Okolje & energija
Komentar

Trajnostna vizija Energetskega koncepta Slovenije

Finančne spodbude in podpore države za širšo implementacijo razpršenih/decentraliziranih virov, pa tudi spodbujanje samooskrbe (neto meritve) ne smejo povzročati socializacije stroškov oziroma zniževanje omrežnine.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

14.11.2016 22:45
Čas branja: 4 min

Električna energija je tista oblika energije, ki je na razpolago najširšemu krogu uporabnikov in zato ne gre prezreti dejstva, da Energetski koncept Slovenije (EKS), ki je v nastajanju, predvideva, da bo električna energija prevzela vlogo glavnega energenta. Podjetja za distribucijo električne energije se zavedamo odgovornosti, ki jo prinaša ta strateška odločitev.

Sledijo svetovnim trendom

Skozi številne faze razvoja omrežja za distribucijo električne energije (DEES, distribucijski elektroenergetski sistem), ki je vedno sledil svetovnim smernicam, danes govorimo o tako imenovanih pametnih omrežjih, ki v očeh javnosti pomenijo sinonim za najvišjo stopnjo napredka. Gre za uvajanja novih elementov, ki jih prinašajo okoljske zaveze k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in energetski učinkovitosti, to so razpršeni viri, električna vozila, toplotne črpalke, hranilniki energije.

Pred strokovnjake to postavlja zahteve po posodobitvi konceptov načrtovanja, obratovanja in vodenja. DEES je tako postal sistem in ne več zgolj omrežje s pretokom moči od vira do porabnika. Veliko vlogo pri razvoju procesa uvajanja pametnih omrežji pa imajo (bodo imeli …) uporabniki. Uporabniku oziroma potrošniku bo prepuščena odločitev, ali bo izkoristil možnosti, ki mu jih ponujajo pametna omrežja. Gre za proces, ki prinaša širšo družbeno korist, in tega se morajo zavedati vsi deležniki. Uporabnika je treba spodbuditi s sistemskimi ukrepi (zakonodaja, regulacija …), ki mu prinašajo neposredno korist.

Vključevanje politike razvoja Slovenije

Predlog EKS vključuje trajnostno vizijo razvoja. Vendar se je treba zavedati, da mora energetski koncept upoštevati gospodarski razvoj Slovenije. Izhajamo iz izkušenj prejšnjega strateškega dokumenta (NEP), ki je ostal praktično neizpolnjen zapis želja (osem odstotkov zapisanih usmeritev je bilo uresničenih). Energetska politika naj v čim večjem obsegu vključuje tudi politiko razvoja Slovenije, zapisano v Strategiji pametne specializacije. Vloga distribucije električne energije v dokumentu ni dovolj poudarjena glede na postavljene cilje in dejstvo, da podjetja za distribucijo električne energije razpolagamo z znanjem, izkušnjami in strokovno usposobljenimi kadri. Razvoj energetskega sistema vidimo v vodilni vlogi distribucije.

Energetika prihodnosti je energetika porabnika

Odnos do uporabnika ter spremljanje porabe in proizvodnje električne energije je osnovno izhodišče za doseganje ciljev in zahtevane kakovosti storitev in uvajanju pametnih merilnih in obračunskih naprav in sistemov. Energetika prihodnosti je energetika uporabnika. Ta odnos lahko zagotavlja distribucija (lastnik) na osnovi direktnega stika z uporabniki 1]. Zato je treba v konceptu zagotoviti mehanizme za motivacijo uporabnikov, ki obravnavajo in oblikujejo lastno porabo električne energije, uporabo vseh energentov in izkazujejo skrb za okolje.

Vplivi dvosmernega pretoka energije

Poleg znanja, izkušenj in strokovnega kadra so za uresničitev ciljev pomembni tudi finančni viri. Prihodki elektrodistribucijskih podjetij iz omrežnine (uporaba omrežja) že zdaj ne zagotavljajo zanesljivega obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema in kakovostne oskrbe vseh uporabnikov (odjemalcev). Veljavni sistem omrežnin ne upošteva vplivov, ki jih povzroča dvosmeren pretok energije oziroma dodatnih vlaganj v distribucijski elektroenergetski sistem zaradi razpršenih OVE (ojačitve omrežja, regulacije, pametna omrežja). Zniževanje končne cene energije na račun zmanjšanja omrežnine bi povzročilo zmanjšanje vlaganj v distribucijski elektroenergetski sistem in posledično zmanjšanje zanesljivost in kakovosti delovanja DEES in s tem odstopanje od pričakovanj oziroma zahtev uporabnikov.

Spodbude naj ne socializirajo stroškov

Pri zagotavljanju zanesljive in stalne oskrbe z električno energijo je eden od ključnih ukrepov ureditev primerne zakonodaje, ki zagotavlja oziroma daje prednost robustni in zanesljivi infrastrukturi. To pa lahko zagotovimo z uporabo tehnologije, ki minimalizira ranljivost omrežja na okoljske vplive (podzemni vodi). Finančne spodbude in podpore države za širšo implementacijo razpršenih/decentraliziranih virov, pa tudi spodbujanje samooskrbe (neto meritve) ne smejo povzročati socializacije stroškov oziroma zniževanje omrežnine (vir za razvoj in vzdrževanje elektroenergetskega sistema), saj omrežje ob distribuiranju energije služi tudi uporabnikom neto meritev v vlogi hranilnika energije. Toplotne črpalke v nasprotju z nekaterimi vrstami biomase/ogrevanja na trda goriva ne onesnažujejo okolja s trdimi delci. Toplotne črpalke lahko vključimo tudi v sistem upravljanja porabe (DSM/DR), pri čemer so uporabniki dejavno vključeni v distribucijski elektroenergetski sistem.

