Okolje & energija

Predlagana uredba o odpadkih ogroža projekt mariborske sortirnice

Mariborska Snaga je danes opozorila na negativne posledice, ki jih za mesto in regijo prinaša s strani ministrstva za okolje in prostor predlagana in za zdaj še nepotrjena uredba o obvezni občinski gospodarski javni službi obdelave odpadkov.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ
Okolje & energija
Energetske nagrade
Okolje & energijaNataša Koražija Dnevi energetikov 2024: to so zmagovalci letošnjega izbora za energetske nagrade Financ 1

Nagrade in priznanja so dobili Energetika Maribor, IJS, HESS, Občina Kočevje, GLS Slovenija, SNEP GreenTwin, Enertec, Zeleni Hrastnik

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Enertec je razvil simulator za določanje idealne velikosti sončne elektrarne in baterije 3

Vas mučijo nove omrežnine in razmišljate o novi sončni elektrarni z baterijami? Enertecovo orodje omogoča izračun optimalne kombinacije z naprednimi algoritmi

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

26.01.2017 22:40
Dopolnjeno: 26.01.2017 22:45
Čas branja: 2 min
Predlagana uredba o odpadkih ogroža projekt mariborske sortirnice
Kot je povedal direktor Snage Maribor Cveto Žalik, bi uveljavitev uredbe ogrozila njihove projekte krožnega gospodarstva. Foto: Urban Štebljaj

Osnutek uredbe po besedah Cveta Žalika predlaga, da bi mešane komunalne odpadke obdelovali le v centrih za ravnanje z odpadki, ki morajo zagotavljati tako mehansko kot biološko obdelavo odpadkov, kar pa za Maribor in podravsko regijo pomeni ustavitev vseh projektov na področju odpadkov, vključno z načrtovano sortirnico.

Neenakopraven položaj regije so, kot je dodal direktor javnega komunalnega podjetja, prepoznali tudi večina lastnikov Snage in Mestna občina Ptuj, ki je z njimi oktobra lani podpisala pismo o nameri o obdelavi mešanih komunalnih odpadkov v mariborski sortirnici. Predsedniku vlade Miru Cerarju so zato danes poslali pismo, v katerem ga prosijo za urgentni sestanek, na katerem mu bodo predstavili svoje nezadovoljstvo s takšnim posegom v pristojnosti lokalne skupnosti.

V Snagi trdijo, da uredba v sedanji obliki ne prinaša nič drugega kot višje cene ravnanja z odpadki, saj bodo prisiljeni odpadke voziti v enega od že obstoječih centrov za ravnanje z odpadki po državi, pa čeprav regija ustvarja takšno količino odpadkov, da je investicija v lastno sortirnico ekonomsko nedvoumno in povsem upravičena.

Maribor je že leta 2015 sprejel krožno gospodarstvo kot krovno strategijo ravnanja z odpadki, idejni vodja projekta Wcycle Mirko Šprinzer pa je danes poudaril, da se je Maribor s tem odločil, da bo iz problema odpadkov ustvarjal priložnosti.

"Na odpadke gledamo kot na jutrišnje surovine, s čimer podiramo koncepte vseh obstoječih centrov. Naš projekt je onemogočen, čeprav je ekonomsko vzdržen. Podravska regija ustvari približno 140.000 ton mešanih komunalnih odpadkov letno, kar predstavlja masni tok, ki zadošča lastni napravi," trdi Šprinzer.

Ob tem je še izpostavil, da so že obstoječi centri za ravnanje z odpadki takšni, da bodo potrebni nadgradnje, saj so prišli do skrajnega roba ločenega zbiranja na izvoru, torej v gospodinjstvih, to pa pomeni, da bi, glede na predlagano uredbo, Mariborčani preko svojih položnic morali plačevati celo drage investicije drugih.

Na pobudo državnega svetnika Rudija Matjašiča je državni svet nedavno sprejel sklep, s katerim pristojnemu ministrstvu predlaga, da v prehodnih določbah uredbe določi, da lahko projekte, ki so bili začeti pred njenim sprejetjem, zaključijo po doslej veljavnih predpisih.

Matjašič je hkrati poudaril, da se Slovenija, glede na predlog uredbe, očitno deli na državljane, ki so imeli srečo, da živijo v bližini centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki, saj je njihova občina zgradila samozadosten, čeprav ne ekološko optimalen sistem ravnanja z odpadki, in na državljane, ki te sreče niso imeli in bodo vedno odvisni od drugih občin, njihovih pogojev in zahtev, čeprav imajo zadosten potencial za gradnjo lastne naprave.

Del odgovornosti za to, da v Mariboru še vedno niso realizirali projekta toplarne, bodo morali prevzeti tudi v lokalnem okolju. Za 12,5 milijona evrov vreden objekt ob Tržaški cesti na Teznem, so že leta 2014 izbrali gradbeno podjetje Kostak iz Krškega, po prvotnih načrtih bi že nekaj mesecev morala poskusno delovati. Nazadnje se je lani zapletlo v mestnem svetu, saj ta ni soglašal z najemom posojila, ob tem pa v Snagi še vedno čakajo na okoljevarstveno dovoljenje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati

V Mariboru začenja s poskusnim obratovanjem Center za pripravo sekundarnih surovin. Sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, ki jo je mariborska Snaga postavila na Teznu, je vredna 12,5 milijona evrov in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. V polnem obsegu naj bi začela obratovati čez leto dni.

FINANCE
Okolje & energija
(foto) Mariborska sortirnica odpadkov, ki sodi med top 3 v Evropi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (foto) Mariborska sortirnica odpadkov, ki sodi med top 3 v Evropi

V mariborski Snagi je začel poskusno obratovati Center za pripravo sekundarnih surovin. Nova naprava je namenjena sortiranju mešanih komunalnih odpadkov, torej tistih, ki jih odvržemo v črn zabojnik.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Mariboru začetek preverjanja učinkovitosti strojnega ločevanja odpadkov

V Mariboru naj bi poleti začela poskusno obratovati sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, zato bodo prihodnji teden v mestni četrti Radvanje začeli zbirati podatke za primerjavo učinkovitosti ročnega in strojnega ločevanja odpadkov. Tehtali bodo smetnjake in tako poskušali dokazati, da je strojno ločevanje odpadkov cenejše in učinkovitejše.

FINANCE
Okolje & energija
Zaradi uredbe grozi podražitev zbiranja odpadne embalaže
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Zaradi uredbe grozi podražitev zbiranja odpadne embalaže

Uredba o zbiranju odpadkov predpisuje od 1. julija 2019 zbiranje odpadne embalaže od vrat v vseh občinah, kar bo dvignilo stroške zbiranja.

FINANCE
Manager
Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Kitajci potegnili zavoro pri odkupu odpadkov – kaj to pomeni tudi za Slovenijo?

Omejitev izvoza plastičnih in papirnih odpadkov na Kitajsko v zahodnih državah že povzroča težave. Vrednost reciklatov je občutno upadla, za recikliranje ni dovolj predelovalnih zmogljivosti, pravih rešitev ni na vidiku.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.