Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju Letos na Dnevih energetikov: kaj prinaša razogljičenje vašemu podjetju V nobenem resnem energetskem podjetju ne mislijo, da bo energetski sistem leta 2030 tak, kot je danes, pravi Gabrielle Walker, ki bo glavna govornica na konferenci Dnevi energetikov aprila letos.
(pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. (pred Davosom) Kaj najbolj skrbi svetovno elito? Ne boste verjeli. Podnebne spremembe. Organizatorji svetovnega ekonomskega foruma WEF so izdali tradicionalno poročilo o globalnih tveganjih. Vrsta uglednih ameriških finančnikov in nobelovcev pa je pozvala k uvedbi ogljičnega davka.
Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu Vrhniški predelovalec odpadkov Kemis namerava še pred koncem meseca znova zagnati proizvodnjo v polnem obsegu. Predstavniki Kemisa so o tem na sestanku obvestili novega župana Daniela Cukjatija, a tako občina kot prebivalci delovanju Kemisa še naprej nasprotujejo, je te dni poročalo več medijev.
Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Kjer bodo ljubljanski zapori, je zdaj divje odlagališče odpadkov Poslikali smo nekaj na črno odvrženih odpadkov na vzhodnem robu Ljubljane.
Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norvežani bodo gradili skladišče ogljikovega dioksida pod morskim dnom Norveška energetska družba Equinor, nekdanji Statoil, je dobila licenco norveškega ministrstva za nafto za izgradnjo skladišča ogljikovega dioksida pod morskim dnom.

Prodora pametnih mest ni več mogoče ustaviti

Čas branja: 2 min
19.10.2016  13:19
Kako se naj mesta lotijo prehoda v pametna mesta, je med drugim povedal direktor Schneider Electric Slovenija Srečko Bezjak.
Prodora pametnih mest ni več mogoče ustaviti
Niti en smart grid sistem ne more doseči rezultatov na kratek rok. Vendar pa smart grid sistemi pripomorejo k optimiziranju delovanja distribucijskih sistemov vseh energentov, pravi Srečko Bezjak iz Schneider Electric.
Foto: Schneider Electric

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Pametna mesta svojim prebivalcem zagotavljajo večjo kakovost bivanja prek oskrbe z električno energijo in plinom, hitrejšim in učinkovitejšim javnim prevozom ter boljšimi storitvami v zdravstveni oskrbi in mestni upravi.

Slovenska mesta velik del svojih finančnih sredstev pridobijo iz evropskih razpisov. Bi morali del teh sredstev nameniti v projekte pametnih mest?

Vsekakor je potrebno še več vlagati v razvoj pametnih mest. Vsa mesta imajo enake možnosti za razvoj in uvedbo rešitev, s pomočjo katerih lahko na relativno enostaven način preidejo med pametna mesta. Takšne primere mest lahko najdemo po vsem svetu, od ZDA do Brazilije in Kitajske. Trend razvoja pametnih mest v svetu poteka izjemno hitro, zato se tega trenda ne da več zaustaviti.

Kako se naj mesta lotijo prehoda v pametna mesta?

Najpomembnejše je, da se postavi pravilna smart grid infrastruktura, s katero se preko naprednih računalniških sistemov meri trenutna učinkovitost sistema za distribucijo električne energije, vode, plina in toplote. Osnovna ideja je, da se na podlagi meritve in analiz poišče mesta, kjer se investira v klasično infrastrukturo, sodobnejšo in učinkovitejšo opremo in naprave. Vse to  z namenom, da se doseže največje znižanje izgub, ob hkratnem dvigu kakovostne oskrbe.

Splošna javnost področje smart city tehnologij razume na nivoju pametne razsvetljave oziroma podobnih projektov. Kolikšne prihranke lahko mesta ustvarijo s pomočjo digitalizacije in infrastrukture mest?

Res je, da se danes kot glavni argument, zakaj investirati v smart grid, izpostavlja velike prihranke vseh energentov. Energetska dilema kaže, da se bodo potrebe po energiji v naslednjih 40 letih podvojile glede na današnje potrebe, pri tem pa se morajo emisije ogljikovega dioksida v istem obdobju znižati za polovico, da bi dosegli trajnostni razvoj prihodnjih rodov. Če upoštevamo tudi dejstvo, da so energenti, ki jih imamo na razpolago, omejeni, lahko smatramo, da moramo že danes poiskati način, kako v teh 40 letih povečati energetsko učinkovitost kar za štirikrat.

Torej moramo na takšne projekte gledati dolgoročno?

Niti en smart grid sistem ne more doseči rezultatov na kratek rok. Vendar pa smart grid sistemi pripomorejo k optimiziranju delovanja distribucijskih sistemov vseh energentov. Če se temu dodaja tudi smart grid rešitve na ravni velikih porabnikov ter kasneje tudi manjših in hišnih porabnikov, bi lahko ustvarili 30-odstotne prihranke električne energije, 15-odstotne prihranke  pri izgubi pitne vode, ali pa bi za 20 odstotkov skrajšali  čas, ki ga preživimo v javnem prevozu.

Nam lahko predstavite nekatere primere dobrih praks?

København je bil leta 2014 razglašen za najpametnejše mesto v Evropi, ker je uspel znižati emisije ogljikovega dioksida na zgolj dve toni na prebivalca letno, njihov končni cilj, pa je do leta 2030 postati ogljično nevtralno mesto. Drug primer, od katerega se lahko veliko naučijo tudi mesta v naši regiji, je Dunaj, kjer so ustanovili javno-zasebno organizacijo, ki se ukvarja z razvojem smart city strategij in rešitev. Njihov cilj je, da do leta 2030 50 odstotkov celotne proizvodnje električne energije, ki je mesto potrebuje, dobijo iz sončnih elektrarn.

 

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Koliko morate odšteti za po novem plačljive plastične vrečke 31

V Mercatorju in Sparu smo preverili, koliko stane plastična vrečka na samopostrežni blagajni in kako jo dobite.

OK & EN
Novice
Novice Božično darilo Magni: Arso ji je izdal okoljevarstveno dovoljenje 14

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je izdala okoljevarstveno dovoljenje Magni Steyr za obratovanje naprave Magna Nukleus v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 1: omrežnina za elektriko bo za gospodinjstva malce nižja

V tipičnem gospodinjstvu, ki porabi 3.500 kilovatnih ur električne energije na leto, bodo v letu 2019 plačali osem evrov manj omrežnine...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 51

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od...

OK & EN
Novice
Novice Goodyear do gradbenega dovoljenja po novem zakonu v štirih mesecih 2

Goodyear Dunlop Sava Tires je po integralnem postopku prišel do gradbenega dovoljenja v štirih mesecih. To je prvo gradbeno dovoljenje...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Elektro Božiček 2: tudi stanovalcem blokov samooskrbne fotovoltaike

Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili predlog Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov in jo dali v javno...

OK & EN
Odpadki
Odpadki (video, foto) V Ljubljani je gora odpadkov, ki se kar nočejo pospraviti

Julija smo poročali o kupu, v katerem je bilo več kot 20 tisoč kubičnih metrov gradbenih odpadkov podjetja KPL. V podjetju so...

OK & EN
Novice
Novice Izbrali prvo slovensko inženirko leta

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika.