Okolje & energija

Pri nas manj individualnih kurišč, a slabši zrak kot po Evropi

Zimski čas, kurilna sezona in temperaturna inverzija so tudi letos povzročili povišano koncentracijo prašnih delcev PM10 v ozračju. Prekomerna onesnaženost zraka v več slovenskih mestih je v času kurilne sezone stalnica. Eden najpogostejših vzrokov za slabši zrak so individualna kurišča in peči na lesni biomaso.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Transport in logistika
Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili
Transport in logistika
Energetske nagrade 2024
Transport in logistikaNataša Koražija Tako so pri GLS preuredili procese v ozadju in zagnali dostavo z električnimi vozili

Za gradnjo sistema energetsko učinkovite dostave paketov so morali preurediti vse procese; kako s paketomati režejo prevožene kilometre in izpuste

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

27.12.2016 07:50
Čas branja: 2 min

Na Agenciji za okolje (ARSO) rešitev problema vidijo v subvencijah za sodobne načine ogrevanja, ali da celotna območja, kjer je plinovodno omrežje že zgrajeno, preklopi na plinsko ogrevanje, so sporočili z  Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina (GIZ DZP).

Tudi v letošnji kurilni sezoni ARSO opozarja na preseganje mejne vrednosti koncentracije delcev PM10 v zraku. V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) so sredi letošnjega decembra vzpostavili prenovljeno napovedovanje in prikazovanje podatkov o onesnaženosti zunanjega zraka. Tako so v barvni shemi opredeljeni štirje razredi ali stopnje onesnaženosti, pod zemljevidom s slikovnimi opozorili pa so navedena še priporočila NIJZ za zdravje.

Smrtonosni trdni delci

V Sloveniji zaradi onesnaženega zraka vsako leto umre tisoč ljudi, za posledicami zastrupitve z ogljikovim monoksidom pa do 20 ljudi. Da ima prekomerno onesnažen zrak velik vpliv na zdravje in kakovost življenja, potrjuje tudi dejstvo, da se življenjska doba v mestih skrajša za najmanj dve leti. Prevladujoč vzrok za to je nepravilno kurjenje oziroma ogrevanje, so sporočili z GIZ DZP. »Vsako kurjenje je zdravju škodljivo, saj v vsakem primeru nastajajo škodljivi delci in rakotvorne snovi, ki vplivajo na dihala, srce in ožilje. Pri kurjenju bi torej morali preiti na okolju prijaznejša goriva. Eno takšnih je zemeljski plin, ki je v zahodni Evropi že dodobra uveljavljen,« je nedavno javno izpostavil Peter Otorepec z NIJZ.

Sistemski preklop na zemeljski plin

»V zahodni Evropi so s pomočjo zemeljskega plina že izboljšali kakovost zraka, medtem ko pri nas prednosti tega energenta na sistemski ravni še nismo prepoznali. V Sloveniji imamo manjšo gostoto individualnih kurišč v primerjavi z zahodno Evropo, a imamo veliko večje probleme z onesnaženostjo,« so zapisali v GIZ DZP. »Problem kakovosti zraka v Sloveniji ni samo v sedmih občinah, ki so sprejele odlok o načrtu za kakovost zraka, ampak na veliko večjem območju. Plinovodna omrežja bi v vsaj 82 občinah lahko odigrala pomembno vlogo, saj se nahajajo prav tam, kjer je večja gostota individualnih kurišč in posledično zrak bolj onesnažen,« je povedal Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

Nevarna individualna kurišča

V primeru uporabe drugih energentov bi bila kakovost zraka na najbolj kritičnih območjih še slabša. Največjo nevarnost na takšnih območjih predstavljajo individualna kurišča, njihov negativen vpliv na okolje pa rešujejo daljinski sistemi. Navadno so to plinovodna omrežja, ki se pri nas nahajajo na najbolj gosto poseljenih območjih v 82 občinah. Do sedaj je zgrajenih prek 90 tisoč priključkov, od katerih je 57 tisoč aktivnih. Preostalih 33 tisoč priključkov je do objektov že zgrajenih, a ga slednji še niso pričeli uporabljati. Skupna dolžina že zgrajenega plinovodnega omrežja znaša dobrih 4.600 kilometrov, število uporabnikov zemeljskega plina pa vztrajno narašča in šteje prek 133.000 odjemalcev.

