Okolje & energija

Kdaj pridejo nove subvencije za obnovljive vire in soproizvodnjo

Evropska komisija je pred nekaj dnevi podprla shemo za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in električne energije. Kdaj pa lahko imetniki takšnih naprav pričakujejo denar?

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo

V Kočevju so s prehodom na obnovljive vire postali neodvisni od nihanja cen energentov na svetovnih trgih; kako so gradili lokalno verigo oskrbe z biomaso

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

20.10.2016 22:47
Čas branja: 1 min

Kako bo tekel postopek? Najprej bo morala vlada sprejeti Uredbo o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov in v soproizvodnji z visokim izkoristkom, in jo objaviti v Uradnem listu. Po zelo optimističnem scenariju bi se to lahko zgodilo v šestih tednih, so nam odgovorili z ministrstva za infrastrukturo.  Ko bo uredba uveljavljena, bo Agencija za energijo lahko objavila javni poziv, pa so zapisali v agenciji.

Osnutek uredbe je bil v javni obravnavi konec leta 2014. V priglasitev so ga posredovali Evropski komisiji, in sicer kot sestavni del podlag za spremembo podporne sheme za obnovljive vire in soproizvodnjo. V Bruslju so predlog sprememb podporne sheme potrdili, a tudi določili dodatne zaveze za skladnost sheme s smernicami za državne pomoči. Te zaveze bodo vključili v predlog uredbe, potem bodo predlog posredovali v medresorsko usklajevanje in potem bo uredba pripravljena za sprejem na vladi.

Je mogoče že dobiti kaj podatkov iz uredbe, na primer o višini sredstev v shemi, smo še vprašali infrastrukturno ministrstvo. »Izhodišča glede pogojev je sprejela Vlada RS, na podlagi  25. člena energetskega zakona, in sicer ob sprejemu letne energetske bilance leta 2015,« so odgovorili.

Po doslej objavljenih informacijah bo v shemi deset milijonov evrov. Sončnim elektrarnam bosta namenjena dva milijona evrov, preostalo pa kogeneracijam na plin in vetrnicam.

V shemo bodo uvedli razpisni postopek in pomoč podeljevali na podlagi konkurenčnega postopka. Podporo bodo dobili najbolj konkurenčni projekti, zagotovljena pa bo konkurenca med potencialnimi upravičenci in posameznimi tehnologijami, so zapisali na spletni strani infrastrukturnega ministrstva.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Članki
Bruseljske zakonodajne prioritete v letu 2018
FINANCE
Okolje & energija
Nared nova podpora za obnovljive vire in kogeneracije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nared nova podpora za obnovljive vire in kogeneracije

V Agenciji za energijo so objavili tretji javni poziv k prijavi naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov in naprav za soproizvodnjo za vstop v podporno shemo.

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.

FINANCE
Okolje & energija
Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov

Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov naj ne bo več vezana na eno lokacijo in enega lastnika, predlagajo poslanci Levice v predlogu dopolnitve Energetskega zakona.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Okolje & energija
Kako pospešiti inovacije v elektroenergetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako pospešiti inovacije v elektroenergetiki

Regulirana podjetja v elektroenergetiki vlagajo manj sredstev v inovacije in razvoj kot pa podjetja, postavljena na trg, je opozorila direktorica Agencije za energijo Duška Godina.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo