Okolje & energija

Kateri so ključni izzivi prenosa energetske učinkovitosti v prakso

Uvodničar na letošnjih Dnevih energetikov bo namestnik direktorja avstrijske energetske agencije in sooblikovalec avstrijskega energetskega sistema Herbert Lechner

Dogodki O & E

FINANCE
Okolje & energija
Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Pozor, do 15. marca so odprte prijave za razpis za energetske nagrade 2024 3

Nagrade bomo delili na Dnevih energetikov, ki bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu; vabljeni k prijavam!

FINANCE
Okolje & energija
Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023
Okolje & energija
Okoljsko srečanje
Okolje & energijaNataša Koražija Spoznajte zmagovalce razpisa za okoljske nagrade 2023

Izbirali smo med 23 prijavljenimi, podelili smo 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: okolju prijazen izdelek, postopek in okolju prijazno podjetje.

FINANCE
Okolje & energija
To so letošnji kandidati za okoljske nagrade
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To so letošnji kandidati za okoljske nagrade

V četrtek, 16. novembra, podeljujemo priznanja do okolja najbolj prijaznim podjetjem, izdelkom, storitvam in postopkom

Portal podpirajo

 INEA

HSE
 

Eles

13.03.2017 22:15
Čas branja: 3 min
Kateri so ključni izzivi prenosa energetske učinkovitosti v prakso
Na Dnevih energetikov aprila v Portorožu bomo podelili tudi nagrade za energetske dosežke. Na sliki so lanski nagrajenci.

Kako s toplotnimi črpalkami izkoristiti toploto odpadne sanitarne vode za ogrevanje prostorov je bil eden od projektov, s katerimi so se ukvarjali v avstrijski energetski agenciji Österreichische Energieagentur, od koder prihaja uvodni govornik na letošnjih Dnevih energetikov Herbert Lechner.

Odpadna sanitarna voda ima vse leto temperaturo med 10 in 15 stopinjami, kar je optimalno za toplotne črpalke, so zapisali v avstrijski agenciji. Takšno ogrevanje je še posebej primerno za gosto naseljena območja, kjer so kratke transportne poti za prenos toplote. Toplotna črpalka mora biti vsaj stokilovatna. Takšna vrsta ogrevanja je še posebej ekonomična v velikih objektih. Najugodnejše razmere za njegovo postavitev pa so v novogradnjah in v primerih, ko je treba prenoviti kanalizacijo in ogrevanje, so med drugim dodali v agenciji.

Sooblikoval avstrijski energetski trg

Herbert Lechner je v dunajski agenciji zaposlen kot namestnik direktorja. Ustanova ima približno 80 zaposlenih. Lechner je tudi višji svetovalec za energetsko politiko in višji znanstveni vodja, pristojen za znanstveni in strateški razvoj. Pred tem je bil zaposlen na oddelku za energijo avstrijskega zveznega ministrstva za gospodarstvo in na avstrijskem inštitutu za raziskave.

Lechner ima bogate izkuš­nje z energetskimi trgi, zlasti pri uveljavljanju energetske in podnebne politike za trajnostno preoblikovanje energetskih sistemov z uporabo inovativnih energetskih tehnologij. Kot energetski svetovalec zvezni in deželni vladi je več let sodeloval pri preoblikovanju avstrijskega energetskega sistema. Lechner je avtor številnih energetskih študij, tudi za evropsko komisijo, poleg tega predava o energetskih in podnebnih temah v Avstriji in tujini.

O strateškem razvoju energetske učinkovitosti

Kot uvodničar konference Dnevi energetikov bo Lechner govoril o strateškem razvoju energetske učinkovitosti v Avstriji ter o glavnih izzivih pri prenosu v prakso. Predstavil bo nekaj praktičnih primerov prizadevanj za učinkovitejšo rabo energije in trenutne trende na tem področju. Govoril bo o vprašanjih prihodnjega razvoja energetskih storitev in o tehnologiji za prehod v trajnostno energetsko prihodnost.

