Izdatki za varstvo okolja zgrmeli kar za 40 odstotkov Izdatki za varstvo okolja zgrmeli kar za 40 odstotkov Skupna proizvodnja okoljevarstvenih storitev je bila v letu 2016 za 2,9 odstotka višja kot v letu 2015, skupni izdatki za varstvo okolja pa so bili za 39,6 odstotka nižji.
Embalažniki: Minister Leben, interventni zakon ima globoke luknje! Embalažniki: Minister Leben, interventni zakon ima globoke luknje! Predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo (DROE) so nanizali vrsto pripomb zoper osnutek interventnega zakona, s katerim namerava okoljsko ministrstvo rešiti kupe odpadne embalaže in odpadnih sveč.
Predstavljamo: kako bi težave z odpadki rešili komunalci Predstavljamo: kako bi težave z odpadki rešili komunalci Danes se predstavniki komunalnih podjetij sestanejo z okoljskim ministrom Juretom Lebenom. Kakšno rešitev nakopičenih odpadkov zagovarjajo.
Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? Peter Polič, direktor podjetja SMT, kjer gradijo tovarno fotovoltaičnih modulov, je povedal, kakšni bodo sončni paneli prihodnosti.
V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept V podaljšani javni obravnavi prejeli še štiri pripombe na energetski koncept Ministrstvo za infrastrukturo je v podaljšani javni obravnavi predloga resolucije energetskega koncepta prejelo še štiri pripombe, skupno jih je prejelo 29. Pripombe bodo sedaj pregledali in se z novo ministrico Alenko Bratušek do njih opredelili. Cilj ostaja, da bi energetski koncept sprejeli do konca prihodnjega leta.

(video) V Goodyearu začeli sedmo kampanjo Pozor(!)ni za okolje

Čas branja: 1 min
19.10.2016  08:43
Dijaki so pri zniževanju ogljičnega odtisa na dobri poti, potrjuje podatek Raziskave o odnosu slovenskih dijakov do okolja: 73 odstotkov dijakov vedno ali pogosto pravilno ločuje odpadke.
(video) V Goodyearu začeli sedmo kampanjo Pozor(!)ni za okolje
Projekt Pozor(!)ni za okolje družbe Goodyear Dunlop Sava Tires je osvojil na letošnjih Dnevih energetikov prvo nagrado v kategoriji promocijski projekt. Priznanje sta prevzeli Simona Dijak (levo) in Renata Košir.
Foto: Jernej Lasic

Na razvoj okoljske zavesti dijakov najbolj vpliva družina (na 45 odstotkov anketiranih dijakov), sledijo mediji, ki vplivajo na 35 odstotkov anketiranih. »Kar 71 odstotkov anketiranih vedno ali pogosto ugaša luči in električne naprave, ko zapusti prostor, 58 odstotkov anketiranih dijakov pa si vedno ali pogosto prizadeva za varčno porabo vode,« pojasnjuje Alenka Baggia s Fakultete za organizacijske vede iz Kranja. Tam so na pobudo družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, nosilke kampanje, izvedli Raziskavo o odnosu slovenskih dijakov do okolja.

»Družba Goodyear je zavezana podpori sodelovalnim programom za zmanjševanje odpadkov, varčevanju z energijo in ustvarjanju pozitivnih učinkov za širšo družbeno skupnost. Z novim krogom kampanje Pozor(!)ni za okolje skupaj z našimi sodelavci utrjujemo Goodyearovo zavezo vračanju skupnosti. Na globalni ravni se ponovno veselimo rezultatov tega skupnega, v Goodyearu najboljšega programa na področju trajnostnega razvoja, ter kreativnih dijakov, ki sodelujejo v njem,« je v nagovoru zbranim partnerjem in mentorjem povedala Alison White, Goodyearova globalna direktorica za področje vključevanja skupnosti iz sedeža korporacije Goodyear v mestu Akron, Ohio, ZDA. 

Letošnja kampanja združuje več kot 16 tisoč dijakov s 33 srednjih šol in 30 partnerskih organizacij iz vse Slovenije. Nacionalnemu gibanju za zmanjševanje ogljičnega odtisa se je pridružil tudi stand-up komik, pisatelj in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, ki na zabaven in poučen način pomaga pri osveščanju o pomembnosti varovanja okolja: »Težnja k ekološkemu delovanju in vedenju je temeljna nujnost današnje družbe. In mladi imajo ideje, kako uresničevati zelene rešitve, zato je izvrstno, da se jih spodbuja k razmišljanju o tem, medtem ko se jih hkrati na zabaven način opozarja o okoljskih težavah. Torej, da nam ogljikov dioksid  ne vzame sape.«

Pižama bo vso šolsko leto k zmanjševanju ogljičnega odtisa mlade spodbujal tudi z avdio in video pobudami. Njegov pozdravni video:

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V energetiki se vse draži: kurilno olje, plin, elektrika … 9

Se grejete na kurilno olje? Pozor, cena je že za četrtino višja kot lani in z začetkom kurilne sezone utegne še rasti

OK & EN
Novice
Novice (intervju) A. Bratušek o NEK 2, TEŠ 6, Muri, e-mobilnosti, zamenjavi grelnikov ... 7

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je pojasnila, kako gleda na ključna vprašanja v slovenski energetiki.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (video) E-mobilnost: že po sto metrih vožnje se argumenti spremenijo

Na posvetu o zeleni mobilnosti v slovenskih podjetjih so sogovorniki predstavili prve poslovne izkušnje z električnimi vozili.

OK & EN
Novice
Novice (volitve v Ljubljani, 1.) Janković, Logar, kaj bosta počela s premogom? 6

Županskima kandidatoma Zoranu Jankoviću in Anžetu Logarju smo zastavili tri okoljsko-energetska vprašanja. Objavljamo odgovor na prvega.

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin (Volitve v Ljubljani, 3.) Logar, Janković, bodo dizli še lahko vozili po Ljubljani? 3

Objavljamo odgovora kandidatov za ljubljanskega župana na tretje iz serije okoljsko-energetskih vprašanj.

OK & EN
Novice
Novice Kako s toplotnimi črpalkami ogrevajo paradižnik Lušt 5

»En lušten projekt s toplotnimi črpalkami,« je opisal pomurski projekt direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo pametne fotovoltaike. Kakšne bodo? 3

Peter Polič, direktor podjetja SMT, kjer gradijo tovarno fotovoltaičnih modulov, je povedal, kakšni bodo sončni paneli prihodnosti.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Ena zares 'lovska': Zaradi vetrnic bo medved pritisnil na naselja 1

Lovec iz Loškega Potoka je komentiral trditve okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green o nevarnosti, da bodo zaradi vetrnih elektrarn...