Okolje & energija

Slovensko gospodarstvo: vrsta okolju prijaznih in finančno uspešnih primerov

Na tradicionalnem Okoljskem srečanju smo podelili okoljske nagrade Financ 2016. Zmagovalci se lahko potegujejo za evropske okoljske nagrade EBAE.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

15.11.2016 18:00
Čas branja: 3 min
Slovensko gospodarstvo: vrsta okolju prijaznih in finančno uspešnih primerov
Prejemniki nagrad: SIJ Acroni za postopek, prijazen do okolja (nagrado je prevzel Denis Mancevič, SIJ); Anja Dobrovič in Tina Zajič, Toring Turbine, za izdelek, prijazen do okolja; Nina Merše, Iskraemeco, za mednarodno okoljsko partnerstvo ter Primož Primožič in Zmago Skobir, Aerodrom Ljubljana, za podjetje, prijazno do okolja.

Tradicionalne okoljske nagrade Financ smo letos podelili v štirih kategorijah. Strokovna komisija je v vsaki kategoriji izbrala po dva ali tri finaliste in med njimi zmagovalca.

V kategoriji okolju prijazen izdelek je deset podjetij prijavilo 11 izdelkov. Komisija je za finaliste izbrala Inštitut za celulozo in papir iz Ljubljane za izdelavo papirja iz japonskega dresnika, ljubljansko družbo Aurora 3m+ za razvoj kurilne naprave, ki jo odlikuje vrsta posebnosti, koprsko družbo Toring Turbine za razvoj vodnega ozračevalnika. Zmagalo je podjetje Toring Turbine.

Njihova energetsko učinkovita turbina za ozračevanje vode oziroma aerator vleče zrak skozi cev tako, da ga potiska skozi lopatice turbine in ga v obliki mehurčkov vnaša v vodo. Mehurčki se med dviganjem raztapljajo, počasneje se dvigajo, več kisika ostane v vodi. Napravo uporabljajo v čistilnih napravah za odpadno vodo, v ribogojnicah, v plinski in naftni industriji in drugje. Ozračevalnike so prodali v 60 različnih državah in sodelovali pri 175 okoljskih projektih, načrtujejo pa nastop na novih trgih na drugih celinah.

V kategoriji okolju prijazen postopek je pet podjetij prijavilo šest projektov. Finalisti so Lek, član skupine Sandoz, za razvoj do okolja prijazne katelitske sintezne metode za pripravo učinkovine za zdravljenje parkinsonove bolezni, Kolektor Group za razvoj odprtozračnega plazemskega postopka za nanos funkcionalnih kovinskih prevlek in SIJ Acroni za brezkislinsko čiščenje vroče valjanih pločevin.

Zmaga je pripadla SIJ Acroniju. V jeklarni so, tako kot povsod po svetu, do lani površino vroče valjanih trakov čistili s klorovodikovo kislino, bolj znano kot solna kislina. Postopek so zamenjali s povsem novo tehnologijo: z jeklenih trakov zdaj odstranjujejo okside s peskanjem in krtačenjem. Iz proizvodnje so tako odstranili za okolje nevarno kislino in odpravili tudi druga okoljska tveganja. Ekološka sanacija tega dela proizvodnje je vključevala tudi spremembo ozračja v tovarniški dvorani in sanacijo izpustov, v katerih so bili prah, klor in klorovodik.

Finalisti v kategoriji okolju prijazno podjetje so ljubljanski hotel Park, Aerodrom Ljubljana in Fructal. Skupaj je bilo prijav­ljenih sedem podjetij. V zmagovalni družbi, Aerodromu Ljub­ljana, so sistem ravnanja z okoljem vključili v strateško upravljanje družbe. Za sprejetje trajnostne strategije je pristojno najvišje vodstvo družbe. Pridobili so certifikate ISO 14001, Airport Carbon Accreditation (ACA) druge stopnje in Evropske zelene pisarne. Med mehanizmi za doseganje postavljenih ciljev je zlasti pomembna Zelena ekipa, v katero so vključeni zaposleni iz različnih delovnih okolij. Ekipa oblikuje letni akcijski načrt, med letom spremlja izvajanje načrta in izvajanje ukrepov za zmanjševanje ogljičnega odtisa. Skrbi tudi za komuniciranje z zaposlenimi, zainteresiranimi javnostmi in sodeluje s programsko shemo ACA.

V kategoriji mednarodno okoljsko partnerstvo smo prejeli tri prijave, kar se morda sliši skromno, vendar je to največ doslej. Zadnja leta so bile prijave v tej kategoriji redke ali pa jih sploh ni bilo. Komisija je izbrala dva finalista, Plastiko Skaza in poznejšega zmagovalca, družbo Iskraemeco.

Kranjsko podjetje se je lani skupaj s štirimi nizozemskimi elektrodistribucijskimi podjetji in danskim proizvajalcem plinskih števcev vključilo v iniciativo Fair Meter, s katero želijo zagotoviti popolno preglednost nabavne verige. Iniciativa zahteva tudi poštene delovne razmere za vse zaposlene v nabavni verigi in uporabo materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Pomembna je tudi zato, ker so v elektronskih izdelkih materiali, kot so zlato, kositer, tantal in volfram, ki jih imenujejo tudi konfliktni materiali. Približno 80 odstotkov nahaja­lišč takšnih materialov je namreč v državah, kjer divjajo konflikti, zato je pomembno preveriti izvor materialov in zagotoviti, da z njihovo nabavo ne podpirajo konfliktov.

Predsednik strokovne komisije, ki je opravila izbor, je Boris Sučić z Instituta Jožefa Stefana, člani pa so Viktor Grilc s Kemijskega inštituta, Peter Novak iz družbe Energotech, Vesna Vidič iz Eko sklada, Antonija Božič Cerar z Gospodarske zbornice Slovenije, Boštjan Podkrajšek z Zavoda za varstvo pri delu in predstavnik Časnika Finance.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Topjob
Top službe - več priložnosti za direktorje; zaposlujejo tudi Petrol, 2TDK, Bisol, Filc, Opecov sklad, SAP in še 15 podjetij
Aktualno
Eden najkompetentnejših medicinskih laboratorijev v državi
Medicina danes
AktualnoLucija B. Petavs Eden najkompetentnejših medicinskih laboratorijev v državi

Decembra lani je Laboratorij za klinično biokemijo in hematologijo, tudi 24-urni laboratorij Klinike Golnik pridobil ugledno mednarodno akreditacijo ISO 15189.

Tovarna
Dobre prakse
Z vitko organizacijo v petih letih do dvakrat večjih prihodkov
Tovarna leta
Dobre prakseAleš Ogorevc Z vitko organizacijo v petih letih do dvakrat večjih prihodkov

Naložba se navadno povrne v dveh letih; pomembno je, da so v proces uvajanja vitke organizacije vključeni vsi zaposleni

FINANCE
Okolje & energija
Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost?
OGLAS
Okolje & energija
Okolje & energijaFinance PR Novi obračun omrežnine za podjetja: izziv ali priložnost? (OGLAS)

Z novim obračunom omrežnine, ki začne veljati julija 2024, se odpirajo možnosti za znatne prihranke s pametnimi prilagoditvami in učinkovitejšo rabo energije. Preverite, kako lahko izkoristite ta prehod.

Tovarna
Partnerji sporočajo
Energetsko upravljanje kot pomemben vidik pametnih tovarn
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Energetsko upravljanje kot pomemben vidik pametnih tovarn (OGLAS)

Aktivno upravljanje z energijo in energenti v industriji zagotavlja skladnost z evropskimi smernicami ter s standardom ISO 50001 in istočasno zmanjšuje stroške ter povečuje konkurenčnost podjetja.

FINANCE
Transport in logistika
Top službe v logistiki
Transport in logistika
Transport in logistikaTOP JOB Top službe v logistiki

Pregledali smo ponudbo služb v panogah logistika in promet ter izbrali najboljše ta hip

FINANCE
Subvencije
Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Leku se za tovarno na Prevaljah obeta sedem milijonov evrov subvencije 2

Naložba bo skupno vredna 105 milijonov evrov, v prvi fazi bo zagotovila 141 novih delovnih mest

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo