Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Na Dnevih energetikov: švedske izkušnje za dvig energetske učinkovitosti v podjetjih Med govorniki na letošnji konferenci Dnevi energetikov bo tudi švedska (in evropska) strokovnjakinja za energetsko učinkovitost Anette Persson iz Švedske agencije za energijo.
Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Danes na vladi samooskrba z elektriko v stanovanjskih blokih Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Kaj prinaša?
Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh Kako bodo postavili fotovoltaike za skupinsko samooskrbo v breginjskih vaseh V občini Kobarid so sklenili, da bodo dosegli energetsko samozadostnost. S platformo SunContract so podpisali pismo o nameri, po katerem bodo preučili, kako bi samozadostnost dosegli.
Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik Steklarna Hrastnik in GEN-I: s sončno elektrarno bodo pridobivali vodik V Steklarni Hrastnik je družba GEN-I Sonce postavila sončno elektrarno. Proizvajali bodo električno energijo, ki jo bodo neposredno porabili za proizvodnjo vodika.
Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice pod močnim pritskom podnebnih sprememb Zavarovalnice se soočajo z izzivi okoljskih sprememb, je povedala direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger na začetku posveta o vplivu podnebnih sprememb na slovensko gospodarstvo.

(video) V Goodyearu začeli sedmo kampanjo Pozor(!)ni za okolje

Čas branja: 1 min
19.10.2016  08:43
Dijaki so pri zniževanju ogljičnega odtisa na dobri poti, potrjuje podatek Raziskave o odnosu slovenskih dijakov do okolja: 73 odstotkov dijakov vedno ali pogosto pravilno ločuje odpadke.
(video) V Goodyearu začeli sedmo kampanjo Pozor(!)ni za okolje
Projekt Pozor(!)ni za okolje družbe Goodyear Dunlop Sava Tires je osvojil na letošnjih Dnevih energetikov prvo nagrado v kategoriji promocijski projekt. Priznanje sta prevzeli Simona Dijak (levo) in Renata Košir.
Foto: Jernej Lasic

Obveščaj me o novih člankih:  

Na razvoj okoljske zavesti dijakov najbolj vpliva družina (na 45 odstotkov anketiranih dijakov), sledijo mediji, ki vplivajo na 35 odstotkov anketiranih. »Kar 71 odstotkov anketiranih vedno ali pogosto ugaša luči in električne naprave, ko zapusti prostor, 58 odstotkov anketiranih dijakov pa si vedno ali pogosto prizadeva za varčno porabo vode,« pojasnjuje Alenka Baggia s Fakultete za organizacijske vede iz Kranja. Tam so na pobudo družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, nosilke kampanje, izvedli Raziskavo o odnosu slovenskih dijakov do okolja.

»Družba Goodyear je zavezana podpori sodelovalnim programom za zmanjševanje odpadkov, varčevanju z energijo in ustvarjanju pozitivnih učinkov za širšo družbeno skupnost. Z novim krogom kampanje Pozor(!)ni za okolje skupaj z našimi sodelavci utrjujemo Goodyearovo zavezo vračanju skupnosti. Na globalni ravni se ponovno veselimo rezultatov tega skupnega, v Goodyearu najboljšega programa na področju trajnostnega razvoja, ter kreativnih dijakov, ki sodelujejo v njem,« je v nagovoru zbranim partnerjem in mentorjem povedala Alison White, Goodyearova globalna direktorica za področje vključevanja skupnosti iz sedeža korporacije Goodyear v mestu Akron, Ohio, ZDA. 

Letošnja kampanja združuje več kot 16 tisoč dijakov s 33 srednjih šol in 30 partnerskih organizacij iz vse Slovenije. Nacionalnemu gibanju za zmanjševanje ogljičnega odtisa se je pridružil tudi stand-up komik, pisatelj in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, ki na zabaven in poučen način pomaga pri osveščanju o pomembnosti varovanja okolja: »Težnja k ekološkemu delovanju in vedenju je temeljna nujnost današnje družbe. In mladi imajo ideje, kako uresničevati zelene rešitve, zato je izvrstno, da se jih spodbuja k razmišljanju o tem, medtem ko se jih hkrati na zabaven način opozarja o okoljskih težavah. Torej, da nam ogljikov dioksid  ne vzame sape.«

Pižama bo vso šolsko leto k zmanjševanju ogljičnega odtisa mlade spodbujal tudi z avdio in video pobudami. Njegov pozdravni video:

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice (reportaža) Tako se je Janković pogajal z Grki in Siemensom 15

Spremljali smo pogajanja med grškim holdingom Mytilineos, Siemensom in ekipo mesta Ljubljana, ki kupuje opremo za bodoča plinska bloka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Tako je bilo ob največjem izpadu elektrike v Berlinu. Opozorilo za vso Evropo 14

V Berlinu je v torek ostalo brez električne energije okoli 32 tisoč gospodinjstev. Nemci ob tem ugotavljajo, kako so pripravljeni na...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Posneli smo tovornjak, ki je odložil odpadke, kamor jih ne bi smel 1

Lani smo opozorili na več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov v ljubljanskem predmestju. Preverili smo, kako jih...

OK & EN
Novice
Novice Energetika Ljubljana kupila plinski turbini od Grkov za 123 milijonov 3

Končali so pogajanja o nakupu dveh plinsko-parnih enot, ki bosta nadomestili premogovni enoti pri ogrevanju Ljubljane.

OK & EN
Novice
Novice Kdo je Simon Zajc, kandidat za okoljskega ministra 11

Vodenje ministrstva za okolje in prostor se obeta državnemu sekretarju Simonu Zajcu, ki ga na položaj predlaga SMC. Po mnenju prvaka...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Novšak: Regija potrebuje 1.200-megavatno jedrsko elektrarno 64

»V Sloveniji in na Hrvaškem skupaj primanjkuje električne energije za 1.200-megavatno jedrsko elektrarno,« je zatrdil generalni...