Upoštevati aktivnosti za obvladanje havarij

Razvoj distribucijskega elektroenergetskega sistema (DEES) omrežja mora temeljiti na naložbah za obnovo omrežja, predvsem iz vidika robustnosti. Žledolom iz leta 2014 je pokazal, da je distribucijsko omrežje zelo občutljivo na vremenske vplive oziroma na kakršnekoli vplive iz okolja. Žal razmerje med nadzemnim in podzemnim omrežjem ter vključitev avtomatizacije v distribucijsko omrežje nista ne na evropski ravni, niti na zadovoljivi ravni.

Dodatno predlagamo, da EKS upošteva tudi aktivnosti (koordinacijske, informacijske) za obvladovanje havarijskih razmer v okviru sistema in institucij celotne države. Uveljavitev naprednega upravljanja distribucijskega elektroenergetskega sistema in napredna merilna infrastruktura ob podpori informacijsko-komunikacijskih tehnologij je naslednji razvojni korak na prehodu s konvencionalnih/primarnih omrežij na pametna/aktivna omrežja.

Vpliv novih tehnologij

Predlog usmeritev ne predvideva nikakršne IKT-podpore energetiki, kar pa je tako danes kot za prihodnost nesprejemljivo in nepredstavljivo. S prihodom obdelave ogromnih količin podatkov (angl. big data) in interneta stvari (angl. internet of things), kot naslednji korak pametnih omrežij, smo dobili možnost obvladovanja porabe (in proizvodnje!) energije. Nove storitve na omenjenih tehnologijah naj bi omogočile spreminjanje navad ljudi in to je ključ do varčevanja pri porabi energije oziroma do pametne oziroma učinkovite rabe energije.

Razvoj trga z električno energijo, integracija porazdeljenih obnovljivih virov energije, razmah elektromobilnosti in interakcija električnih vozil z distribucijskim omrežjem, prizadevanja za energetsko učinkovitost (URE), prilagajanje odjema (angl. demand response, DR) oziroma upravljanje porabe (angl. demand side management; DSM), izboljšanje zanesljivosti in kakovosti dobave ter zmanjšanje investicijskih in obratovalnih stroškov postavljajo DEES pred nove razvojne izzive, na katere lahko odgovorijo pametna omrežja. Z nadaljnjim razvojem pametnih omrežij bodo ustvarjeni pogoji za učinkovitejšo rabo energije oziroma prihranke na strani uporabnikov, pri čemer je prvi pogoj vzpostavljena napredna merilna infrastruktura (angl. advanced metering infrastructure, AMI).

Spodbujati aktivni odjem

Vključevanje aktivnega odjema v obratovanje distribucijskega elektroenergetskega sistema je eden od elementov sodobnega pametnega omrežja s ciljem boljše oziroma učinkovitejše izkoriščenosti infrastrukture in nižanja skupnih stroškov sistema. Odzivnost odjema se lahko spodbuja z uvedbo naprednih in inovativnih tarifnih sistemov, pri čemer je potrebna predhodna uvedba naprednega sistema merjenja (AMI).

Za boljše povezovanje sektorja energetike z industrijo, v smislu uvajanja novih/inovativnih tehnoloških rešitev, je treba spremeniti zakonodajo s področja javnega naročanja (predlog uvedbe Inovativnega javnega naročila – neposredno naročilo je korak v pravo smer). Interventni mehanizmi ne smejo povzročati socializacije stroškov, temveč morajo upoštevati pomemben vidik enakomernega trajnostnega razvoja celotne Slovenije.

Koncept mora opredeliti način izvajanja GJS distribucijskega operaterja, katerega nosilec je lastnik distribucijske mreže. To je mogoče s prenosom koncesije na EDP. [1] Uporabnik distribucijskega elektroenergetskega sistema (DEES) je lahko odjemalec/porabnik električne energije, proizvajalec električne energije ali hkrati porabnik in proizvajalec (prosumer).

Roman Ponebšek je poslovodja GIZ distribucije električne energije.

Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Kako pospešiti inovacije v elektroenergetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako pospešiti inovacije v elektroenergetiki

Regulirana podjetja v elektroenergetiki vlagajo manj sredstev v inovacije in razvoj kot pa podjetja, postavljena na trg, je opozorila direktorica Agencije za energijo Duška Godina.

FINANCE
Okolje & energija
E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko
Okolje & energija
Okolje & energijaTeo Bunta E-mobilnost: zaradi interesov zlorabljajo logiko 32

Pri energiji in električnih vozilih je v zadnjem času veliko diskusij, ki temeljijo na eni strani na "logiki", na drugi strani pa na interesih.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z virtualnimi neto meritvami fotovoltaike tudi stanovalcem blokov

Samooskrba z električno energijo iz obnovljivih virov naj ne bo več vezana na eno lokacijo in enega lastnika, predlagajo poslanci Levice v predlogu dopolnitve Energetskega zakona.

FINANCE
Okolje & energija
Tudi Slovenski državni holding sodeluje pri dekarbonizaciji
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tudi Slovenski državni holding sodeluje pri dekarbonizaciji

Bodo distribucijska podjetja do leta 2050 lahko zagotovila zanesljivo oskrbo z električno energijo novim odjemalcem, je bilo osrednje vprašanje na strateški konferenci elektrodistribucije.

FINANCE
Okolje & energija
Kaj se je dogajalo z nemškimi emisijami toplogrednih plinov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kaj se je dogajalo z nemškimi emisijami toplogrednih plinov 5

Emisije v nemški energetiki so lani rahlo upadle, emisije v prometu, stavbah in industriji pa so zrasle, so med drugim zapisali v nemškem think-tanku Agora Energiewende.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.