Agencija Österreichische Energieagentur je avstrijska ustanova za raziskave v energetiki. V njenem okviru sodelujejo večja podjetja, pomembnejše ustanove ter organi zvezne in lokalne oblasti. Njen upravni odbor sestavljajo ministra, pristojna za okolje in energijo, in predstavnik deželnih glavarjev.

Akrapovič in okoljska zakonodaja

Med govorniki na Dnevih energetikov bo vrsta tujih in domačih strokovnjakov. Med drugim bomo izvedeli, kako se družba Akrapovič, proizvajalka vrhunskih izpušnih sistemov za motorje z notranjim izgorevanjem, pripravlja na vse hitrejši razvoj nov tehnologij in vse zahtevnejši okoljski zakonodaji. Predaval bo Blaž Košorok, nekdanji predsednik uprave HSE, zdaj zaposlen pri Akrapoviču.

Nemški izvedenec Eric Haberlick bo predstavil evropske dobre prakse energetskega pogodbeništva v gospodarstvu. Hussum Jouhara z londonske Univerze Brunel bo govoril o izzivih izkoriščanja odvečne toplote v industrijskih procesih. Jure Vetršek z Inovacijsko-razvojnega inštituta ljubljanske univerze bo predstavil, s kakšnimi ukrepi so na ljubljanski ekonomski fakulteti po končani energetski prenovi porabo električne energije dodatno zmanjšali za 30 odstotkov. Vilnis Vesma, vodilni angleški coach za energetski menedžment, bo vodil delavnico o pridobivanju uporabnih rezultatov iz vrste podatkov, zbranih pri energetskih meritvah. Direktor Nordijskega centra Planica Jelko Gros pa bo predstavil unikaten sistem toplotnih črpalk, s katerim v Planici skrbijo za ogrevanje, hlajenje, namakanje in zasneževanje.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov tudi o verižnih blokih v energetiki

»Tehnologija verižnih blokov je manjkajoči člen v energetiki.«

FINANCE
Okolje & energija
(video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Na Dnevih energetikov svetovna avtoriteta za energetske poslovne modele

Na letošnjih Dnevih energetikov bo predaval tudi Philip Lewis, ki sodi med najpomembnejše svetovne avtoritete pri oblikovanju novih poslovnih modelov na maloprodajnem trgu električne energije.

FINANCE
Okolje & energija
Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dnevi energetikov: vrhunska predavanja in uspešne energetske rešitve

Kaj prinašajo Dnevi energetikov, letošnje najpomembnejše srečanje slovenskih energetskih menedžerjev?

PA
Novice
Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Lahko 'blockchain' preoblikuje celotni energetski sektor?

Na letošnjih Dnevih energetikov Goodall o prednostih razvoja trajnostnih energetskih tehnologij, Smole o novih rešitvah na področju verižnih blokov, Lewis pa o odzivu odjemalcev na nove energetske storitve

FINANCE
Okolje & energija
Dvajset let energetske odličnosti: od pionirjev do profesionalcev
FINANCE
Okolje & energija
(video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Z energetsko prenovo bolnišnice prihranijo pol milijona na leto 1

V Splošni bolnišnici Celje so leta 2013 opravili energetsko prenovo in od takrat dosegajo pomembne prihranke energije, so zapisali v prijavi na razpis za energetske nagrade v kategoriji energetsko učinkovito podjetje ali ustanova.

FINANCE
Okolje & energija
Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Izteka se javna obravnava predloga energetskega koncepta Slovenije 5

Sprejemanje energetskega koncepta Slovenije se preveša v sklepno fazo. V ponedeljek se namreč izteka javna obravnava, pripravlja se celovita presoja vplivov na okolje, sledilo bo medresorsko usklajevanje in nato potrjevanje na vladi. V DZ bo romal predvidoma marca, so za STA povedali na ministrstvu za infrastrukturo.

FINANCE
Okolje & energija
Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kandidati za energetske nagrade: močan vpliv digitalizacije

Predstavljamo prijavljene projekte in podjetja na letošnji razpis za energetske nagrade; podelili jih bomo na jutrišnji jubilejni 20. konferenci Dnevi energetikov