Okolje & energija
Komentar

Trumpovi oblaki nad zelenim gospodarstvom

Ameriška avtomobilska industrija že lobira pri Trumpu, naj zadrži izvajanje Obamovih predpisov o fosilnih gorivih in omejevanju izpustov. Kaj to pomeni za Slovenijo?

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

14.11.2016 20:15
Čas branja: 1 min

Klasična ameriška avtomobilska industrija ni omahovala. V četrtek, vsega dva dni po volitvah, so poslali Donaldu Trumpu pismo, v katerem lobirajo, naj zadrži izvajanje Obamovih predpisov o fosilnih gorivih in omejevanju izpustov. Med predpisi, ki naj jih Trump na zahtevo avtomobilistov prevetri, so, denimo, tudi smernice za uvajanje samovozečih vozil.

Avtomobilisti predlagajo ustanovitev organa, ki bo, kot pravijo, pripravil novo paradigmo pri regulaciji prometa. Med drugim so se zapičili tudi v kalifornijski predpis, po katerem mora biti leta 2025 v tej državi 15 odstotkov prodanih avtov brezemisijskih, električnih ali vodikovih.

Avtomobilisti formalno ne nasprotujejo razogljičenju prometa, pravijo pa, da želijo več časa za prilagajanje in manjši stroškovni pritisk. Ne glede na razplet v ameriški avtomobilski panogi je jasno, da do okolja prijaznim dejavnostim v ZDA v prihodnjih štirih letih ne bodo cvetele rože. Zaradi globalne prepletenosti bomo vsaj nekatere posledice občutili tudi v Evropi. Kakšne, je še prezgodaj napovedati.

Kako ravnati v takšnih razmerah? So naložbe v zeleno gospodarstvo zdaj bolj tvegane, kot so bile prejšnji teden? Je smiselno prevetriti podpore ukrepom za varčevanje z energijo, energetski sanaciji, obnovljivim virom energije?

Odgovor ni enoznačen. Pa ne samo zato, ker je juha zdaj najbolj vroča. Tudi zato, ker je navdušenje nad zelenim ciklično. Spomnimo, ZDA so bile lani in letos največje zagovornice boja proti podnebnim spremembam, prej pa so bile močno vkopane na nasprotnem bregu. Nasprotno je v Evropi, ki že nekaj let ječi pod bremenom radodarnih okoljskih subvencij, pred tem pa je bila vodilna pri razogljičenju. Da gre za cikle, in ne za enosmeren trend, potrjuje dogajanje zadnjih dni na Kitajskem. Predstavniki najštevilčnejše države so Trumpu presenetljivo jasno zabičali, naj se ne igra s pariškim sporazumom.

Kje je Slovenija? Naložbe slovenskega gospodarstva v čistejše tehnologije se nezadržno krepijo. To dokazuje tudi letošnji razpis za okoljske nagrade Financ. Podelili jih bomo na jutrišnjem Okoljskem srečanju, prejeli pa smo več prijav kot kadarkoli. Kandidirajo majhni in veliki, od start-upov do multinacionalk. Med prijavljenimi projekti je tako kot vsako leto precej takšnih, ki jih izvajajo v podjetjih v tuji lasti. Seveda je poglavitni motiv vseh vlaganj finančni, a takšni projekti kažejo, da lastniki z zahoda in vzhoda ne zavračajo do slovenskega okolja prijaznih naložb. Tudi to potrjuje, da je razogljičenje trdno vdelano v globalno gospodarstvo.

Črni oblaki, ki so se minuli teden zgrnili nad zeleno industrijo, lahko sicer začasno zaledenijo nekatere procese, ne morejo pa jih povsem razvodeniti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Donald Trump
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Donald Trump 1
FINANCE
Članki
Kako daleč bo šel Trump v bitki s Kitajsko?
FINANCE
Manager
Ali gre Trump v totalno trgovinsko vojno?
FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.

FINANCE
Okolje & energija
Odprt razpis za okoljske nagrade Financ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odprt razpis za okoljske nagrade Financ

Prijave na letošnji okoljski razpis zbiramo v treh kategorijah do 12. oktobra.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj subvencioniramo? Za fosilna goriva damo več kot za čist zrak.
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj subvencioniramo? Za fosilna goriva damo več kot za čist zrak. 8

Leta 2016 so zrasle subvencije, ki delujejo v nasprotju z znižanjem izpustov toplogrednih plinov, upadle pa so subvencije za zmanjševanje izpustov, je povedala Tanja Bolte, direktorica Direktorata za okolje na ministrstvu za okolje.

FINANCE
Okolje & energija
Trump briše Obamov predpis za čistejše avtomobile
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump briše Obamov predpis za čistejše avtomobile

Ameriška agencija za zaščito okolja EPA je začela postopek za odpravo predpisa, s katerim je Obama zaostril zahteve za največjo dovoljeno porabo goriva v osebnih avtih in lahkih tovornih vozilih.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo