Okolje & energija

Trumpova tranzicija utišala agencijo za zaščito okolja

Zaposleni v ameriški Agenciji za zaščito okolja (EPA) so od tranzicijske ekipe ameriškega predsednika Donalda Trumpa dobili ukaz, da ne smejo komunicirati z novinarji, prav tako tudi ne smejo sklepati nobenih novih pogodb ali aktivnosti. Podobne prepovedi sta deležna tudi kmetijsko in notranje ministrstvo.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

Avtor
avtor
25.01.2017 08:46
Čas branja: 2 min

EPA ne sme izdajati nobenih sporočil za javnost, prav tako nobenih objav na družabnih medijih ali internetu. Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer na novinarski konferenci v torek o tem ni vedel ničesar, šef Trumpove tranzicije pri EPA Doug Erickson pa je dejal, da gre za začasne ukrepe, ki bodo do konca tedna odpravljeni.

Šlo naj bi za to, da EPA ne izdaja nobenih obvestil ali najavlja političnih ukrepov, ki niso v skladu s politiko nove administracije. Novi politični šefi namreč še niso nameščeni, ukrep pa naj ne bi veljal za sprotne dejavnosti pri čiščenju okolja po ZDA. Ker vlada molk, pa državne in lokalne agencije, ki sodelujejo z EPA, ne vedo, kaj se dogaja.

Trump nenehno govori, da je v ZDA preveč okoljskih regulacij, ki jih bo skrčil, da požene gospodarstvo. Obenem sicer zatrjuje, da je velik okoljevarstvenik. Vendar pa je njegova vlada že napovedala, da namerava zaustaviti uveljavitev okoli 30 okoljevarstvenih pravil, ki so bila sprejeta v zadnjih mesecih vlade predsednika Baracka Obame.

Gre za višje standarde čistega zraka, standarde obnovljivih virov energije in podobno. Trump je ukaz podpisal že v petek takoj po inavguraciji, čeprav se o tem doslej ni vedelo nič.

Republikanci so se v času Obame pritoževali, da EPA uvaja preveč novih pravil glede varovanja okolja, in so ji skušali omejiti financiranje. S Trumpom bodo to lahko storili. Republikanska opozicija čistemu okolju je sicer malce ironična glede na to, da je EPA ustanovil republikanski predsednik Richard Nixon.

Trumpova administracija je najprej ukazala javni molk v notranjem ministrstvu oziroma natančneje nacionalni službi za parke, ker je nekdo dal na Twitter profil službe fotografiji množic inavguracij Obame in Trumpa za primerjavo, ko je Trump začel trditi, da je imel največjo množico od vseh.

V torek je nekdo pri tej službi kršil prepoved, saj so bili s sedeža v Južni Dakoti objavljeni trije tviti, ki citirajo znanstvene podatke o podnebnih spremembah. Opazili so jih pri demokratski stranki, ki jih je poslala naprej s pripisom "Uprite se". Trump je med kampanjo trdil, da so podnebne spremembe izmišljotina v korist Kitajske.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Trump uvedel dajatve na uvoz fotovoltaik in pralnih strojev
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Trump uvedel dajatve na uvoz fotovoltaik in pralnih strojev 2

V ZDA so sprejeli prvi večji ukrep za zaščito domače industrije pred tujo, predvsem kitajsko in korejsko konkurenco.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Donald Trump
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Donald Trump 1
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?
OGLAS
Finance
Finance PR Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu? (OGLAS)

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še posebej za tista podjetja z visoko porabo energije.

FINANCE
Facebook, Trump in Powell …
Finance
Blaž Hribar Facebook, Trump in Powell …
FINANCE
Mater vola, Trump!
Finance
Simona Toplak Mater vola, Trump! 37

Ni problem, da Kitajska ne postaja Amerika. Problem je, da Amerika in Evropa prostovoljno postajata Kitajska.

FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico
OGLAS
Finance
Finance PR Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo