Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Letošnji Dnevi energetikov bodo usmerjeni v Energy efficiency first* Aprila bo tradicionalno in najpomembnejše letno srečanje slovenskih energetikov z bogatim strokovnim programom in energetskimi nagradami.
'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' 'Elektrarne na blokih bodo poganjale kot gobe po dežju' Družba GEN-I je na stanovanjskem bloku na Jesenicah postavila prvo samooskrbno elektrarno na večstanovanjski stavbi. Taki projekti bodo poganjali kot gobe po dežju, je napovedal predsednik uprave GEN-I Robert Golob.
Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani manj zelene elektrike kot predlani. In tudi manj izplačanih podpor. Lani je bilo izplačanih za šest odstotkov manj podpor za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in soproizvodnje kot leta 2017.
Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? Leben bo vztrajal proti frackingu. Kaj pravijo v Ascentu? »Vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji,« je v sredo povedal okoljski minister Jure Leben. Družbo Ascent Resources, ki v Prekmurju črpa zemeljski plin, smo prosili za komentar.

Ljubljanska kurilna naprava za Nemčijo in Švico

Čas branja: 2 min
13.11.2016  10:30
V ljubljanskem podjetju Inovatika so razvili hestio 48h, malo kurilno napravo za centralno ogrevanje eno- ali dvostanovanjske stavbe. Naprava ima vrsto posebnosti.
Ljubljanska kurilna naprava za Nemčijo in Švico

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Hestia 48h vsebuje vse elemente kotlovnice v enem: zgorevalni del, zalogovnik toplote, zalogovnik goriva, obtočne črpalke, ekspanzijsko posodo, regulacijske naprave za ogrevalni in zgorevalni sistem in zalogovnik toplote.

Izkoristek boljši od zahtevanega

Zaščiten zgorevalni sistem zagotavlja predpisane emisijske parametre pri vseh obremenitvah od pet kilovatov do nazivne moči zgorevanja 15 kilovatov. Naprava presega izkoristek, ki ga zahtevajo evropski standardi. Tloris postavitve znaša en kvadratni meter, zaloga goriva zadošča pri povprečni porabi toplote 10 kilovatov za dva dni obratovanja.

Naprava ima certifikat, ki potrjuje skladnost z vsemi varnostnimi zahtevami, pri izkoristku in emisijah pa dosega razred pet v sposobnosti za kurjenje s poleni. Dosežen izkoristek naprave je 89,2-odstoten, medtem ko standardi EU zahtevajo za samostojen kotel enake moči 88,2-odstoten izkoristek.

Hestia 48h je izdelana iz kakovostnega jekla, zahtevni deli so iz nerjavnega jekla, izolacijski materiali so keramična volna, temperaturno odporen beton in vermikulit. Poraba električne energije med obratovanjem je med 25 in 50 vatov. Pri obratovanju nastane na tono polen približno 10 kilogramov pepela z majhno količino ogljika. Emisija prahu znaša šestino dovoljene, emisija ogljikovega monoksida pa desetino dovoljene.

Merijo tudi na tuje trge

V drugem letu prodaje so s hestio 48h dosegli med osem in deset odstotkov slovenskega trga. Dobre možnosti imajo tudi v Avstriji, Nemčiji in Švici, kjer delijo subvencije do 50 odstotkov cene naprave. V teh državah razmišljajo o prodaji okoli deset tisoč naprav po maloprodajni ceni okoli devet tisoč evrov. Ciljna skupina so samostojne hiše s površino do 300 kvadratnih metrov in manjše delavnice v primestnih naseljih, kjer ni daljinskega ogrevanja ali zemeljskega plina. Na letni ravni ima naprava za okoli 30 odstotkov večji izkoristek goriva, z enkratnim nalaganjem pa lahko v ogrevalni sezoni deluje od dva do pet dni.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Začelo se je: v ZDA razglasili prvi podnebni stečaj 10

Kalifornijska energetska družba PG&E je ta teden vložila zahtevo za zaščito pred upniki, kar so tudi največji ameriški časniki...

OK & EN
Novice
Novice POP TV: Arso zavrnil Marinčkov ugovor zoper izdano okoljevarstveno dovoljenje 60

Ministrstvo za okolje in prostor je za POP TV potrdilo, da je izdalo odločbo, s katero je zavrnilo ugovor predsednika novomeške okoljske...

OK & EN
Novice
Novice Kako so Nemci vlekli Bulčevo v mazohistično debato o dizlih in zraku 12

V Nemčiji se že več tednov prepirajo o tem, ali so meje za koncentracije onesnaževal v zraku prenizke. Debata je javna, a tudi...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenski oljkar bo delal stroje, ki prinašajo revolucijo v izdelavo olja 4

Proizvodnja oljčnega olja z ultrazvokom, inovacija Bena Bajde iz Izole, prihrani 15 odstotkov elektrike in 30 odstotkov antioksidantov....

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kaj prinaša nemško slovo od premoga Sloveniji 36

Člani nemške Kohlekommission, premogovne komisije, so se v soboto sporazumeli, da bodo v nemških elektrarnah kurili premog najdlje do...

OK & EN
Kadrovski pretresi v skupini HSE 3

TEŠ bo dobil že sedmega, HSE pa šestega direktorja v zadnjih osmih letih

OK & EN
Novice
Novice Odstopil je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne 4

Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt je odstopil, postopki za imenovanje novega tečejo, so sporočili iz...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Primorski trgovec z elektriko E3 bo v nakup morda ponujen še drugim

Varuh konkurence ni zadovoljen s tem, da bi hčerinsko družbo Elektra Primorska kupil HSE. Kdo se še zanima za E3 in kdo bi se še lahko?