Okolje & energija

Kako je Plastika Skaza postala družba recikliranja

Skrb za okolje je v središču naših usmeritev, so zapisali v velenjski Plastiki Skaza v uvodu prijave na razpis za okolju prijazno podjetje.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

09.11.2016 07:00
Čas branja: 2 min
Kako je Plastika Skaza postala družba recikliranja
Direktorica Plastike Skaza Tanja Skaza je lani sodelovala na več kot 60 okroglih mizah, na katerih so bile v ospredju ekološke teme.

Odgovorna raba naravnih virov, uvajanje čistejših tehnologij in zmanjševanje vplivov na okolje. Tako se med drugim kaže skrb Skaze za okolje. Sistem ravnanja z okoljem ISO 14001:2004 so uvedli leta 2008, pridobili so tudi certifikat IWAY oziroma IKEA WAY.

Cilj: reciklirani materiali, kjer je le mogoče

Naštejmo nekaj primerov. Dobavitelje so seznanili s trajnostnim razvojem in skrbjo za okolje in skupaj zamenjali staro papirno embalažo z izmenljivo. Količino odpadnega papirja so tako zmanjšali s 76 na 46 ton. Odpadek pri plastični embalaži so zmanjšali s16 na 12 ton, s povratno kartonsko embalažo pa so zmanjšali odpadno embalažo za 36 odstotkov.

Vsako leto predelajo prek 500 tisoč ton plastike, od tega je polovica reciklatov. Za pohištveno industrijo že v razvojni fazi oblikujejo izdelke tako, da so narejeni iz reciklirane plastike. Tako spodbujajo kroženje plastike. Cilj podjetja je uporaba recikliranih materialov v vseh izdelkih, kjer je takšna raba mogoča.

Od leta 2014 so povečali uporabo recikliranega materiala za 150 odstotkov, prihodnje leto jo bodo še za 60 odstotkov. Z uporabo tone reciklirane plastike prihranijo 494 kilogramov toplogrednih plinov in 10 tisoč kilovatnih ur energije.

Za proizvodnjo uporabljajo zeleno energijo, energetsko učinkovitost so povečali za 20 odstotkov, izpuste ogljikovega dioksida pa zmanjšali za 20 odstotkov. Gradijo nov objekt, s katerim bodo prihranili 15 odstotkov energije. Stroške ogrevanja, komunalnih odpadkov in odpadne embalaže so zmanjšali za od tri do deset odstotkov.

Analiza celotnega življenjskega cikla

Za vsak izdelek pripravijo analizo LCA, ki temelji na okoljskem življenjskem ciklu izdelka od pridobivanja surovin, energetskih virov, prek proizvodnje in transporta do ravnanja z izdelkom po uporabi. Na celoten življenjski cikel izdelka mislijo že pri razvoju izdelka in uporabljajo nove materiale in tehnike, ki omogočajo recikliranje izdelkov. Iz plastenk PET so izdelali linijo Solo. Redno izvajajo preglede, na primer odpadnega mulja in olja v lovilniku za olje in ločevalnikov za olj.

V Plastiki Skaza želijo prepoznati potrebe kupcev, na primer iz pohištvene, avtomobilske in elektro industrije. Njihove potrebe uresničujejo tako, da upoštevajo trajnostni razvoj v celotnem procesu in na končnih izdelkih.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Aktualno
Eden najkompetentnejših medicinskih laboratorijev v državi
Medicina danes
AktualnoLucija B. Petavs Eden najkompetentnejših medicinskih laboratorijev v državi

Decembra lani je Laboratorij za klinično biokemijo in hematologijo, tudi 24-urni laboratorij Klinike Golnik pridobil ugledno mednarodno akreditacijo ISO 15189.

Tovarna
Partnerji sporočajo
Energetsko upravljanje kot pomemben vidik pametnih tovarn
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Energetsko upravljanje kot pomemben vidik pametnih tovarn (OGLAS)

Aktivno upravljanje z energijo in energenti v industriji zagotavlja skladnost z evropskimi smernicami ter s standardom ISO 50001 in istočasno zmanjšuje stroške ter povečuje konkurenčnost podjetja.

FINANCE
Transport in logistika
Top službe v logistiki
Transport in logistika
Transport in logistikaTOP JOB Top službe v logistiki

Pregledali smo ponudbo služb v panogah logistika in promet ter izbrali najboljše ta hip

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Topjob
Top službe - Google zaposli Slovenca; službe še v Pipistrelu, Žitu, Magni, DUTB, Krki in še 15 podjetjih
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - Google zaposli Slovenca; službe še v Pipistrelu, Žitu, Magni, DUTB, Krki in še 15 podjetjih

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
IKT
Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti
IKT
IKTMiran Varga Kaj bo prinesel novi zakon o informacijski varnosti

Evropska unija bo z uveljavitvijo Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR) in Direktive za varnost omrežij in informacij (direktiva NIS) poskrbela, da bo informacijska varnost v poslovnih okoljih postala stvar osebne higiene. Slovenija pa bo v kratkem dobila zakon o informacijski varnosti.

FINANCE
Topjob
Top službe - več priložnosti za direktorje; zaposlujejo tudi Petrol, 2TDK, Bisol, Filc, Opecov sklad, SAP in še 15 podjetij
FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.