Okolje & energija

Krožno gospodarstvo rdeča nit vladnega obiska Kočevske

Kočevsko-ribniška regija je v okviru črpanja evropskih sredstev pripravila projekte v skupni višini dobrih 90 milijonov evrov sredstev (z DDV): hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske, oskrba s pitno vodo na območju Sodražica – Ribnica - Kočevje in oskrba s pitno vodo na območju Suhe krajine.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

08.11.2016 16:27
Dopolnjeno: 08.11.2016 16:49
Čas branja: 2 min

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je prvi dan dvodnevnega regijskega obiska vlade RS v jugovzhodni Sloveniji obiskala Občino Kočevje in se udeležila strokovnega posveta z naslovom Regijski potenciali krožnega gospodarstva. Skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem je obiskala podjetje Melamin v Kočevju, so sporočili z okoljskega ministrstva.

V Občini Kočevje je ministrica z županom Vladimirjem Prebiličem med drugim govorila o dveh projektih oskrbe s pitno vodo, in sicer na območju Sodražica – Ribnica – Kočevje (SORIKO) ter območju Suhe Krajine. Namen projekta SORIKO, v skupni vrednosti skoraj 31 milijonov evrov (z DDV), je zagotovitev zanesljive oskrbe z varno in zdravo pitno vodo, izboljšanje hidravličnih karakteristik omrežja in priključitev novih prebivalcev na javno vodovodno omrežje.

Zgrajenih bo skoraj 66 km cevovodov, tri čistilne naprave za pripravo pitne vode, 11 črpališč in štirje vodohrani. S tem bo 25 tisoč prebivalcev deležnih boljše in varnejše oskrbe s pitno vodo, na novo bo priključenih 1.378 prebivalcev. V okviru projekta oskrbe s pitno vodo na območju Suhe krajine (občine upravičenke - Žužemberk, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Dobrepolje in Kočevje), v skupni vrednosti dobrih 36 milijonov evrov, bodo zgradili 152 km cevovodov, sedem črpališč in 16 vodohranov.

Ministrica si je ogledala tudi sanirano strugo reke Rinže. V okviru sanacijskih del se je iz struge odstranilo mulj na odseku od zapornic do športne dvorane in saniralo desnobrežni zid v dolžini približno 80 m. Vrednost del je znašala 450.000 evrov.

Ministrica se je nato udeležila posveta z naslovom »Potenciali krožnega gospodarstva v JV regiji«, ki ga je pripravilo Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje. Poudarila je, da so spremembe v današnjem svetu neizbežne, da ekonomski modeli težijo k neprestani nadgradnji in inovativnosti, ključno pa je upravljanje z naravnimi viri in sredstvi, ki mora biti premišljeno, če želimo ohraniti ekonomsko, okoljsko, kot tudi družbeno stabilnost.

»S tem namenom in da bi vzpostavili dodatne pogoje za trajnostno rast in razvoj, povečano konkurenčnost gospodarstva, nova delovna mesta ter kakovost življenja tudi v prihodnje si je vlada zastavila prehod v zeleno gospodarstvo ter lansko leto sprejela Okvirni program prehoda v zeleno gospodarstvo z načrtom aktivnosti. Tako je proces prehoda v zeleno gospodarstvo, z ekonomskim modelom krožnega gospodarstva, v Sloveniji opredelila kot del naše dolgoročne razvojne strategije in v preteklem tednu začeli z mesecem krožnega gospodarstva.«, je še izpostavila ministrica in dodala: »Na Ministrstvu za okolje in prostor se zavedamo, da je naš interes za uveljavitev krožnega gospodarstva v prvi vrsti okoljski – krožno gospodarstvo je model, ki omogoča sistematično zmanjševanje vpliva človeka na okolje. Nedvomno pa se ta okoljski vidik, skupaj s koristmi, ki jih prinaša, lahko dobro povezuje z gospodarskimi koristmi in priložnostmi, ki jih prinaša bolj trajnostno gospodarstvo.«

 Skupaj s predsednikom vlade Cerarjem je ministrica obiskala podjetje Melamin, ki sprejema in uresničuje zaveze iz Svetovne listine Programa odgovornega ravnanja (POR), ki ga v Sloveniji vodi GZSZdruženje kemijske industrije. S podpisom svetovne listine se podjetje med drugim zavezuje k varovanju ljudi in okolja (s stalnim izboljševanjem svojega delovanja na področju okolja, varnosti in zdravja pri delu, varnosti obratov, procesov in tehnologij ter varnosti kemijskih izdelkov in skrbništva nad izdelki vzdolž dobavne verige) in k doprinosu k trajnostnemu razvoju (z izboljšanjem učinkov ravnanja podjetja, širjenjem gospodarskih priložnosti ter razvojem inovativnih tehnologij in drugih rešitev za sodobne družbene izzive), so še sporočili z okoljskega ministrstva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Prav je, da Cerar izgubi volitve
Finance
Rok Pikon Prav je, da Cerar izgubi volitve 25

Dobra vlada bi razmišljala o tem, kako znižati DDV, in ne o tem, kako ga še zvišati.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Okolje & energija
V Davosu podelili nagrade za dosežke v krožnem gospodarstvu
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Davosu podelili nagrade za dosežke v krožnem gospodarstvu

V Davosu so sinoči podelili nagrade The Circulars 2018 za globalne dosežke na področju krožnega gospodarstva. Med šest finalistov izbora se je v kategoriji Circular Leadership uvrstila direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change Ladeja Godina Košir. Nagrado je prejel glavni izvršni direktor Royal Philipsa Frans Van Houten.

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

FINANCE
Okolje & energija
V Davosu tudi slovensko krožno gospodarstvo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar V Davosu tudi slovensko krožno gospodarstvo 1

Med letošnjimi šestimi finalisti za nagrado »Circular Leadership« na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu je tudi Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change.

FINANCE
Slovenija potrebuje nov cilj
Finance
Rok Pikon Slovenija potrebuje nov cilj 13

Cilj Slovenije bi moral biti, da se povprečna neto plača v državi v petih letih zviša na 1.500 evrov; postati vozlišče krožnega gospodarstva in zelena referenčna država v digitalni Evropi pač nista dobra cilja ...

FINANCE
Okolje & energija
Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Mariboru 1,7 milijona evropskih sredstev za razvoj trajnostnega gradbeništva.

Mariborsko podjetje v večinski javni lasti Nigrad, zavod Inštitut Wcycle Maribor in Zavod za gradbeništvo Slovenije so bili decembra uspešni na evropskem razpisu za sistemske, eko-inovativne pristope k novim krožnim poslovnim modelom za trajnostno gradbeništvo.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo