bo poudarek na obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije,« je povedal Šimenc.

»Kranj se je povezoval z okoliškimi kraji, še preden je prišla digitalizacija,« je dodala Bogatajeva. »Koncepti, kot je pametno mesto, ne zahtevajo, da vse zagotavlja Kranj, in tudi ne, da imajo okoliški kraji samo koristi od mestne občine, ki mora zagotavljati infrastrukturo. Širše, regionalno, je treba poiskati potenciale, tudi kadrovske, povezati podjetja, izobraževalni in upravni del. Kranj se lahko oblikuje kot inovativno središče, kot projektno središče. Če si zaprt, če ne znaš potegniti potencialov iz drugih delov, lahko veliko stane. Ni bistveno, da so vsi podatki na internetu, ampak to, da imamo čim boljše podatke za odločitve,« je končala državna sekretarka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Tovarna
Partnerji sporočajo
Iskratel vpeljal program za inovativno notranje okolje in še hitrejši tržni preboj
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Iskratel vpeljal program za inovativno notranje okolje in še hitrejši tržni preboj (OGLAS)

Inovacije so gonilo današnjega sveta in konkurenčna prednost vsakega razvojno naravnanega podjetja.

Tovarna
Novice
Z digitalizacijo do preloma v razmišljanju podjetij
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Z digitalizacijo do preloma v razmišljanju podjetij

Preskok k digitalizaciji podjetij je postal potreba, saj se morajo poslovni sistemi danes izjemno hitro prilagajati spremembam, če želijo uspeti in preživeti

FINANCE
IKT
Slovenski IKT: Težav z naročili ni več, so pa zato toliko večje zaradi pomanjkanja kadrov
IKT
IKTEsad Jakupović Slovenski IKT: Težav z naročili ni več, so pa zato toliko večje zaradi pomanjkanja kadrov

Vizija, znanje, osredotočenost in odločnost bodo tudi letos odločilni za globalno konkurenčnost Slovenije na področju IKT

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti

IZVOZNIKI
Novice
Projekt notranje preobrazbe Iskratela bo poskrbel za njihov še hitrejši tržni preboj
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Projekt notranje preobrazbe Iskratela bo poskrbel za njihov še hitrejši tržni preboj 2

V Iskratelu so oblikovali interni inovacijski portal

FINANCE
Okolje & energija
Nedo, model za sodelovanje z Japonsko, bi uporabili še kje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nedo, model za sodelovanje z Japonsko, bi uporabili še kje

“Slovensko-japonski projekt Nedo je vzorčni model sodelovanja med državama bi ga lahko razširili tudi na druga področja,” je, kot so sporočili z infrastrukturnega ministrstva, povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

FINANCE
Mesto, ki se razvija na podatkih
Finance
Ana Lucia Moya Mesto, ki se razvija na podatkih 2
FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti