Okolje & energija

Slovenija in Japonska: znani prvi obrisi futurističnega projekta

Začetek projekta, ki je dobil delovno ime Nedo, kaže, da se je slovenski energetski vrh resno lotil priprav na energetsko prihodnost: električne avte, hranilnike energije, množično uporabo toplotnih črpalk in številne sončne elektrarne.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

25.11.2016 19:22
Čas branja: 2 min
Slovenija in Japonska: znani prvi obrisi futurističnega projekta
Ključni podjetji pri izvajanju projekta Nedo: Hitachi in Eles, na sliki je njegov direktor Aleksander Mervar.

Kaj prinašajo podpisi pogodbe in memorandumov med Elesom in japonskima Hitachijem ter agencijo NEDO? Povedano precej poenostavljeno, bo projekt razdeljen na dve fazi. V prvi fazi bodo na območju Elektra Celje in Elektra Maribor postavili elektroenergetsko infrastrukturo, ki bo prek optičnega omrežja omogočila zbiranje in nadzor podatkov. S takšnimi informacijami bodo po besedah direktorja Elesa Aleksandra Mervarja dobili osnovo, ki bo omogočila, da ne bodo treba zgraditi preveč elektrarn oziroma premočnega omrežja. Ta faza bo vredna okoli 16 milijonov evrov.

Druga faza pomeni izgradnjo dveh pametnih mest. Eno je že izbrano, to je Idrija, drugo še ni, bo pa prav tako manjše slovensko mesto. V Idriji bodo med drugim postavili tudi hranilnike energije, v katerih bodo skladiščili električno energijo, pridobljeno v sončnih elektrarnah, za čas, ko ni sonca.

Celoten projekt bo omogočil optimizacijo rabe in proizvodnje električne energije. S krmilniki bodo nadzirali rabo električne energije in porabnike razporejali čim bolj optimalno. »Pametna omrežja so informacijska tehnologija,« pravi Mervar.

Zakaj se je treba lotiti 35-milijonskega projekta? Pri proizvodnji in rabi električne energije se bodo zgodile velike spremembe, napoveduje Mervar: ko bodo hranilniki električne energije tehnično in ekonomsko dovolj učinkoviti, bomo doživeli bum fotovoltaik.

Poleg tega klasične načine pridobivanja toplote vse bolj zamenjuje ogrevanje s toplotnimi črpalkami in tudi električni avti so vse bolj številčni. »Vse to bo treba obvladati in to je glavna poanta projekta,« pravi Mervar.

Japonska stran bo v projekt vložila preizkušeno in najsodobnejšo tehnologijo, Slovenci pa bomo po njihovih besedah s pomočjo te tehnologije energijo iz obnovljivih virov spravljali v omrežje, kar bo »dobro za našega končnega porabnika«.

Kako bodo projekt financirali? Japonska agencija NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) bo prispevala 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev, Ostalo so sredstva Elesa, ki bo predvsem financiral razvoj in raziskave slovenskih podjetij, delno pa tudi Hitachija, pojasnjuje Mervar. Po drugi strani pa bodo sredstva agencije NEDO deloma uporabljala tudi slovenska podjetja.

Gospodarsko ministrstvo je danes objavilo pet milijonov evrov težak razpis za razvojno-raziskovalne projekte, dodaja minister Zdravko Počivalšek. Razpis sicer ni del projekta NEDO, je pa s projektom »kompatibilen«.

Projekt NEDO so pripravljali štiri leta, do preloma pa je prišlo, ko se je vanj vključil Eles, ki zdaj skrbi za vodenje in nadzor projekta. Na projektu bodo delala druga slovenska podjetja in Hitachi.

Dodajmo, da je ob podpisu pogodb premier Cerar povedal, da bodo s projektom razvita pametna omrežja omogočila prihranke, izboljšala kakovost življenja in ohranila »več zelenega v Sloveniji«.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Japonsko-slovenski projekt prinaša v Slovenijo največjo baterijo doslej
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Japonsko-slovenski projekt prinaša v Slovenijo največjo baterijo doslej 1

Danes je pri projektu razvoja pametnih omrežij Nedo mejnik prve faze, ki je trajala približno eno leto in pol, je povedal Gregor Omahen iz družbe ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ 4

Kako deluje primarna regulacija v elektroenergetskem sistemu in zakaj ne gre za subvencije, tudi če bo doslej brezplačna storitev postala plačljiva, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen

V nekaterih primerih se dobrobiti v energetskih družbah ne pokažejo v poslovnih izidih podjetja, kjer so jih ustvarili, je opozoril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetika bo potrebovala tri milijarde. Kdo jih bo dal? 6

"Ocenjujem, da bomo do leta 2030 vložili v elektroenergetiko več kot tri milijarde evrov," je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na Finančni konferenci.

FINANCE
Okolje & energija
Elektroenergetski kolač se bo delil na novo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Elektroenergetski kolač se bo delil na novo

Slovenija ima čas za temeljit razmislek, čas za preobrazbo dela svoje industrije, ki naj v prihodnje enakopravno sodeluje pri delitvi novega elektroenergetskega kolača, je povedal direktor družbe ELES Aleksander Mervar na konferenci GZS.

FINANCE
Okolje & energija
Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom 2

Nekatere največje energetske družbe sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer uporabljajo tehnologijo verižnih blokov. Predstavljamo nekatere podrobnosti.

FINANCE
Okolje & energija
ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar ELES postavlja inovativni diagnostično-analitski center

Konec leta bo zaživel center za ravnanje s sredstvi elektroenergetskega omrežja družbe ELES oziroma Diagnostično-analitski center (DAC). Center prinaša vrsto novosti, ki niso omejene samo na podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
Vse o slovensko-japonskem projektu, ki je edinstven v Evropi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o slovensko-japonskem projektu, ki je edinstven v Evropi 1

Hranilnik električne energije bo enemu od ljubljanskih podjetij pomagal pri odpravljanju težav, ki se pojavijo ob upadu napetosti