Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Slovenija išče elektriko čedalje bolj proti vzhodu Evrope Ključen energetski izziv je pridobivanje energije iz nefosilnih virov in ob tem izboljšati življenjski standard, je povedal na konferenci Dnevi energetikov generalni direktor Gen energije Martin Novšak.
Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo ponovno išče interesente za interventni odvoz odpadne embalaže Ministrstvo za okolje in prostor je v začetku tedna objavilo nov javni razpis za prevzem in obdelavo odpadne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč. Gre za odvoz na območjih, kjer v prvem javnem naročilu ni bilo zanimanja ponudnikov, ministrstvo pa je tokrat naročilo razbilo v manjše dele.
Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Podnebne spremembe so za posel veliko slabše kot katerikoli predpis Ali podnebni ukrepi zmanjšujejo konkurenčnost evropskih podjetij, smo med drugim vprašali Gabrielle Walker, mednarodno strokovnjakinjo za trajnostno poslovanje.
V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V obratu z odpadki v Lenartu spet zagorelo V sortirnici odpadkov podjetja Salomon v Lenartu je danes nekaj pred 18. uro spet zagorelo. Gasilska intervencija poteka, so sporočili mariborski policisti.
Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče Končan prvi remont črpalne hidroelektrarne Avče V Soških elektrarnah Nova Gorica so po osmih letih obratovanja končali prvi remont agregata črpalne hidroelektrarne Avče. Končali so ga pred načrtovanim rokom.

Ljubljanska kurilna naprava za Nemčijo in Švico

Čas branja: 2 min
13.11.2016  10:30
V ljubljanskem podjetju Inovatika so razvili hestio 48h, malo kurilno napravo za centralno ogrevanje eno- ali dvostanovanjske stavbe. Naprava ima vrsto posebnosti.
Ljubljanska kurilna naprava za Nemčijo in Švico

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Hestia 48h vsebuje vse elemente kotlovnice v enem: zgorevalni del, zalogovnik toplote, zalogovnik goriva, obtočne črpalke, ekspanzijsko posodo, regulacijske naprave za ogrevalni in zgorevalni sistem in zalogovnik toplote.

Izkoristek boljši od zahtevanega

Zaščiten zgorevalni sistem zagotavlja predpisane emisijske parametre pri vseh obremenitvah od pet kilovatov do nazivne moči zgorevanja 15 kilovatov. Naprava presega izkoristek, ki ga zahtevajo evropski standardi. Tloris postavitve znaša en kvadratni meter, zaloga goriva zadošča pri povprečni porabi toplote 10 kilovatov za dva dni obratovanja.

Naprava ima certifikat, ki potrjuje skladnost z vsemi varnostnimi zahtevami, pri izkoristku in emisijah pa dosega razred pet v sposobnosti za kurjenje s poleni. Dosežen izkoristek naprave je 89,2-odstoten, medtem ko standardi EU zahtevajo za samostojen kotel enake moči 88,2-odstoten izkoristek.

Hestia 48h je izdelana iz kakovostnega jekla, zahtevni deli so iz nerjavnega jekla, izolacijski materiali so keramična volna, temperaturno odporen beton in vermikulit. Poraba električne energije med obratovanjem je med 25 in 50 vatov. Pri obratovanju nastane na tono polen približno 10 kilogramov pepela z majhno količino ogljika. Emisija prahu znaša šestino dovoljene, emisija ogljikovega monoksida pa desetino dovoljene.

Merijo tudi na tuje trge

V drugem letu prodaje so s hestio 48h dosegli med osem in deset odstotkov slovenskega trga. Dobre možnosti imajo tudi v Avstriji, Nemčiji in Švici, kjer delijo subvencije do 50 odstotkov cene naprave. V teh državah razmišljajo o prodaji okoli deset tisoč naprav po maloprodajni ceni okoli devet tisoč evrov. Ciljna skupina so samostojne hiše s površino do 300 kvadratnih metrov in manjše delavnice v primestnih naseljih, kjer ni daljinskega ogrevanja ali zemeljskega plina. Na letni ravni ima naprava za okoli 30 odstotkov večji izkoristek goriva, z enkratnim nalaganjem pa lahko v ogrevalni sezoni deluje od dva do pet dni.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika V Nemčiji trdijo, da e-avto onesnažuje bolj od dizla in navijajo za vodik ter zeleni metan 33

Trije nemški raziskovalci so objavili študijo, v kateri trdijo, da je ogljični odtis električnega avta v Nemčiji večji od dizelskega....

OK & EN
Elektrika
Elektrika GEN-I: to je sončna elektrarna, ki ni vključena v nobeno podporno shemo

GEN-I in Steklarna Hrastnik sta predstavila projekt za pridobivanje vodika in sončno elektrarno, ki bo projektu zagotovila elektriko.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdo sta Besek in Brankovič, ki sta pred nekaj dnevi prišla v HSE 3

Nadzorni svet HSE je včeraj na izredni seji za začasnega poslovnega direktorja imenoval Tomaža Beska, člana nadzornega sveta družbe,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Projekt, ki bo v Lučah omogočil, da si bodo lahko vso elektriko proizvedli sami in iz obnovljivih virov 1

Petrol, Elektro Celje in ljubljanska fakulteta za elek­trotehniko postavljajo v Lučah v Zgornji Savinjski dolini prvo slovensko...

OK & EN
Novice
Novice V Ljubljani podpisana pogodba, težka krepko čez sto milijonov 3

V Energetiki Ljubljana so podpisali pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Prihajajo spremembe pri prispevkih za samooskrbne elektrarne

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo je na okrogli mizi elektrodistribucije napovedal spremembe pri obremenitvah elektrarn za...

OK & EN
Elektrika
Elektrika V GEN-I bodo zaposlili sto novih sodelavcev »za zeleno revolucijo v Sloveniji«

Iz Skupine GEN-I so sporočili, da iščejo nove sodelavce s področja naravoslovnih, ekonomskih in humanističnih ved: »Z vrhunsko ekipo...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Stanovalci blokov, tu boste izvedeli, kako lahko postavite sončno elektrarno

Po novem lahko tudi stanovalci blokov postavijo sončno elektrarno za samooskrbo. To pa še ni vse, za ogrevanje sanitarne vode lahko...