Okolje & energija

V Idriji se rojeva nova velika gospodarska zgodba

V okviru japonsko-slovenskega projekta Nedo bodo v Idriji med drugim postavili velike hranilnike za skladiščenje električne energije. Več na dogodku Idrijski forum v četrtek, 16. marca.

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Tako so sestavili finančno konstrukcijo za prvo zadružno sončno elektrarno 2

Za pionirski projekt skupnostne samooskrbe so ustanovili energetsko zadrugo, solastniki elektrarne so hkrati odjemalci, ki so si stroške energije znižali za 30 odstotkov

FINANCE
Okolje & energija
Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako je SNEP iz Savinjske doline z uvedbo digitalnega dvojčka zmanjšal porabo energije v britanskem podjetju

Naročnik je že začel uvajati rešitve s katerimi bodo zmanjšali porabo energije za 40 odstotkov in zmanjšali izpuste; naložba se bo povrnila v desetih mesecih

FINANCE
Okolje & energija
Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo
Okolje & energija
Energetske nagrade Financ
Okolje & energijaNataša Koražija Kako so v Kočevju odrezali fosilna goriva, ustvarili delovna mesta in privabili industrijo

V Kočevju so s prehodom na obnovljive vire postali neodvisni od nihanja cen energentov na svetovnih trgih; kako so gradili lokalno verigo oskrbe z biomaso

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

09.03.2017 05:10
Čas branja: 2 min

Projekt Nedo je futuristični projekt in velika zgodba o pametnih omrežjih. Razdeljen bo na dve fazi. V prvi fazi bodo na območju Elektra Celje in Elektra Maribor postavili elektroenergetsko infrastrukturo, ki bo prek optičnega omrežja omogočila zbiranje in nadzor podatkov.

Druga faza pa pomeni izgradnjo dveh pametnih mest. Eno je že izbrano, to je Idrija. V Idriji bodo med drugim postavili tudi hranilnike energije, v katerih bodo skladiščili električno energijo, pridobljeno v sončnih elektrarnah, za čas, ko ni sonca.

Projekt bo omogočil optimizacijo rabe in proizvodnje električne energije. S krmilniki bodo nadzirali rabo električne energije in porabnike razporejali čim bolj optimalno. »Pametna omrežja so informacijska tehnologija,« pravi Aleksander Mervar.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ko bodo hranilniki električne energije tehnično in ekonomsko dovolj učinkoviti, bomo doživeli bum fotovoltaik, je nedavno napovedal direktor družbe ELES. Poleg tega klasične načine pridobivanja toplote vse bolj zamenjuje ogrevanje s toplotnimi črpalkami in tudi električni avti so vse bolj številčni. »Vse to bo treba obvladati in to je glavna poanta projekta Nedo,« pravi Mervar.

Nedo je japonsko-slovenski projekt. Na japonski strani je izvajalka multinacionalka Hitachi, naročnica pa agencija Nedo, namenjena spodbujanju japonskega gospodarstva. Njen proračun znaša dobro milijardo evrov, japonskemu gospodarstvu pa financira okoli sto projektov po vsem svetu.

Na slovenski strani sodeluje vrsta podjetij in ustanov: ponudniki rešitev, izvajalci raziskav in razvoja, lastniki infrastrukture in drugi. Koordinator je ELES, med najpomembnejšimi izvajalci pa je idrijski Kolektor. Nedo bo prispeval sodobno opremo, ELES bo opremi dodal razvoj naprednih funkcionalnosti skupaj z obstoječo infrastrukturo, vse skupaj pa sestavlja napredno infrastrukturo pametnih omrežij in pametnih skupnosti.

Projekt traja tri leta in se bo končal konec leta 2019. Ocenjena investicijska vrednost je 36 milijonov evrov, ELES bo prispeval 15,5 milijona evrov, drugo pa japonski partner, ki bo prispeval sodobno opremo. Po koncu projekta bo opremo brezplačno predal družbi ELES.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Japonsko-slovenski projekt prinaša v Slovenijo največjo baterijo doslej
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Japonsko-slovenski projekt prinaša v Slovenijo največjo baterijo doslej 1

Danes je pri projektu razvoja pametnih omrežij Nedo mejnik prve faze, ki je trajala približno eno leto in pol, je povedal Gregor Omahen iz družbe ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Vse o slovensko-japonskem projektu, ki je edinstven v Evropi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o slovensko-japonskem projektu, ki je edinstven v Evropi 1

Hranilnik električne energije bo enemu od ljubljanskih podjetij pomagal pri odpravljanju težav, ki se pojavijo ob upadu napetosti

FINANCE
Okolje & energija
Nedo, model za sodelovanje z Japonsko, bi uporabili še kje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Nedo, model za sodelovanje z Japonsko, bi uporabili še kje

“Slovensko-japonski projekt Nedo je vzorčni model sodelovanja med državama bi ga lahko razširili tudi na druga področja,” je, kot so sporočili z infrastrukturnega ministrstva, povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje
OGLAS
Finance
Finance PR Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje (OGLAS)

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Posebnost v energetiki: dobiček se včasih pokaže drugje, kot je bil ustvarjen

V nekaterih primerih se dobrobiti v energetskih družbah ne pokažejo v poslovnih izidih podjetja, kjer so jih ustvarili, je opozoril direktor družbe ELES Aleksander Mervar.

FINANCE
Okolje & energija
Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Vse o tem, zakaj plačljiva primarna regulacija ni reševanje TEŠ 4

Kako deluje primarna regulacija v elektroenergetskem sistemu in zakaj ne gre za subvencije, tudi če bo doslej brezplačna storitev postala plačljiva, je pojasnil Jurij Klančnik, direktor Področja za obratovanje v družbi ELES.

FINANCE
Okolje & energija
Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako se ELES, GEN-I in Petrol srečujejo z blockchainom 2

Nekatere največje energetske družbe sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer uporabljajo tehnologijo verižnih blokov. Predstavljamo nekatere podrobnosti.

FINANCE
Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod
OGLAS
Finance
Skupina HSE
Finance PR Skupina HSE: s trajnostnimi energetskimi projekti in rešitvami za končne odjemalce poganjamo zeleni prehod (OGLAS)

Skupina HSE je največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji in nosilka zelenega prehoda. Sledimo poglavitnim strateškim smernicam države in Evropske unije na področju trajnostnega razvoja ter temu nenehno prilagajamo svojo dejavnost in storitve. Več kot polovica proizvedene električne energije iz skupine HSE že danes prihaja iz obnovljivih virov, končnim odjemalcem pa ponujamo celovite in konkurenčne energetske rešitve na področju trajnostne energetske oskrbe in samooskrbe.