Tak je sto milijard evrov težak nemški podnebni sveženj. Poglejte, kaj prinaša. Tak je sto milijard evrov težak nemški podnebni sveženj. Poglejte, kaj prinaša. Predstavljamo podnebne ukrepe, ki jih je v petek po več kot 24-urnih pogajanjih sprejela nemška vladna koalicija z Angelo Merkel na čelu.
Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kaj bo Šarec počel na najpomembnejšem podnebnem vrhu po Parizu 2015 Kabinet predsednika vlade smo prosili za opis načrtov, ki jih bo premier zastopal na podnebnem vrhu OZN.
V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt V Nemčiji bodo danes predstavili podnebni načrt Nemška vlada bo danes predvidoma razkrila načrt za zaščito podnebja. Načrt bi lahko dodatno obremenil nemške blue chipe za več milijard evrov.
Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na vladi zavrnjeno posredovanje Bratuškove v družbah ELES in Borzen Na dnevni red današnje seje vlade sta bila uvrščena predloga za spremembe aktov o ustanovitvi družb ELES in Borzen, vendar nista bila sprejeta.

Lekova inovacija za utrjevanje trajnostne proizvodnje

Čas branja: 2 min
14.09.2016  16:00
V Leku, članu skupine Sandoz, so razvili nov postopek za pripravo ključnega intermediata učinkovine kabergolin, ki se uporablja za zdravljenje parkinsonove bolezni.
Lekova inovacija za utrjevanje trajnostne proizvodnje
Zlati inovatorji iz Leka in Fakultete za farmacijo.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Lek dodaj
Grand hotel Union dodaj
Sandoz dodaj

Postopek je ekološko sprejemljivejši in varnejši od doslej znanih. Drugi proizvajalci te učinkovine uporabljajo pri takšni proizvodnji zelo strupene reagente kot so na primer cianogen bromid ali soli merkaptanov. Obe vrsti reagentov pomenita velik izziv pri uporabi tako za varnost zaposlenih kot tudi zaradi možnih negativnih vplivov na okolje.

Najmanj nevaren od vseh možnih reagentov

V Leku so se zato odločili za uporabo reagenta TrocCI ob dodatku organskega katalizatorja in izkazalo se je, da je ta najmanj nevaren od vseh možnih reagentov. Katalitski postopek so odkrili prvi na svetu, skrajšali so reakcijski čas, povečali izkoristek produkta ter bistveno zmanjšali porabo reagentov in topil. Novoodkrita katalitska sinteza je zato ekološko sprejemljivejša in varnejša od tistih, ki so doslej znane v literaturi.

Tehnologijo in proces, ki sestavljata inovacijo, so zaščitili z evropskim patentom. Za izvedbo inovacije so Lekovi raziskovalci morali uporabiti vrhunsko znanost, o čemer priča znanstvena objava na temo inovacije v eni izmed vodilnih znanstvenih revij na področju uporabne kemije Organic Process Research & Development. Prav tako je objavo inovacije izpostavilo Ameriško Kemijsko Društvo v svoji spletni publikaciji »Noteworthy Chemistry«, ki povezama najbolj inovativne ideje iz širšega nabora kemijske literature. Na ta način pridobljen kabergolin so registrirali v Nemčiji, Italiji, Franciji, Švedski, Nizozemski, Danski in Poljski. V drugi polovici leta 2013 pa so izdelek s to učinkovino uvedli na trg.

Ker so že imeli večino infrastrukture, niso potrebovali nove procesne opreme, ampak so izvedli le manjše prilagoditve obstoječe procesne opreme. S tem so obstoječo procesno opremo in material, reaktorje, filtre, sušilnike in mline več uporabljali in povečali učinkovitost njihove rabe.

Gradnja zelene industrije

V postopku porabijo minimalno količino vode, vse reakcijske stopnje namreč potekajo v organskih topilih. Odpadne vode odvajajo in čistijo na čistilni napravi v Domžalah. Odpadna topila se reciklirajo, ostanki pa se kot odpadek odstranijo v Lekovi sežigalnici v Lendavi ali pa pri zunanjih pooblaščenih odstranjevalcih odpadkov.

Inovacija je prinesla 1,7-krat večji izkoristek produkta in trikrat krajši procesni čas reakcije. Poleg tega z inovacijo utrjujejo trajnostna načela proizvodnje in gradijo zeleno industrijo: z njo so zmanjšali porabo surovin in za vsaj 30 odstotkov zmanjšali tudi količino odpadkov. Izpuste toplogrednih plinov so zmanjšali za več kot 200 kilogramov na kilogram izdelane učinkovine.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Elektrika
Elektrika Poglejte, kaj piše v slovenskem patentu za shranjevanje električne energije 5

Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici je spomladi presenetil z informacijo, da je izumil postopek za shranjevanje električne energije v...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Nor birokratski zaplet, ki zavira razmah fotovoltaik 1

Sosedje, ki ne živijo v istem bloku, potrebujejo za skupnostno fotovoltaiko gradbeno dovoljenje, ki pa ga ne morejo dobiti, ker je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Z umetno inteligenco do prihrankov elektrike pri toplotnih črpalkah

Švicarski raziskovalci so razvili metodo, pri kateri z uporabo umetne inteligence oblikujejo novo generacijo kompresorjev toplotnih...

OK & EN
Novice
Novice (dopolnjeno) Pripravljen je nov osnutek energetskega načrta. Poglejte, kaj pravi o NEK 2 in TEŠ 6 5

Končana je različica 4.0 celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Odločitev o NEK 2 je eden ključnih izzivov.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Zakaj so jedrske elektrarne na Kitajskem cenejše kot na zahodu 1

Kakšni so ekonomski vidiki jedrske energije in kakšna je njena sprejemljivost v javnosti? O tem bodo med drugim govorili septembra v...

OK & EN
Novice
Novice Zakaj je moralo podjetje Paradajz vrniti prejeto subvencijo 4

Na Pomurskem forumu Financ smo govorili o uporabi termalne vode in geotermalne energije v pomurskem gospodarstvu.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Kdaj se bomo v resnici odločali o drugem bloku jedrske elektrarne 6

Če želimo doseči podnebne cilje, moramo omogočiti enakovredno in nevtralno obravnavo vseh nizkoogljičnih tehnologij za proizvodnjo...