Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring Strokovnjakinja: Možnosti za sanacijo po razlitju kerozina ni, ostane monitoring V primeru razlitja nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo, je za STA dejala Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU. Ostane monitoring, kako hitro in v kakšni meri bo onesnaženje doseglo izvir Rižane, še posebej ob intenzivnih padavinah. Bi pa lahko bil vodni vir ogrožen dlje časa.
Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba Rižanskega vodovoda varna, poziv k varčni rabi vode Vodooskrba na Obali je trenutno varna in pod nadzorom, so sporočili iz javnega podjetja Rižanski vodovod Koper.
(foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov (foto) Top zeleni poslovni ideji: veganski burger in usnje iz jabolčnih olupkov Na slovenskem delu tekmovanja ClimateLaunchpad so izbrali zmagovalca, ki bosta sodelovala na evropskem finalu za najboljšo zeleno poslovno idejo.
O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju O sosežigu odpadkov v Tešu danes na seji občinskega sveta v Šoštanju Predstavniki Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo po napovedih na današnji redni seji občinskega sveta Občine Šoštanj svetnikom predstavili modelno študijo možnosti energetske izrabe izbranih odpadnih materialov v Tešu. Študijo so vodilni iz Teša prejšnji teden že predstavili vodstvu občine.
Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ne prinašajo le vročine, ampak tudi aparthajd, svarijo v OZN Podnebne spremembe ogrožajo demokracijo in človekove pravice, je zapisal posebni poročevalec Združenih narodov Philip Alston.

Slovenci tretji v EU pri mobilnostnih razvadah

Čas branja: 2 min
02.03.2017  07:00
Pri mobilnosti je slovenski napredek k povečanju energetske učinkovitosti neznaten, in sicer zaradi zelo netrajnostnih mobilnostnih navad, so zapisali v društvu CIPRA Slovenija v prijavi na razpis za energetske nagrade Financ 2017.
Slovenci tretji v EU pri mobilnostnih razvadah
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

»Pri številnih kazalcih trajnostne mobilnosti je Slovenija na repu Evropske Unije. Slovenci sodimo med najbolj motorizirane narode v Evropi, saj kar 86 odstotkov kopnih poti opravimo z avtomobilom, kar nas uvršča na tretje mesto v EU. Leta 2012 smo Slovenci v motorizaciji dosegli deveto mesto v EU, v povprečju pa je slovenska družina za mobilnost porabila 16,1 odstotka družinskega prihodka in le dve državi EU sta porabili večji delež od Slovenije.

Hkrati z rastjo motorizacije je Slovenija doživela izrazit upad povpraševanja v javnem potniškem prometu. Leta 1981 se je na delo vozilo z javnim potniškim prometom 64 odstotkov zaposlenih, leta 2001 pa le še deset odstotkov.

Ti trendi se negativno kažejo tudi pri okoljskih kazalcih. Od leta 1986 do leta 2010 so izpusti toplogrednih plinov iz prometa narasli za 258 odstotkov, promet pa je v istem letu prispeval 27 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v Sloveniji in je za energetiko drugi sektor po deležu izpustov. Leta 2009 je bilo v EU 47,5 odstotka izpustov dušikovih oksidov posledica prometa. V Sloveniji je ta delež leta 2007 znašal 56 odstotkov, medtem ko je cestni promet v Sloveniji istega leta povzročil 42 odstotkov izpustov dušikovih oksidov, leta 2011 pa 54 odstotkov.

V večjih mestih lokalno že prihaja do prekomernega onesnaženja zraka, ki ga povzročajo tokovi dnevnih migracij in vse bolj postaja jasno, da je za slabo stanje kakovosti ozračja slovenskih mest krivo netrajnostno urejanje mobilnosti. Ti in še mnogi drugi kazalci potrjujejo nujnost ukrepov informiranja in ozaveščanja, ki poleg novih tehnologij vplivajo tudi na drugačen način razmišljanja, vodijo k drugačnim, bolj trajnostnim rešitvam.«

Tako so med drugim zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade Financ v društvu za varstvo Alp CIPRA Slovenija. Vse prijavljene projekte bomo predstavili v Financah 11. aprila, prvi dan konference Dnevi energetikov, na kateri bomo nagrade podelili. V vsaki od treh kategorij bomo podelili po dve nagradi, eno po izbiri strokovne komisije, drugo pa bodo izbrali bralci Financ z glasovanjem po spletu.

Med predavatelji na Dnevih energetikov bo vrsta tujih in domačih strokovnjakov. Med drugim bo nemški izvedenec Eric Haberlick predstavil evropske dobre prakse energetskega pogodbeništva v gospodarstvu. Hussum Jouhara z londonske Univerze Brunel govoril o izzivih izkoriščanja odvečne toplote v industrijskih procesih. Jure Vetršek z Inovacijsko-razvojnega inštituta ljubljanske univerze bo predstavil, s kakšnimi ukrepi so na ljubljanski ekonomski fakulteti po končani energetski prenovi rabo električne energije dodatno zmanjšali za 30 odstotkov. Vilnis Vesma, vodilni angleški coach za energetski menedžment, bo vodil delavnico o pridobivanju uporabnih rezultatov iz vrste podatkov, pridobljenih pri energetskih meritvah. Direktor Nordijskega centra Planica Jelko Gros pa bo predstavil unikaten sistem toplotnih črpalk, s katerim v Planici skrbijo za ogrevanje, hlajenje, namakanje in zasneževanje.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OK & EN
Novice
Novice Ogljični kuponi kot suho zlato: Belektron je z njimi podeseteril dobiček in podvojil kapital 15

Kaj menite, koliko zaposlenih ima podjetje, ki je lani ustvarilo dobrih 24 milijonov evrov dobička in 737 milijonov evrov prihodkov? Šest.

OK & EN
Elektrika
Elektrika (foto) Kronotermova toplotna črpalka, ki so jo Nemci uvrstili na prvo mesto v Evropi

V podjetju Kronoterm so predstavili nov model toplotne črpalke, ki je seznamu nemškega urada BAFA zasedla prvo mesto po sezonski...

OK & EN
Odpadki
Odpadki Kako na Vrhniki predelajo avtomobilsko zračno blazino v nakupovalno torbo 2

V Komunalnem podjetju Vrhnika so lani začeli izdelavo nakupovalnih torb in nahrbtnikov iz blaga za zračne blazine. Torbe so negorljive in...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Slovenija je dobila prvo ultra hitro e-polnilnico 31

Münchenska družba Ionity je v Ilirski Bistrici postavila štiri 350-kilovatne polnilnice za električne avte. Projektant in izvajalec je...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Šarec pozval k prevetritvi nevladnih organizacij 21

Ministrstvo za okolje in prostor naj pripravi zakonodajo, ki bo prevetrila, katere so nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu,...

OK & EN
Elektrika
Elektrika (intervju) Kaj danes pravi okoljevarstvenik, ki je pred leti ščitil ptice na Volovji rebri 7

Tehnologija vetrnih elektrarn je danes do okolja bistveno bolj prijazna kot pred leti, ko so zasnovali (kasneje neuspešno) vetrno...

OK & EN
Elektrika
Elektrika Subvencije za e-avte: Eko sklad na eni, avtomobilisti na drugi strani 4

Na Eko skladu so pred dnevi objavili nov poziv za subvencije za električna in priključno-hibridna vozila. Zapletlo pa se je pri pogojih...