Prijazen do okolja in denarnice

​»Za ugodnejši vpliv na zdravje prebivalstva moramo izbrati ukrepe, ki niso predragi in so hkrati hitro uresničljivi. Zaradi negativnega vpliva delcev PM 10 na zdravje namreč ne moremo čakati,« je dodal Odar. Zemeljski plin je med vedno bolj prepoznanimi ogrevalnimi sistemi in energenti. Njegova cena je v primerjavi s fosilnimi energenti precej nizka, saj lahko gospodinjstvo kubični meter plina kupi že za 60 centov ali manj z vsemi dajatvami in davki vred.

Poleg tega tehnologije na zemeljski plin omogočajo nadpovprečne izkoristke, investicija v kondenzacijsko plinsko peč pa je do trikrat nižja v primerjavi z ostalimi energenti. Posledično ima zemeljski plin med vsemi energenti najkrajšo dobo vračanja, prijazen je tudi do okolja - tako pri uresničevanju podnebnih ciljev, kot pri izboljšani kakovosti zraka, so še zapisali v GIZ DZP.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Lani rekordna distribucija zemeljskega plina
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Lani rekordna distribucija zemeljskega plina

Lanska distribucija zemeljskega plina je znašala 3,48 milijona megavatnih ur, kar je največ doslej.

FINANCE
Okolje & energija
Odjem plina bo ponekod določen drugače kot doslej
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odjem plina bo ponekod določen drugače kot doslej

Od 1. oktobra bodo na distribucijskih sistemih zemeljskega plina uvedli enotno metodologijo za določanje ne dnevno merjenih odjemov, so sporočili z GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

AGROBIZ
Novice
MDK bodo začasno odvzeli certifikat Izbrane kakovosti za goveje meso
Agrobiznis
NovicePetra Šubic MDK bodo začasno odvzeli certifikat Izbrane kakovosti za goveje meso

Začasno zaprtje klavnice MDK v Zalogu, ki ga je zahtevala uprava za varno hrano UVHVVR, pomeni, da v tem podjetju ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje dejavnosti, zato bodo začasno izgubili še certifikat izbrane kakovosti za goveje meso. To so danes sklenili na izredni seji upravnega odbora GIZ Mesne industrije Slovenije.

FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Okolje & energija
Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati

V prometu uporabljajo vse več plina, tako utekočinjenega zemeljskega plina kot tudi stisnjenega zemeljskega plina, je povedal Konstantin Petrov iz nemške energetsko-svetovalne družbe DNV GL – Energy.

FINANCE
Manager
Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Bomo morali črpati ogljik iz zraka in zakrivati sonce, če bomo hoteli preživeti? 3

Segrevanje planeta poskušajo znanstveniki omiliti z ogromnimi ventilatorji, ki izsesavajo ogljikov dioksid iz zraka, intenzivno pa se pripravljajo tudi na izpust kemikalij, ki bi zmanjšale sončni obsev. Je podnebni inženiring lahko del rešitve ali je preveč tvegan?

FINANCE
Okolje & energija
Odvisnost EU od ruskega plina se povečuje
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Odvisnost EU od ruskega plina se povečuje

Kljub prizadevanjem za zmanjšanje odvisnosti od Rusije je Evropa bolj kot kdajkoli prej odvisna od ruskega plina, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ruski energetski gigant Gazprom je namreč lani v Evropo in Turčijo dobavil 193,9 milijarde kubičnih metrov plina, kar je osem odstotkov več od prejšnjega rekorda iz leta 2016.

FINANCE
Slovenija
Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti
OGLAS
Slovenija
SlovenijaFinance PR Kakšen potencial ima vodik, da postane trajnostno gorivo prihodnosti (OGLAS)

Osemnajst podjetij, občin in organizacij je podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, koordinacijo konzorcija je prevzel ELES.